11 °C Budapest

A kormány az irritáló adminisztrációt is csökkentené

2011. április 21. 16:32

Egyszerűsíti a kormány az adófizetések és -bevallások módját, csökkenti az adószámlák számát. Egyetlen átutalással tudják a vállalkozások teljesíteni a kötelezettségeiket az állam felé - áll a Szél Kálmán Terv Bürokrácia-csökkentő programjában. Egy időpontban kellene a vállalkozásoknak a jövőben az adókötelezettségeket bevallaniuk.

A jelenlegi 140-ről 65-re csökkenti a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vezetett adószámlák számát. Egyszerűbbé válik a vállalkozók számára az adószámlák követése, és az ezekre történő utalás. Összevonják hat adónem (szakképzési hozzájárulás, innovációs járulék, rehabilitációs hozzájárulás, játékadó, agrártermelési költség, cégautó adó) fizetési határidejét. A kormány egyetlen időpontot jelöl ki a bevallásokra a jelenlegi, összesen 34 bevallás helyett. Ezzel 8 milliárd forintot spórolnak a vállalkozások.

A kis- és közepes vállalkozásoknak nem kell a jövőben könyvvizsgálóval hitelesíttetni a mérlegüket. A kötelező könyvvizsgálói értékhatár 200 millió forintra történő emelésével több mint 17 ezer kis- és középvállalkozás mentesülne évente 350-400 ezer forint könyvvizsgálói díj alól. 2014-től az értékhatár 300 millió forintra emelésével további 7 ezer vállalkozás költségei csökkennek.

A tárcák és az egyes hivatalok kezelésében álló hatósági adatbázisok egymáshoz igazításával elkerülhető számos, vállalkozásokat érintő adatszolgáltatási kötelezettség. A jövőben egymáshoz igazítják a hatósági adatbázisokat. Feleslegessé válnak például azok a járulékos adatlapok, melyeket az egészségbiztosítási ellátás (például táppénz, gyed, tgyás, stb.) igénybe vételekor ki kell tölteni.

A vállalkozások számára átláthatóvá válik a szabályozás, pontosan megismerik, milyen előírás vonatkozik rájuk, ezek megsértése milyen jogkövetkezménnyel jár, és ki ellenőrzi a betartásukat. A jogkövető magatartás megkönnyítésével és a vállalkozói tevékenység kifehéredésével a GDP 0,1-0,2 százalékos többletnövekedése érhető el. A hatósági bírságolás a vállalkozások számára követhető, betartható és kevésbé irritáló gyakorlatának kidolgozása 7 milliárd forintos megtakarítást jelent a gazdálkodó szervezetek számára - állítja a dokumentum.

A jelenlegi 23 adat helyett egyetlen adat (például az adószám) elég lenne a munkavállalók bejelentéséhez. A többi adat az egységes kormányzati adatbázisból elérhető lenne. A munkavállaláshoz kapcsolódó adat-bejelentési kötelezettség egyszerűsítése 5 milliárd
forintnyi megtakarítást jelentene.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jövőben nem kellene a munkáltatóknak havi kimutatást beküldeniük a munkabérekről és az azzal összefüggésben kifizetett közterhekről és járulékokról. Az intézkedés az egyéni járulékszámlák kialakításával mindenki nyomon tudja majd követni, hogy
a munkáltató bejelentette -e, és befizette -e utána az adóelőleget és a járulékokat.

A szükséges jogszabály-módosítási javaslatokat június 30-ig elkészíti a kormány.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm