7 °C Budapest

Rómeó és Dzsenifer! A pápának sem tetszik a modern lávsztori?

2011. január 11. 16:58

XVI. Benedek pápa a napokban személyesen is részt vett egy keresztelési szertartáson a Vatikánban, ahol prédikációjában felhívta a szülők figyelmét az utóbbi időben fenyegetően terjedő névhisztériára. A hírességek mellett az átlagemberek körében is egyre jellemzőbb a hagyományos keresztnevek mellőzése, amelyek helyett inkább különleges, egyedi, vagy trendi utóneveket választanak.


Az egyházfő beszédében kifejtette, hogy egy hagyományos keresztény keresztnév választásával a család és a gyermek kitörölhetetlenül az egyház oltalmába kerül.


XVI. Benedek pápa

A pápa szerint egy erős keresztény név a kezdete annak a lelki útnak, amely az egyházon keresztül a templomban teljesedhet majd ki.

A pápa felhívta a figyelmet a hit- és erkölcstan oktatásának fontosságára is, rendszeresen imádkozik azért, hogy minden megkeresztelt gyermek megfelelő hittanoktatásban részesüljön. Egy olasz teológus szerint a pápa keresztény nevekhez ragaszkodása nem korlátozza a szülők szabad névválasztásra vonatkozó jogait, az egyház csak felhívta a figyelmet a jelen kor egyik problémájára.

Hazánkban a Bence, a Máté és a Levente, valamint a Jázmin, az Anna és a Hanna voltak a slágerkeresztnevek 2009-ben, de a virágárusok ma már legalább annyi áruval készülnek egy Dzsenifer napra, mint egy Katalinra. Nagy Britanniában a Mohammed (és a különböző változatainak megfelelő) utónév olyan tradicionális brit keresztneveket utasított maga mögé, mint az Oliver, a Jack, a Harry vagy a William. Az utónevek listája folyamatosan bővül, bár vannak olyan országok, ahol nem az engedélyezett, hanem a tiltott neveket veszik lajstromba.


A híres színészek, zenészek, énekesek és sportolók körében igazán különleges utónevekre bukkanhatunk. David és Victoria Beckham elsőszülött fia a Brooklyn nevet kapta, Katie Price "Jordan" és Peter Andre kislányát Princess Tiaamii-nak hívják, Tom Cruise és Katie Holmes kislánya a Suri nevet kapta, de akkor még nem említettük Angelina Jolie és Brad Pitt Shiloh Nouvel nevű gyermekét.

Rikardó és Sandokan

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Rontó Rikardó Brájennek nevezték el az Újév hajnalán elsőként megszületett kisfiút. A nyolcadik osztály befejezésére készülő húszéves anyuka elmondta, hogy az ő kisfia lesz Prügyön a második ilyen nevű gyermek.

Erdélyi lapok szerint egyre nagyobb szokás a romániai szülők körében, hogy gyermekeiknek furcsábbnál furcsább keresztneveket választanak. A szappanoperák és a sorozatok főszereplői mellett egyre gyakoribbak a portugál és a spanyol nevek. A legnépszerűbb név, mely már évek óta vezeti a furcsa nevek listáját, a romák által kedvelt Sandokan. Szakértők szerint a szülőknek abba is bele kell gondolni, hogy az a név, ami idén divatos, nem valószínű, hogy pár év múlva is az lesz.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.19 08:28
A Magyar Közlöny 2021. évi 64. számában veszélyhelyzeti kormányrendeletként jogszabályt hirdettek ki...
hrdoktor  |  2021.04.19 06:29
A tartósan, teljes munkaidőben monitor előtt végzett munka nagyon megterheli a szemet, több kellemet...
legacykft  |  2021.04.16 18:55
A pandémia előtt nagyon megbecsültük azt a heti egy-két home office-t, ami nagyvállalati környezetbe...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?