12 °C Budapest

Kirúgott kormánytisztviselők: nem segít az Alkotmánybíróság döntése

2011. február 16. 16:58

A törvényt, miszerint a kormánytisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) május 31-i hatállyal. Így az Országgyűlésnek alig három és fél hónapja maradt arra, hogy a törvényt megváltoztassa. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy a kormány tiszteletben tartja az Ab döntését, viszont a határozat hatálybalépéséig, vagyis május 31-ig tovább alkalmazza a jogszabályt.

A kormányzat természetesen tiszteletben fogja tartani az Alkotmánybíróság február 15-ei döntését - mondta a rádiónak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: június 1-től indul az új köztisztviselői életpályamodell, amelyet több lépcsőben vezetnek be az év végéig. Ennek a rendszernek a kialakításakor figyelembe vesszük az Ab-határozatot - hangsúlyozta Rétvári Bence, aki megerősítette: az eddig elbocsátott köztisztviselők felmentése teljesen jogos volt.

Munkaügyi bíróságon nem ér semmit az Alkotmánybíróság döntése annak a kormánytisztviselőnek, akit indoklás nélkül bocsátottak el. Lehoczkyné Kollonai Csilla, az InfoRádió által megkérdezett munkajogász véleménye szerint polgári perben abba lehet kapaszkodni, hogy a határozat szövegében szerepel a jó hírnévhez való jog.

Nem hivatkozhat az Alkotmánybíróság döntésére az, akit korábban indoklás nélkül elbocsátottak köztisztviselői állásából - mondta Lehoczkyné, valamint hozzátette: az egyéb körülmények mérlegelésénél esetleg szóba jöhet az Ab-döntés, de a jogviszony megszüntetését a határozat nem teszi jogellenessé.

Lehoczkyné Kollonai Csilla szerint ennek oka az, hogy az Alkotmánybíróság által megadott időponttól, május 31-től helyezték hatályon kívül a köztisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló szabályt, vagyis azoknak, akiket elbocsátottak, élő jogszabály alapján mondtak fel.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy mivel május 31-ig érvényben van a törvényszakasz, az ugyanúgy alkalmazható addig, mint bármilyen más paragrafus. Szó szerint be fogjuk tartani az Alkotmánybíróság határozatát, tehát június 1-től új szabályozást léptetünk életbe - fűzte hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Alkotmánybíróság határozata iránymutatást ad arra, hogy a kormány mit tehet meg a következőkben, és mit nem. Az az ösvény, amelyen elindultunk, az Ab szerint is járható, csak túl messzire mentünk rajta - fogalmazott Rétvári Bence, aki kiemelte: a taláros testület az indoklás nélküliséget nem fogadta el, de azt, hogy az előző 18 év szabályozásához képest könnyített legyen a kormánytisztviselők felmentésére vonatkozó állami igény, az Ab is elismeri.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?