Így intézik a pénzügyeiket a látás- és mozgássérültek

Pénzcentrum
2011. február 2. 05:20

Milyen problémákkal találkoznak a látás- és mozgássérültek a pénzügyeik intézése során? Belegondoltál már abba, amikor egy hívószámmal a kezedben ülsz a számlavezető bankod egyik fiókjában és megszólal a következő ügyfelet jelző hang, vagy sietsz a postára feladni egy sárga csekket és a bejárati ajtó előtt három lépcsőfok fogad, hogy ilyen esetekben mitévő lehet egy vak és gyengénlátó, illetve egy mozgáskorlátozott ember? A magyarországi bankok, a posta és az egyéb intézmények folyamatosan dolgoznak az akadálymentesítés megvalósításán, ennek ellenére az általunk megkérdezett érintettek tapasztalatai azt tükrözik, hogy még rengeteg tennivalójuk van. A Pénzcentrum.hu ma induló cikksorozatával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a látó és ép embereket közelebb hozza a fogyatékkal élőkhöz, mindenki figyeljen oda rájuk, hogy ne érezzék magukat megkülönböztetve a mindennapi életben. A sorozat első részében azt vizsgáltuk meg, hogy hogyan lehetne megkönnyíteni a vakok és gyengénlátók, valamint a mozgáskorlátozottak dolgát a pénzügyeik intézése során.

A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy egy bankfiók pénztárában vagy egy automatából hogyan tud biztonságosan készpénzt felvenni egy látássérült, továbbá, akinek segítenek a hívószámhoz jutásban, az honnan tudja, hogy ő következik, valamint milyen feltételek teljesülése esetén írhat alá bankszámla- vagy hitelszerződést egy nem látó ügyfél.

Megkérdeztük a pénzintézeteket, hogy a bankfiókok hány százaléka akadálymentesített a mozgáskorlátozottak számára, hogyan segítenek azoknak, akik például néhány lépcső miatt nem tudnak bejutni egy bankfiókba, mehetnek-e előre megbeszélt időpontra a mozgássérült ügyfelek, illetve van-e a bankoknak olyan speciális programja, belső eljárásrendje, amely segíti a látás- és mozgássérülteket az ügyintézésben.

Megszólaltattuk az érintetteket

Szerkesztőségünk megkereste a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét. A szervezetek továbbították a kérdéseinket a tagjaik felé, akik közül többen is vették a fáradságot és megfogalmazták az őket legérzékenyebben érintő nehézségeket. Íme néhány történet a válaszadóktól:

"A bankok, a posták és a hivatalok szinte egyáltalán nem akadálymentesítettek, az ügyfélkezelést elősegítő számosztó automaták látássérült ember számára használhatatlanok, továbbá a látássérült ember nem értesül arról sem, mikor kerül sorra. Aki nem lát, az az automaták létezéséről sem tud, a gépet nem találja meg, azt használni önállóan nem tudja, mert a kezelés kizárólag jól látó ember számára lehetséges. A kijelzőt a látássérült ember nem látja, így nem tudja, mikor következik, és melyik ablakhoz kell mennie" - mondta a Pénzcentrum.hu kérdésére a látássérült Péter.

"Rokkantnyugdíjas mérnök-vállalkozó vagyok immár 16 éve. Bár orvosilag megállapított II. kategóriás végleges rokkant (baleseti vak) vagyok, a szerény jövedelmezőségű vállalkozásomat családi segítséggel és nagy lelkesedéssel tovább folytattam. Amikor a Nyugdíj Intézet diszkréten felhívta a figyelmemet írásban, hogy "bölcsebb" lenne, ha újból főállású vállalkozó lennék, én megszüntettem a vállalkozásomat. Időközben elvált tőlem a feleségem, tehát a válási vagyonmegosztás után új lakásra lett szükségem. Legalább tíz magyarországi bankot kerestem fel szerény hiteligénnyel. Az ötvenezer forintos rokkant nyugdíjam a banktisztviselőknek elegendő volt egy vidám pillanatra és a nemleges fejrázásra. A szomorú az, hogy a vakoknak nincs olyan jövedelme, ami a napi megélhetést meghaladná, sem rokkant járadék, sem rokkant nyugdíj (csak én legalább száz vakot ismerek, akik kivétel nélkül anyagi problémákkal küzdenek)" - mondta az 50 éves László.

"Egy vak ismerősömnek szerettem volna elküldeni egy vakos naptárat, amit a posta elvileg ingyen küld el. Viszont a postán nem volt efféle nyomtatvány (kérdezem, hogy miért is kell nyomtatványt kitölteni egy pontírásos küldemény feladásához, ráadásul egy vak ember ezt vajon hogy is teszi meg?), így el akartak küldeni egy másik postára, hátha ott van nyomtatvány. Mondanom sem kell, nem mentem sehova, feladtam pénzért azt a küldeményt, amelyet elvileg ingyen szállít a posta" - számolt be - nem fogyatékosként - egyik postai élményéről Tímea.

A PSZÁF előtt sem ismeretlen a probléma
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez a mai napig érkeznek olyan ügyfélpanaszok, melyek a látássérültek banki ügyizésével kapcsolatos problémákat taglalják. A hatóság tisztában van azzal, hogy a vakok és gyengénlátók nehézségekbe ütköznek a pénzügyeik intézése során. A felügyelet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, a Bankszövetséggel, és néhány jelentős pénzintézettel karöltve megvizsgálta, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a látássérült emberek számára a pénzügyi tárgyú jognyilatkozatok megtétele (számlanyitás, számla ügyintézés, hitelszerződés) során. A probléma orvoslására a banki gyakorlat a Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó bekezdéseit szem előtt tartva több megoldást is alkalmaz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jogszabály szerint, ha az írásbeli alakot jogszabály rendeli, és a szerződő fél nem tud vagy nem képes írni, a szerződés érvényességéhez közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat szükséges. Továbbá, ha az okirat kiállítója olvasni nem tud, a magánokiratnak csak akkor van teljes bizonyító ereje, ha magából az okiratból kitűnik, hogy annak tartalmát a tanúk egyike vagy a hitelesítő személy a kiállítónak megmagyarázta. A bankok ennek megfelelően az ilyen jellegű szerződések megkötésekor egy úgynevezett "névaláíró" személyt vettek igénybe, illetve két tanút alkalmaztak az aláírás, valamint a bankszámla feletti rendelkezés során, amennyiben az ügyfél nem látó volt.


"Orvosilag vak vagyok, jelenleg az 59 éves édesanyámmal élek egy albérletben. A bevételeinkből (rokkantnyugdíj, családi pótlék, ápolási díj) a számlák kifizetését követően szinte alig marad valami a megélhetésre. A bankban és a postán szinte tudomást sem vesznek rólunk, a sorszám kikérésénél sem, és a számokat sem látom, ha hívnak. Ilyenkor segítség nélkül nagyon nehéz" - jelezte a problémáit egy neve elhallgatását kérő válaszadó.

A mozgássérülteknek az ügyintézéssel nincs különösebb bajuk, nekik inkább az akadálymentesítés hiánya okozza a legnagyobb gondot. Szerencsés esetben be lehet jutni a hivatalba vagy a bankokba, azonban például bankoknál biztonsági okokból nincs mellékhelyiség és ez nagy problémát okoz a fogyatékos személyeknek, ugyanis nekik időre kell menni WC-re. Ez nem luxusszükséglet, ennek fiziológiai oka van (nincs érzékelésük - sokan katétert használnak). A hivatalokban, ha van is mellékhelyiség, inkább bezárják az ajtót, hogy nehogy ellopjanak onnan valamit. A kerekes-székesek, illetve a fogyatékosok számára a legfontosabb cél és dolog, hogy megértessék minden emberrel, azt hogy az egyenlő esélyek mit is jelentenek pontosan.

A különböző hivatalokban az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs jelnyelvi tolmács, ami megkönnyítené a siketek ügyintézését. Elvileg a siketeknek egy héttel előre be kell jelentkezni ügyfélfogadásra, azonban ez nem megfelelő állapot az esélyegyenlőség jegyében.

Mit tesznek a magyarországi bankok a problémák megoldása érdekében?

Megkerestük a hazai pénzintézeteket, amelyek válaszaikban tudatták szerkesztőségünkkel a készpénzfelvétel, a sorszámhoz jutás, az ügyinzétés és a szerződéskötések esetén a látássérültekre vonatkozó eljárásrendet. A bankok dolgoznak a fiókok akadálymentesítésén, a válaszaikból kiderült, hogy a bankfiókok 60-80%-a már akadálymentesített, de van olyan pénzintézet, ahol 100% ez az arány.A várakozási idő lerövidítése érdekében a bankfiókokban lehetőség van időpont egyeztetés alapján történő ügyintézésre. A bankok fokozottan figyelnek a látásukban vagy mozgásukban korlátozott ügyfelekre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?