12 °C Budapest

Lebukott! 150 millióval károsította meg az államot a trükkös panelguru

2011. március 2. 13:02

A kedvezményes adózási szabályokat akarta kihasználni, ezzel az államháztartást csaknem 150 millió forinttal megkárosította az a budapesti adózó, aki sorozatos és üzletszerűen folytatott ingatlanértékesítésekből származó jövedelmét - magánszemély szokásos mértékű, hétköznapi jogügyleteinek álcázva - külön adózó jövedelemként tüntette fel.

"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Adó Főigazgatósága a személyi jövedelemadó bevallások utólagos ellenőrzése során figyelt fel arra a budapesti magánszemélyre, aki éveken át összesen 490 millió forint ingatlanértékesítésből származó külön adózó jövedelmet vallott be, így adófizetési kötelezettségét is a kedvezményes adókulcsú szabályok alapján állapította meg" - közölte Németh Gabriella, a NAV szóvivője.

Az eljárás során kiderült, hogy az adózó számos (panel- és tégla építésű) lakóingatlant vásárolt, amelyek egyikében sem volt bejelentve állandó lakosként, egyiket sem használta életvitelszerűen, ezzel szemben rövid időn belül több tucat lakást haszonnal továbbértékesített, ami viszont üzletszerű tevékenységnek minősül, ezért nem tartozik a kedvezményes ingatlan adózási rendelkezések alá.

Mindezek következtében a hatóság az adózó ingatlanforgalmazásból származó jövedelmét az általános adózási szabályok alá eső jövedelemnek minősítette, és ennek alapján állapította meg az adókötelezettséget. A magánszemély végül csaknem 150 millió forint adókülönbözet megállapításával szembesülhetett.

A NAV fokozottan ellenőrzi a sorozatos ingatlan adásvétellel összefüggő adózási szabályok betartását, így a jövőben is lehet számítani hasonló ellenőrzésekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?