Címke: munkajogász (20 cikk)

Pénzcentrum | 2020. december 25. 20:03

Otthonról dolgozol? Akár havi 16 ezer forint is járhat a munkáltatótól

Havonta legfeljebb a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeget, jelenleg bruttó 16 100 forintot kaphat munkaadójától a távmunkában foglalkoztatott munkavállaló. Átmeneti intézkedésről van azonban szó, mértékéről pedig a feleknek kell megállapodniuk. Ha ez nem sikerül, végső esetben akár munkaügyi bíróság is dönthet benne.

Forrás Dávid | 2018. szeptember 18. 11:30

Magyar melósokat keresnek: 450 ezres fizetés, de nőket nem vesznek fel

Érdekes álláshirdetésekre bukkantunk egy országos hirdetési újságban. Több pozícióra is csak férfiakat keresnek, de van olyan hirdetés is, amelyben ismertetik, hogy milyen feladatokat kapnának a pozícióra jelentkező férfiak és nők, a férfiaknak pedig 50 forinttal magasabb órabér járna. Az esélyegyenlőségi törvény alapján egyértelműnek tűnhet, hogy diszkriminációról van szó, a hatóság mégsem indíthat hivatalból eljárást ilyen esetekben, ahhoz megfelelő bejelentésre is szükség van.

HRcentrum | 2018. július 22. 12:58

Egyre több magyar munkaszerződését módosítják: bukhatják a bérpótlékot

Egyre többször fordul elő, hogy az irodai alkalmazottak munkarendjét kötetlenné minősíti a munkáltató. Ez elsőre jól hangzik, ugyanakkor nem árt tudni, hogy az ilyen munkavállaló nem jogosult bérpótlékra. Mutatjuk, mire számítson az, akinek így módosítják a szerződését.

Pénzcentrum | 2012. december 6. 05:24

Jól gondold meg, mit lájkolsz! Könnyedén kirúghatnak

Jól meg kell gondolniuk a munkavállalóknak, milyen bejegyzéseket helyeznek el a közösségi oldalakon, sőt még azt is, milyen posztokról teszik közzé, hogy kedvelik. Arra is ügyelni kell, milyen széles körrel osztja meg valaki a véleményét. Biztosan az állásával játszik a dolgozó, ha mindenki számára elérhető a munkáltató jó hírnevét veszélyeztető bejegyzése, ha viszont csak szűk körrel osztja meg a véleményét, akkor megúszhatja a szankciót.

Pénzcentrum | 2011. július 29. 15:47

Most is jár az 50 százalékos pótlék

Levelet kaptunk egy munkajogásztól. Ebben azt jelzi, hogy cikkünkkel ellentétben nem csak az új Munka Törvénykönyve, hanem a most is hatályban lévő régi jogszabály is előírja, hogy hétvégén 50 százalékos pótlékot kell fizetni a dolgozóknak. A tévedésünket a hozzánk érkezett levél közlésével orvosoljuk, az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk!

Pénzcentrum | 2011. július 8. 11:47

Ez vár idén a dolgozókra: mi lesz a túlórákkal?

Hétfő késő este fogadta el a parlament a számos jogszabályt módosító munkaügyi salátatörvényt, amely több ponton megvalósítja a kormány terveit a foglalkoztatás rendszerében. Rugalmasabb lehet a magyar munkapiac, a munkaerő-kölcsönzés viszont az EU-s jogharmonizáció miatt szigorodik. A kör azonban még nem zárult le, bőven marad az őszi ülésszakra is. Ezek közül a legfontosabb a Munka Törvénykönyvének kisvállalkozásokra kedvező differenciálása lehet, ami minden programban fontos elem. A tervek szóltak arról, hogy a kkv-knál egyszerűbb lenne a felmondás, megállapodás alapján eltérhetnének a Munka Törvénykönyvétől és auditor alkalmazásával megúszhatnák a munkaügyi ellenőrzéseket.

Pénzcentrum/InfoRádió | 2011. május 27. 18:02

Így követelheted a túlórapénzt a főnöködtől

Ha a nyugdíjazást követően három éven belül nem indít pert a túlórapénzekért, az egykori munkavállaló követelése elévül. A túlórapénzről csak akkor lehet lemondani, ha valaki már megkapta azt. Ha a munkáltató aláíratott egy papírt a munkavállalóval, hogy lemond a túlóradíjról, azt harminc napon belül meg lehet támadni kényszerítés és fenyegetés címén.

Pénzcentrum/InfoRádió | 2011. február 16. 16:58

Kirúgott kormánytisztviselők: nem segít az Alkotmánybíróság döntése

A törvényt, miszerint a kormánytisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) május 31-i hatállyal. Így az Országgyűlésnek alig három és fél hónapja maradt arra, hogy a törvényt megváltoztassa. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy a kormány tiszteletben tartja az Ab döntését, viszont a határozat hatálybalépéséig, vagyis május 31-ig tovább alkalmazza a jogszabályt.

Pénzcentrum | 2009. szeptember 22. 08:17

Havi 742 ezret kap Hunvald a börtönben

Mint arról korábban beszámoltunk zárolták a több rendbeli csalás és egyéb bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásban lévő erzsébetvárosi polgármester vagyonát. Korábbi sofőrje részletekbe menő beszámolója után újabb botrányos ügy látott napvilágot, Hunvald hiába van rács mögött, a mai napig kapja a havi 742 ezer forintos fizetését.

Pénzcentrum | 2009. április 14. 14:30

Dolgozókra hárítják a cégek a kártérítési felelősséget

Főleg kisboltoknál vagy benzinkutaknál "bevett gyakorlat", hogy lopások esetén a munkáltató felszólítja a dolgozókat a hiányzó összeg összedobására, különben elbocsátja mindegyikőjüket. Sajnos ilyenkor a bíróság sem ad sok esélyt nekik, a bűncselekmény ugyanis nehezen bizonyítható, anélkül viszont a munkavállalókra hárul a felelősség - árulta el Sipos Márta munkajogász a HR Portálnak.

Pénzcentrum | 2009. március 9. 12:00

Miért menekülnek a dolgozók táppénzre?

A dm személyzeti munkatársa és a munkajogász tapasztalatai azt mutatják, hogy a dolgozók táppénzre menekülnek az elbocsátások elől, az Országos Egészség Pénztár (OEP) azonban cáfol. Az adatok szerint igaz, hogy az esetek száma 2008-ban emelkedett az előző évhez képest, de még mindig elmarad a 2006-os adatoktól.

Pénzcentrum | 2008. szeptember 4. 11:30

Hol kezdődik a szexuális zaklatás?

Sokan bagatellizálják el a szexuális zaklatást azzal, hogy a nőknek kellett volna erkölcsösebben viselkedniük - mondja Sipos Márta, munkajogász, aki szerint a probléma ott kezdődik, hogy a jogalkalmazó sem tudja pontosan, milyen meghatározás fedi le ezt a fogalmat, az eljárás pedig teljesen hiányos. A magyar törvény nem veszi figyelembe, ha az illetőt "csak" zavaró módon bámulják, pedig a nemzetközi jog szerint már ez is, sőt, a szexuális töltettel bíró környezet kialakítása, a szexuális zsarolás is szexuális zaklatásnak minősül.

Pénzcentrum | 2008. június 17. 09:30

Átírnák a munka törvénykönyvét

Nem lehet tovább halasztani a törvényi szabályozás hozzáillesztése a munka világában történt változásokhoz. Ennek megfelelően a munka törvénykönyvének felülvizsgálatán dolgozó szakemberek új, egységes szerkezetű törvény tervezetén dolgoznak.