Kirúgott kormánytisztviselők: nem segít az Alkotmánybíróság döntése

2011. február 16. 16:58

A törvényt, miszerint a kormánytisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) május 31-i hatállyal. Így az Országgyűlésnek alig három és fél hónapja maradt arra, hogy a törvényt megváltoztassa. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy a kormány tiszteletben tartja az Ab döntését, viszont a határozat hatálybalépéséig, vagyis május 31-ig tovább alkalmazza a jogszabályt.

A kormányzat természetesen tiszteletben fogja tartani az Alkotmánybíróság február 15-ei döntését - mondta a rádiónak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: június 1-től indul az új köztisztviselői életpályamodell, amelyet több lépcsőben vezetnek be az év végéig. Ennek a rendszernek a kialakításakor figyelembe vesszük az Ab-határozatot - hangsúlyozta Rétvári Bence, aki megerősítette: az eddig elbocsátott köztisztviselők felmentése teljesen jogos volt.

Munkaügyi bíróságon nem ér semmit az Alkotmánybíróság döntése annak a kormánytisztviselőnek, akit indoklás nélkül bocsátottak el. Lehoczkyné Kollonai Csilla, az InfoRádió által megkérdezett munkajogász véleménye szerint polgári perben abba lehet kapaszkodni, hogy a határozat szövegében szerepel a jó hírnévhez való jog.

Nem hivatkozhat az Alkotmánybíróság döntésére az, akit korábban indoklás nélkül elbocsátottak köztisztviselői állásából - mondta Lehoczkyné, valamint hozzátette: az egyéb körülmények mérlegelésénél esetleg szóba jöhet az Ab-döntés, de a jogviszony megszüntetését a határozat nem teszi jogellenessé.

Lehoczkyné Kollonai Csilla szerint ennek oka az, hogy az Alkotmánybíróság által megadott időponttól, május 31-től helyezték hatályon kívül a köztisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló szabályt, vagyis azoknak, akiket elbocsátottak, élő jogszabály alapján mondtak fel.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy mivel május 31-ig érvényben van a törvényszakasz, az ugyanúgy alkalmazható addig, mint bármilyen más paragrafus. Szó szerint be fogjuk tartani az Alkotmánybíróság határozatát, tehát június 1-től új szabályozást léptetünk életbe - fűzte hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Alkotmánybíróság határozata iránymutatást ad arra, hogy a kormány mit tehet meg a következőkben, és mit nem. Az az ösvény, amelyen elindultunk, az Ab szerint is járható, csak túl messzire mentünk rajta - fogalmazott Rétvári Bence, aki kiemelte: a taláros testület az indoklás nélküliséget nem fogadta el, de azt, hogy az előző 18 év szabályozásához képest könnyített legyen a kormánytisztviselők felmentésére vonatkozó állami igény, az Ab is elismeri.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM