18 °C Budapest

Béremelésre kényszerítené a kormány a cégeket

2011. április 19. 14:40

Még a tavaszi ülésszakban a parlament elé terjeszthetik a Fidesz-KDNP képviselői azt a törvényjavaslatot, amely szerint a jövő évtől nem kapnának állami támogatást, illetve megrendelést azok a cégek, amelyek nem tartják be a béremelésre vonatkozó megállapodásokat.

Változtatna a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megkötött bérmegállapodás rendszerén - közölte tegnap a fideszes Rogán Antal, a bérmonitoring bizottság vezetője Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tegnapi megbeszélése után. A megállapodásban azt is szeretnék rögzíteni, hogyan megőrizni a nettó keresetek szintjét a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresőknél.

Megfontolja a kormány annak a lehetőségét is, hogy a jövőben a béremelésekre juttatott összegek tb-kedvezményben részesüljenek. A tervek szerint így 2012-től a bruttó 300 ezer forint alatti kereseti kategóriában, ha egy cég a nettó bér megőrzéséhez szükséges emelést hajt végre, akkor arra a bérnövelésre nem kellene a tárgyévben járulékot fizetnie, csupán személyi jövedelemadót. Ezt eredetileg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolta.

A bérmonitoring bizottság felmérése szerint a közszférában mindenhol megtörtént a nettó bérek kiegészítése, míg a versenyszférában a béremelés eddig körülbelül 50 százalékban valósult meg. Rogán Antal hangsúlyozta: továbbra is kitartanak amellett, hogy a bevezetett arányos adórendszer nem okozhat nettó bércsökkenést senkinél, és a bérmegállapodásokat mindenkinek be kell tartania. Kivételes esetben elfogadható, hogy egy nehéz helyzetben lévő cég olyan megállapodást kössön a szakszervezettel és a munkavállalóival, hogy megőrzi a munkahelyeket, ellenben nem emeli a béreket.

A bizottság arra is javaslatot tett, hogy a kormány időben, idén szeptember-októberben dolgozza ki a nettó bérkompenzáció rendszerét 2012-re, és így a mostaninál zökkenőmentesebb lehet az átállás - tette hozzá Rogán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18