21 °C Budapest

Külföldön dolgoznál? Májustól ledőlnek a falak

2011. február 14. 09:02

Az idei év májusától munkavállalási engedély nélkül is lehet majd dolgoznia az unióhoz 2004-ben csatlakozott államok polgárainak - írja a Magyar Hírlap.

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok polgárai májustól már Ausztriában illetve Németországban is vállalhatnak munkát, ugyanis a két ország ekkor szünteti meg az eddigi korlátozást. A munkavállalást sújtó korlátozás egyébként e két tagállamban volt legtovább aktív.

"Májustól sem várható, hogy a magyarok tömegével ellepik az osztrák munkaerőpiacot, de szinte biztosan nő a szomszédos országban szerencsét próbáló munkavállalók száma" - mondta el a lapnak Lengyel V. Nóra, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) osztályvezetője. Emlékeztetett, Nagy-Britannia már 2004-ben elgördített minden akadályt az új tagállamok előtt, ám hazánkat akkor sem hagyták el jelentős számban a munkát keresők. Igaz, Ausztria szomszédos ország, így főként a határ közelében élők közül várható, hogy ott néznek állás után.

Mindkét ország a magasabb fizetéssel csábíthatja a külföldieket, ám a döntés előtt mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az ajánlat valóban olyan kecsegtető-e, mint amilyennek látszik. Lengyel ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az osztrák hatóságok ellenőrizni fogják, hogy a kelet-közép-európai munkavállalókat ne alkalmazhassák az ottani előírásoknál alacsonyabb bérért. Ausztriában egyébként tartományonként és szakmánként változó a minimálbér összege.

Az osztályvezető azt is kiemelte, hogy amennyiben valaki külföldi munkavállalásra készül, előbb tájékozódjon valamelyik magyar munkaügyi központban vagy kérjen segítséget az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadóitól.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az NFSZ osztályvezetője szerint azt egyelőre nem lehet előre tudni, hogy milyen szakmákban próbálnak majd szerencsét a magyarok, de az már most is látható, mire van kereslet. Ausztriában például a vendéglátóiparban van szükség munkavállalókra, míg Németországban a vendéglátóipar mellett az egészségügy várja a dolgozókat.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?