27 °C Budapest

Rómeó és Dzsenifer! A pápának sem tetszik a modern lávsztori?

2011. január 11. 16:58

XVI. Benedek pápa a napokban személyesen is részt vett egy keresztelési szertartáson a Vatikánban, ahol prédikációjában felhívta a szülők figyelmét az utóbbi időben fenyegetően terjedő névhisztériára. A hírességek mellett az átlagemberek körében is egyre jellemzőbb a hagyományos keresztnevek mellőzése, amelyek helyett inkább különleges, egyedi, vagy trendi utóneveket választanak.


Az egyházfő beszédében kifejtette, hogy egy hagyományos keresztény keresztnév választásával a család és a gyermek kitörölhetetlenül az egyház oltalmába kerül.


XVI. Benedek pápa

A pápa szerint egy erős keresztény név a kezdete annak a lelki útnak, amely az egyházon keresztül a templomban teljesedhet majd ki.

A pápa felhívta a figyelmet a hit- és erkölcstan oktatásának fontosságára is, rendszeresen imádkozik azért, hogy minden megkeresztelt gyermek megfelelő hittanoktatásban részesüljön. Egy olasz teológus szerint a pápa keresztény nevekhez ragaszkodása nem korlátozza a szülők szabad névválasztásra vonatkozó jogait, az egyház csak felhívta a figyelmet a jelen kor egyik problémájára.

Hazánkban a Bence, a Máté és a Levente, valamint a Jázmin, az Anna és a Hanna voltak a slágerkeresztnevek 2009-ben, de a virágárusok ma már legalább annyi áruval készülnek egy Dzsenifer napra, mint egy Katalinra. Nagy Britanniában a Mohammed (és a különböző változatainak megfelelő) utónév olyan tradicionális brit keresztneveket utasított maga mögé, mint az Oliver, a Jack, a Harry vagy a William. Az utónevek listája folyamatosan bővül, bár vannak olyan országok, ahol nem az engedélyezett, hanem a tiltott neveket veszik lajstromba.


A híres színészek, zenészek, énekesek és sportolók körében igazán különleges utónevekre bukkanhatunk. David és Victoria Beckham elsőszülött fia a Brooklyn nevet kapta, Katie Price "Jordan" és Peter Andre kislányát Princess Tiaamii-nak hívják, Tom Cruise és Katie Holmes kislánya a Suri nevet kapta, de akkor még nem említettük Angelina Jolie és Brad Pitt Shiloh Nouvel nevű gyermekét.

Rikardó és Sandokan

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Rontó Rikardó Brájennek nevezték el az Újév hajnalán elsőként megszületett kisfiút. A nyolcadik osztály befejezésére készülő húszéves anyuka elmondta, hogy az ő kisfia lesz Prügyön a második ilyen nevű gyermek.

Erdélyi lapok szerint egyre nagyobb szokás a romániai szülők körében, hogy gyermekeiknek furcsábbnál furcsább keresztneveket választanak. A szappanoperák és a sorozatok főszereplői mellett egyre gyakoribbak a portugál és a spanyol nevek. A legnépszerűbb név, mely már évek óta vezeti a furcsa nevek listáját, a romák által kedvelt Sandokan. Szakértők szerint a szülőknek abba is bele kell gondolni, hogy az a név, ami idén divatos, nem valószínű, hogy pár év múlva is az lesz.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?