27 °C Budapest

Íme a legjobb nyugdíjpénztárak! A tied köztük van?

MTI
2011. március 13. 10:02

Tavaly a 18 hazai magánnyugdíjpénztár klasszikus portfólióinak nettó hozama 5,41 százalék, kiegyensúlyozott portfólióinak hozama 8,57 százalék, növekedési portfólióinak hozama 10,97 százalék volt. Ezek elmaradnak ugyan az előző év kiemelkedően magas adataitól, azonban így is az éves infláció felett teljesítettek - tette közzé a pénzügyi felügyelet honlapján.

A PSZÁF által publikált adatok szerint 2010-ben a magánpénztárak klasszikus portfóliói közül a legjobb nettó hozamrátát az MKB érte el (7,86 százalék), a legalacsonyabbat pedig az Évgyűrűk (4,22 százalék). A kiegyensúlyozott portfóliók teljesítményét tekintve az OTP áll az élen (10,16 százalék), a sor végén pedig itt is az Évgyűrűk kullog (4,69 százalék). A növekedési portfóliók között is az OTP viszi el a pálmát (13,52 százalék) a tavalyi teljesítményt tekintve, a leggyengébb teljesítményt pedig a Quaestor nyújtotta (3,65 százalék).

A 2010-es referencia hozamrátát a klasszikus portfóliónál a 18-ból 10, a kiegyensúlyozottnál 9, a növekedésinél 10 kassza teljesítménye nem érte el. Hat kasszának (Aegon, Honvéd, ING, MKB, Postás, Villamosenergia-ipari) sikerült a referenciahozamokat mindhárom portfóliónál túlszárnyalnia, nyolcnak (Allianz, AXA, Életút, Erste, Évgyűrűk, Generali, Quaestor, Vasutas) pedig egyetlen portfóliónál sem sikerült teljesítenie.

Az átlagos tízéves hozamráta alapján, amely a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi, a legjobb nettó hozamot a klasszikus portfóliók közül az Életút érte el (8,95 százalék), a legalacsonyabbat pedig a Budapest (4,96 százalék). A Generali 2008-ban alakult, s 2009 volt az első év, amelyre adatokat kellett publikálnia, ezért a tízéves hozamoknál nem vették figyelembe a teljesítményét. A kiegyensúlyozott portfóliók közül tízéves távon az Életút teljesített a legjobban (8,48 százalék), a legkevésbé kedvező pedig a Budapest teljesítménye (5,72 százalék). A növekedési portfóliók közül tízéves távon a Villamosenergia-ipari nyugdíjkassza viszi a pálmát (8,30 százalék), a leggyengébben pedig az Évgyűrűk "muzsikált" (4,37 százalék).

Egyéves és tízéves időtávon is valamennyi portfóliónál túlszárnyalta a referencia-hozamrátát az Aegon, a Postás és a Villamosenergia-ipari kassza, míg az Allianz, az Erste, az Évgyűrűk, a Quaestor és a Vasutas teljesítménye minden esetben a referenciahozam alatt maradt. A 2001-2010 közötti időszakra számolt vagyonnövekedési mutató az Évgyűrűknél a legalacsonyabb (2,87 százalék) és a Dimenziónál a legmagasabb (8,33 százalék).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2010-ben éves szinten 7,57 százalék átlaghozamot értek el, ami szintén az éves 4,7 százalékos infláció feletti teljesítményt, azaz pozitív reálhozam jóváírását tette lehetővé a tagok egyéni számláján.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 11:39
A műsorvezető-szerkesztő a Media1-nek azt mondta, hogy a műsorban is tettek arra való utalást, hogy...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?