Bekavarhat a nyugdíjszámításba az elmaradt NYENYI adatszolgáltatás

2011. március 22. 09:02

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 97. § (2) bekezdése értelmében a nyugdíjjogosultsághoz, illetőleg a nyugdíj-megállapításhoz szükséges adatokat a nyilvántartásra kötelezetteknek utolsó alkalommal 2009-re vonatkozóan (2010. április 30-ig, illetve augusztus 31-ig) kellett teljesíteniük a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok felé.

A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését - a biztosítottak (volt biztosítottak), leendő nyugdíjasok érdekében - figyelemmel kísérik. Az adatszolgáltatás elmulasztása esetén a jogszabály lehetőséget biztosít a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak mulasztási bírság kiszabására. Az Országgyűlés által 2010. december 20-án elfogadott, "egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról" szóló 2010. évi CLXX. törvény az ún. NYENYI adatszolgáltatás meghosszabbításáról nem rendelkezett.

A 2010. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó adatokat elmaradt (ún. visszamenőleges) adatszolgáltatás keretében jelenleg is a fővárosi/megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságaihoz kell teljesíteni.

Az ONYF felhívja a figyelmet arra, hogy a vonatkozó jogszabály alapján a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat 15 napon belül kell közölni. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok - például a nyugdíjigények elbírálásához vagy a 0,5 %-os nyugdíjnöveléshez - 2011. szeptemberéig a 2010. teljes évi, és 2012. szeptemberéig a 2011. évi ún. töredékidőszakra vonatkozó adatokat közvetlenül a foglalkoztatótól, egyéni vagy társas vállalkozótól stb. szerzik be.

A visszamenőleges adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges NYENYI keretrendszer, valamint a NYENYI programok az ONYF honlapján elérhetők, illetve letölthetők.
A 2010. és a 2011. évi adatok közléséhez az ONYF az informatikai támogatást biztosította, és honlapján elérhetővé tette (Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelemközlő Program), tehát a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátáshoz kért adatok elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül történő közlésére is lehetőség van.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?