Íme a legjobb nyugdíjpénztárak! A tied köztük van?

MTI
2011. március 13. 10:02

Tavaly a 18 hazai magánnyugdíjpénztár klasszikus portfólióinak nettó hozama 5,41 százalék, kiegyensúlyozott portfólióinak hozama 8,57 százalék, növekedési portfólióinak hozama 10,97 százalék volt. Ezek elmaradnak ugyan az előző év kiemelkedően magas adataitól, azonban így is az éves infláció felett teljesítettek - tette közzé a pénzügyi felügyelet honlapján.

A PSZÁF által publikált adatok szerint 2010-ben a magánpénztárak klasszikus portfóliói közül a legjobb nettó hozamrátát az MKB érte el (7,86 százalék), a legalacsonyabbat pedig az Évgyűrűk (4,22 százalék). A kiegyensúlyozott portfóliók teljesítményét tekintve az OTP áll az élen (10,16 százalék), a sor végén pedig itt is az Évgyűrűk kullog (4,69 százalék). A növekedési portfóliók között is az OTP viszi el a pálmát (13,52 százalék) a tavalyi teljesítményt tekintve, a leggyengébb teljesítményt pedig a Quaestor nyújtotta (3,65 százalék).

A 2010-es referencia hozamrátát a klasszikus portfóliónál a 18-ból 10, a kiegyensúlyozottnál 9, a növekedésinél 10 kassza teljesítménye nem érte el. Hat kasszának (Aegon, Honvéd, ING, MKB, Postás, Villamosenergia-ipari) sikerült a referenciahozamokat mindhárom portfóliónál túlszárnyalnia, nyolcnak (Allianz, AXA, Életút, Erste, Évgyűrűk, Generali, Quaestor, Vasutas) pedig egyetlen portfóliónál sem sikerült teljesítenie.

Az átlagos tízéves hozamráta alapján, amely a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi, a legjobb nettó hozamot a klasszikus portfóliók közül az Életút érte el (8,95 százalék), a legalacsonyabbat pedig a Budapest (4,96 százalék). A Generali 2008-ban alakult, s 2009 volt az első év, amelyre adatokat kellett publikálnia, ezért a tízéves hozamoknál nem vették figyelembe a teljesítményét. A kiegyensúlyozott portfóliók közül tízéves távon az Életút teljesített a legjobban (8,48 százalék), a legkevésbé kedvező pedig a Budapest teljesítménye (5,72 százalék). A növekedési portfóliók közül tízéves távon a Villamosenergia-ipari nyugdíjkassza viszi a pálmát (8,30 százalék), a leggyengébben pedig az Évgyűrűk "muzsikált" (4,37 százalék).

Egyéves és tízéves időtávon is valamennyi portfóliónál túlszárnyalta a referencia-hozamrátát az Aegon, a Postás és a Villamosenergia-ipari kassza, míg az Allianz, az Erste, az Évgyűrűk, a Quaestor és a Vasutas teljesítménye minden esetben a referenciahozam alatt maradt. A 2001-2010 közötti időszakra számolt vagyonnövekedési mutató az Évgyűrűknél a legalacsonyabb (2,87 százalék) és a Dimenziónál a legmagasabb (8,33 százalék).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2010-ben éves szinten 7,57 százalék átlaghozamot értek el, ami szintén az éves 4,7 százalékos infláció feletti teljesítményt, azaz pozitív reálhozam jóváírását tette lehetővé a tagok egyéni számláján.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16