Külföldön dolgoznál? Májustól ledőlnek a falak

2011. február 14. 09:02

Az idei év májusától munkavállalási engedély nélkül is lehet majd dolgoznia az unióhoz 2004-ben csatlakozott államok polgárainak - írja a Magyar Hírlap.

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok polgárai májustól már Ausztriában illetve Németországban is vállalhatnak munkát, ugyanis a két ország ekkor szünteti meg az eddigi korlátozást. A munkavállalást sújtó korlátozás egyébként e két tagállamban volt legtovább aktív.

"Májustól sem várható, hogy a magyarok tömegével ellepik az osztrák munkaerőpiacot, de szinte biztosan nő a szomszédos országban szerencsét próbáló munkavállalók száma" - mondta el a lapnak Lengyel V. Nóra, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) osztályvezetője. Emlékeztetett, Nagy-Britannia már 2004-ben elgördített minden akadályt az új tagállamok előtt, ám hazánkat akkor sem hagyták el jelentős számban a munkát keresők. Igaz, Ausztria szomszédos ország, így főként a határ közelében élők közül várható, hogy ott néznek állás után.

Mindkét ország a magasabb fizetéssel csábíthatja a külföldieket, ám a döntés előtt mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az ajánlat valóban olyan kecsegtető-e, mint amilyennek látszik. Lengyel ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az osztrák hatóságok ellenőrizni fogják, hogy a kelet-közép-európai munkavállalókat ne alkalmazhassák az ottani előírásoknál alacsonyabb bérért. Ausztriában egyébként tartományonként és szakmánként változó a minimálbér összege.

Az osztályvezető azt is kiemelte, hogy amennyiben valaki külföldi munkavállalásra készül, előbb tájékozódjon valamelyik magyar munkaügyi központban vagy kérjen segítséget az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadóitól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az NFSZ osztályvezetője szerint azt egyelőre nem lehet előre tudni, hogy milyen szakmákban próbálnak majd szerencsét a magyarok, de az már most is látható, mire van kereslet. Ausztriában például a vendéglátóiparban van szükség munkavállalókra, míg Németországban a vendéglátóipar mellett az egészségügy várja a dolgozókat.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?