Rómeó és Dzsenifer! A pápának sem tetszik a modern lávsztori?

2011. január 11. 16:58

XVI. Benedek pápa a napokban személyesen is részt vett egy keresztelési szertartáson a Vatikánban, ahol prédikációjában felhívta a szülők figyelmét az utóbbi időben fenyegetően terjedő névhisztériára. A hírességek mellett az átlagemberek körében is egyre jellemzőbb a hagyományos keresztnevek mellőzése, amelyek helyett inkább különleges, egyedi, vagy trendi utóneveket választanak.


Az egyházfő beszédében kifejtette, hogy egy hagyományos keresztény keresztnév választásával a család és a gyermek kitörölhetetlenül az egyház oltalmába kerül.


XVI. Benedek pápa

A pápa szerint egy erős keresztény név a kezdete annak a lelki útnak, amely az egyházon keresztül a templomban teljesedhet majd ki.

A pápa felhívta a figyelmet a hit- és erkölcstan oktatásának fontosságára is, rendszeresen imádkozik azért, hogy minden megkeresztelt gyermek megfelelő hittanoktatásban részesüljön. Egy olasz teológus szerint a pápa keresztény nevekhez ragaszkodása nem korlátozza a szülők szabad névválasztásra vonatkozó jogait, az egyház csak felhívta a figyelmet a jelen kor egyik problémájára.

Hazánkban a Bence, a Máté és a Levente, valamint a Jázmin, az Anna és a Hanna voltak a slágerkeresztnevek 2009-ben, de a virágárusok ma már legalább annyi áruval készülnek egy Dzsenifer napra, mint egy Katalinra. Nagy Britanniában a Mohammed (és a különböző változatainak megfelelő) utónév olyan tradicionális brit keresztneveket utasított maga mögé, mint az Oliver, a Jack, a Harry vagy a William. Az utónevek listája folyamatosan bővül, bár vannak olyan országok, ahol nem az engedélyezett, hanem a tiltott neveket veszik lajstromba.


A híres színészek, zenészek, énekesek és sportolók körében igazán különleges utónevekre bukkanhatunk. David és Victoria Beckham elsőszülött fia a Brooklyn nevet kapta, Katie Price "Jordan" és Peter Andre kislányát Princess Tiaamii-nak hívják, Tom Cruise és Katie Holmes kislánya a Suri nevet kapta, de akkor még nem említettük Angelina Jolie és Brad Pitt Shiloh Nouvel nevű gyermekét.

Rikardó és Sandokan

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Rontó Rikardó Brájennek nevezték el az Újév hajnalán elsőként megszületett kisfiút. A nyolcadik osztály befejezésére készülő húszéves anyuka elmondta, hogy az ő kisfia lesz Prügyön a második ilyen nevű gyermek.

Erdélyi lapok szerint egyre nagyobb szokás a romániai szülők körében, hogy gyermekeiknek furcsábbnál furcsább keresztneveket választanak. A szappanoperák és a sorozatok főszereplői mellett egyre gyakoribbak a portugál és a spanyol nevek. A legnépszerűbb név, mely már évek óta vezeti a furcsa nevek listáját, a romák által kedvelt Sandokan. Szakértők szerint a szülőknek abba is bele kell gondolni, hogy az a név, ami idén divatos, nem valószínű, hogy pár év múlva is az lesz.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?