Kirúgott kormánytisztviselők: nem segít az Alkotmánybíróság döntése

2011. február 16. 16:58

A törvényt, miszerint a kormánytisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) május 31-i hatállyal. Így az Országgyűlésnek alig három és fél hónapja maradt arra, hogy a törvényt megváltoztassa. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy a kormány tiszteletben tartja az Ab döntését, viszont a határozat hatálybalépéséig, vagyis május 31-ig tovább alkalmazza a jogszabályt.

A kormányzat természetesen tiszteletben fogja tartani az Alkotmánybíróság február 15-ei döntését - mondta a rádiónak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: június 1-től indul az új köztisztviselői életpályamodell, amelyet több lépcsőben vezetnek be az év végéig. Ennek a rendszernek a kialakításakor figyelembe vesszük az Ab-határozatot - hangsúlyozta Rétvári Bence, aki megerősítette: az eddig elbocsátott köztisztviselők felmentése teljesen jogos volt.

Munkaügyi bíróságon nem ér semmit az Alkotmánybíróság döntése annak a kormánytisztviselőnek, akit indoklás nélkül bocsátottak el. Lehoczkyné Kollonai Csilla, az InfoRádió által megkérdezett munkajogász véleménye szerint polgári perben abba lehet kapaszkodni, hogy a határozat szövegében szerepel a jó hírnévhez való jog.

Nem hivatkozhat az Alkotmánybíróság döntésére az, akit korábban indoklás nélkül elbocsátottak köztisztviselői állásából - mondta Lehoczkyné, valamint hozzátette: az egyéb körülmények mérlegelésénél esetleg szóba jöhet az Ab-döntés, de a jogviszony megszüntetését a határozat nem teszi jogellenessé.

Lehoczkyné Kollonai Csilla szerint ennek oka az, hogy az Alkotmánybíróság által megadott időponttól, május 31-től helyezték hatályon kívül a köztisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló szabályt, vagyis azoknak, akiket elbocsátottak, élő jogszabály alapján mondtak fel.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy mivel május 31-ig érvényben van a törvényszakasz, az ugyanúgy alkalmazható addig, mint bármilyen más paragrafus. Szó szerint be fogjuk tartani az Alkotmánybíróság határozatát, tehát június 1-től új szabályozást léptetünk életbe - fűzte hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Alkotmánybíróság határozata iránymutatást ad arra, hogy a kormány mit tehet meg a következőkben, és mit nem. Az az ösvény, amelyen elindultunk, az Ab szerint is járható, csak túl messzire mentünk rajta - fogalmazott Rétvári Bence, aki kiemelte: a taláros testület az indoklás nélküliséget nem fogadta el, de azt, hogy az előző 18 év szabályozásához képest könnyített legyen a kormánytisztviselők felmentésére vonatkozó állami igény, az Ab is elismeri.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25