15 °C Budapest

Rómeó és Dzsenifer! A pápának sem tetszik a modern lávsztori?

2011. január 11. 16:58

XVI. Benedek pápa a napokban személyesen is részt vett egy keresztelési szertartáson a Vatikánban, ahol prédikációjában felhívta a szülők figyelmét az utóbbi időben fenyegetően terjedő névhisztériára. A hírességek mellett az átlagemberek körében is egyre jellemzőbb a hagyományos keresztnevek mellőzése, amelyek helyett inkább különleges, egyedi, vagy trendi utóneveket választanak.


Az egyházfő beszédében kifejtette, hogy egy hagyományos keresztény keresztnév választásával a család és a gyermek kitörölhetetlenül az egyház oltalmába kerül.


XVI. Benedek pápa

A pápa szerint egy erős keresztény név a kezdete annak a lelki útnak, amely az egyházon keresztül a templomban teljesedhet majd ki.

A pápa felhívta a figyelmet a hit- és erkölcstan oktatásának fontosságára is, rendszeresen imádkozik azért, hogy minden megkeresztelt gyermek megfelelő hittanoktatásban részesüljön. Egy olasz teológus szerint a pápa keresztény nevekhez ragaszkodása nem korlátozza a szülők szabad névválasztásra vonatkozó jogait, az egyház csak felhívta a figyelmet a jelen kor egyik problémájára.

Hazánkban a Bence, a Máté és a Levente, valamint a Jázmin, az Anna és a Hanna voltak a slágerkeresztnevek 2009-ben, de a virágárusok ma már legalább annyi áruval készülnek egy Dzsenifer napra, mint egy Katalinra. Nagy Britanniában a Mohammed (és a különböző változatainak megfelelő) utónév olyan tradicionális brit keresztneveket utasított maga mögé, mint az Oliver, a Jack, a Harry vagy a William. Az utónevek listája folyamatosan bővül, bár vannak olyan országok, ahol nem az engedélyezett, hanem a tiltott neveket veszik lajstromba.


A híres színészek, zenészek, énekesek és sportolók körében igazán különleges utónevekre bukkanhatunk. David és Victoria Beckham elsőszülött fia a Brooklyn nevet kapta, Katie Price "Jordan" és Peter Andre kislányát Princess Tiaamii-nak hívják, Tom Cruise és Katie Holmes kislánya a Suri nevet kapta, de akkor még nem említettük Angelina Jolie és Brad Pitt Shiloh Nouvel nevű gyermekét.

Rikardó és Sandokan

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Rontó Rikardó Brájennek nevezték el az Újév hajnalán elsőként megszületett kisfiút. A nyolcadik osztály befejezésére készülő húszéves anyuka elmondta, hogy az ő kisfia lesz Prügyön a második ilyen nevű gyermek.

Erdélyi lapok szerint egyre nagyobb szokás a romániai szülők körében, hogy gyermekeiknek furcsábbnál furcsább keresztneveket választanak. A szappanoperák és a sorozatok főszereplői mellett egyre gyakoribbak a portugál és a spanyol nevek. A legnépszerűbb név, mely már évek óta vezeti a furcsa nevek listáját, a romák által kedvelt Sandokan. Szakértők szerint a szülőknek abba is bele kell gondolni, hogy az a név, ami idén divatos, nem valószínű, hogy pár év múlva is az lesz.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?