20 °C Budapest

Közel 125 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak el 2010-ben

Pénzcentrum
2011. március 2. 04:44

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság közzétette a 2010-es évre vonatkozó ágazati feladatellátási mutatóit. A tavalyi évben összesen 556 637 igénybejelentés érkezett az igazgatóságok felé, ami az előző évhez viszonyítva 6,2%-os emelkedésnek felel meg. Az elmúlt esztendőben összesen 124 495 elutasító határozatot hoztak, ami 14,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

"Az elutasító határozatok részarányának növekedése elsősorban a szolgálati idő megállapításoknál, illetve a rehabilitációs járadék iránti igényeknél jelentkezik. Az előbbi esetében a törvény által lehetővé tett életkornál korábban benyújtott igények arányának növekedésével függ össze, az utóbbinál azzal hozható kapcsolatba, hogy a rehabilitációs járadék jogosultsági idejének meghosszabbítására irányuló igények relatíve gyakrabban zárulnak elutasító határozattal" - közölte az ONYF a Pénzcentrum.hu-val.

A 40 év utáni nyugdíj hírére megrohamozták az igazgatóságokat a szolgálati idő számítás iránti kérelmekkel

A nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjazásának következtében megugrott a szolgálati idő számítás iránti kérelmek száma. 2010-ben összesen 124 868 ilyen kérelmet regisztráltak az igazgatóságok, ami 55,7%-kal több mint egy évvel korábban. Mint arról korábban beszámoltunk, akadnak olyanok, akik annak ellenére bepróbálkoznak, hogy nem rendelkeznek a szükségek szolgálati idővel, ennek megfelelően 6 244-en elutasító határozatot kaptak.

 


A szolgálati idő megállapításához az igazgatóságok ügyfélszolgálati irodáiban díjmentesen lehet beszerezni a szükséges nyomtatványt, amit kitöltve, hozzácsatolva a dokumentumokat az ügyfélszolgálati irodában célszerű leadni. A szolgálati idő elismerése elektronikus úton is előterjeszthető (az internetről letölthető a szükséges nyomtatvány, de az Ügyfélkapun keresztül is kérhető a határozat).

A nyugdíjasként végzett keresőtevékenység alapján számított nyugdíjnövelésre 14,5%-kal kevesebb, összesen 109 693 kérelem érkezett. A nyugdíjellátások és egyéb ellátások iránti igények száma összességében 6,2%-kal emelkedett, a szolgálati idő számítások után a rehabilitációs járadék iránti igények emelkedtek a leginkább (33,6%-kal).

Lezárások: közel 125 ezren kaptak elutasító határozatot

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2010-ben összesen Az év első kilenc hónapjában 522 990 kérelmet zártak le, ebből 398 495-en teljesítő-, míg 124 495-an elutasító határozatot kaptak. A rokkantsági és baleseti rokkantsági ügyek kapcsán közel 70%-kal több elutasítás született, mint jóváhagyás. Egészségkárosodáson alapuló ellátásra 463 elutasítás mellett mindössze 28-an voltak jogosultak az elmúlt évben.

Tegnapi vezető hírünk: Megjöttek a friss nyugdíjszámok! Nem titok többé, hogy ki mennyi pénzt kapott

 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24