Magánnyugdíjasok: kap-e állami özvegyi nyugdíjat a párod, ha meghalsz?

Pénzcentrum
2011. február 2. 09:32

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság végleges adatai szerint 102 019 magánnyugdíjpénztári tag nyilatkozott arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni. A Napi Gazdaság szerint elméletileg akár éles harc is indulhat a minimum taglétszám el nem érése miatt pénztár nélkül maradókért, de ennek valószínűleg gátat szab az elszámolható költségek igen csekély szintje.

A hétfői határidőn a nyilatkozatok leadása több helyen is késő estébe nyúlt, sorszámot hatig húzhattak a pénztári tagok. Az összesített eredményeket eltérően értékelik a magánkasszák és a nyugdíjvédelmi megbízott. A pénztárak szerint kedvező fejlemény, hogy a remélt 2%-os arány helyett a tagok 3,2%-a maradt a tőkefedeteti rendszerben.

Eközben Selmeczi Gabriella óriási sikerként könyvelte el, hogy a tagok 96,8%-a választotta az állami nyugdíjrendszert. Ezt a megnyilvánulást a Stabilitás Pénztárszövetség rendkívül cinikusnak tartotta, mivel gyakorlatilag a törvény erejével kényszerítették át az embereket. A nyugdíjvédelmi megbízott szerint az átlépés határideje hétfőn lejárt, "az ajtók záródtak".

Ez a lehetőség csak az időközben megrokkanóknak áll már rendelkezésére. Selmeczi idesorolta még, hogy az özvegyek eldönthetik, az állami özvegyi nyugdíjat választják, vagy az elhunyt hozzátartozójuk magánnyugdíjpénztárától kérik a juttatást.

A vonatkozó jogszabály alapján azok is visszakerülhetnek TB-hez, akiknek a magánkasszája megszűnik (számításaink szerint akár egy tucat kassza is megszűnhet). Ilyen esetben a tag választhat egy másik pénztárat is. A nem pénzügyi hátterű pénztáraknál elképzelhetőnek tartják, hogy akadnak olyan tagjaik, akik nem szeretnék majd a pénzüket a piacon minden valószínűség szerint kizárólagosan megmaradó pénzügyi hátterű intézményekre bízni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emiatt a magánkasszákhoz tartozók száma tovább csökkenhet. Elképzelhető, hogy a megszűnésekről döntő közgyűlések úgy határoznak, hogy ajánlanak egy másik pénztárat a tagjaiknak.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?