21 °C Budapest

A kormány az irritáló adminisztrációt is csökkentené

2011. április 21. 16:32

Egyszerűsíti a kormány az adófizetések és -bevallások módját, csökkenti az adószámlák számát. Egyetlen átutalással tudják a vállalkozások teljesíteni a kötelezettségeiket az állam felé - áll a Szél Kálmán Terv Bürokrácia-csökkentő programjában. Egy időpontban kellene a vállalkozásoknak a jövőben az adókötelezettségeket bevallaniuk.

A jelenlegi 140-ről 65-re csökkenti a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vezetett adószámlák számát. Egyszerűbbé válik a vállalkozók számára az adószámlák követése, és az ezekre történő utalás. Összevonják hat adónem (szakképzési hozzájárulás, innovációs járulék, rehabilitációs hozzájárulás, játékadó, agrártermelési költség, cégautó adó) fizetési határidejét. A kormány egyetlen időpontot jelöl ki a bevallásokra a jelenlegi, összesen 34 bevallás helyett. Ezzel 8 milliárd forintot spórolnak a vállalkozások.

A kis- és közepes vállalkozásoknak nem kell a jövőben könyvvizsgálóval hitelesíttetni a mérlegüket. A kötelező könyvvizsgálói értékhatár 200 millió forintra történő emelésével több mint 17 ezer kis- és középvállalkozás mentesülne évente 350-400 ezer forint könyvvizsgálói díj alól. 2014-től az értékhatár 300 millió forintra emelésével további 7 ezer vállalkozás költségei csökkennek.

A tárcák és az egyes hivatalok kezelésében álló hatósági adatbázisok egymáshoz igazításával elkerülhető számos, vállalkozásokat érintő adatszolgáltatási kötelezettség. A jövőben egymáshoz igazítják a hatósági adatbázisokat. Feleslegessé válnak például azok a járulékos adatlapok, melyeket az egészségbiztosítási ellátás (például táppénz, gyed, tgyás, stb.) igénybe vételekor ki kell tölteni.

A vállalkozások számára átláthatóvá válik a szabályozás, pontosan megismerik, milyen előírás vonatkozik rájuk, ezek megsértése milyen jogkövetkezménnyel jár, és ki ellenőrzi a betartásukat. A jogkövető magatartás megkönnyítésével és a vállalkozói tevékenység kifehéredésével a GDP 0,1-0,2 százalékos többletnövekedése érhető el. A hatósági bírságolás a vállalkozások számára követhető, betartható és kevésbé irritáló gyakorlatának kidolgozása 7 milliárd forintos megtakarítást jelent a gazdálkodó szervezetek számára - állítja a dokumentum.

A jelenlegi 23 adat helyett egyetlen adat (például az adószám) elég lenne a munkavállalók bejelentéséhez. A többi adat az egységes kormányzati adatbázisból elérhető lenne. A munkavállaláshoz kapcsolódó adat-bejelentési kötelezettség egyszerűsítése 5 milliárd
forintnyi megtakarítást jelentene.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövőben nem kellene a munkáltatóknak havi kimutatást beküldeniük a munkabérekről és az azzal összefüggésben kifizetett közterhekről és járulékokról. Az intézkedés az egyéni járulékszámlák kialakításával mindenki nyomon tudja majd követni, hogy
a munkáltató bejelentette -e, és befizette -e utána az adóelőleget és a járulékokat.

A szükséges jogszabály-módosítási javaslatokat június 30-ig elkészíti a kormány.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?