Milliárdos magyar babák: 2010-ben is tarolt a sikertermék

Pénzcentrum
2011. január 11. 04:44

Magyarországon tavaly novemberben nyitották meg a százezredik Start-számlát a bankok. A népszerű megtakarítási formában az öt éve alanyi jogon járó életkezdési támogatást (közismert nevén babakötvényt) gyarapíthatják a takarékos szülők. Az elmúlt öt évben a gyermekek 21,06%-ának nyitottak ilyen számlát, 2010-ben ez az arány 27,38%-ra emelkedett.

2010-ben 91 394 baba látta meg a napvilágot hazánkban, a nagykorúvá válás után többek között tanulmányokra, lakhatásra vagy pályakezdésre felhasználható Start-számlát 25 020-an kaptak (27,38%). A kincstári számlán tartott és a Start-számlákra áthelyezett induló megtakarítások összege 2010-ben 5,88 milliárd forintot volt, amit a saját- és az önkormányzati befizetések egészítenek ki nagyságrendileg további egymilliárd forinttal (Pénzcentrum.hu becslés).

Az anyakönyvezés után a Magyar Államkincstár jelenleg 42 500 forintot ír jóvá a gyermek nevére nyitott kincstári számlán. Az összeg a gyermek 18 éves koráig az ötéves államkötvényre fizetett kamatnak megfelelően növekszik. Az összeg további gyarapításához úgynevezett Start-számla nyitható, az arra befizetett összegekre 10%-os (maximum évi 6 ezer forint) állami támogatás is jár.

 


A Start-számlára befizetett összeg évente maximum 120 ezer forint lehet, a számlára a magánszemélyek mellett a települési önkormányzatok is befizethetnek, de az után nem jár állami támogatás. Az állami támogatás mértéke az alapesetben érvényes 10 % helyett 20%, legfeljebb évi 12 ezer forint, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetén, állami gondozottak pedig akkor is megkapják a 12 ezer forintot, ha nincs, aki befizessen a számlájukra.

A magyarországi bankok szerint az éves befizetések átlaga 50-60 ezer forintra tehető, miközben egyre többen használják ki a 120 ezer forintos maximumot. Vannak olyan szülők, akik egy összegben helyezik el a megtakarítást a számlán, de a többség a havi befizetést részesíti előnyben. Fontos adalék, hogy bár a piacon elérhető a Start-számláktól magasabb kamatozású megtakarítási forma is, ezek a számlák mentesek a kamatadó alól.

 


A számlanyitással kapcsolatos tudnivaló, hogy az a szülő, törvényes képviselő nyithatja meg, aki a családi pótlékot kapja. A pénzintézetek kérik az Államkincstár igazolását, a családi pótlékról szóló bizonylatot, a gyermek adókártyáját és a születési anyakönyvi kivonatot egyaránt. A támogatások és a hozamok nyilvántartását és jóváírását a számlavezető pénzintézet végzi.

OTP Bank: már 37 ezer Start-számlát nyitottak

Az OTP Start-betétszámla segítségével a minden újszülöttnek járó Babakötvény összegét a szülő rendszeres befizetéseivel, továbbá az azokhoz járó állami támogatással és a kamatokkal jelentősen növelheti. A Start-betétszámla kezelése díjmentes, díjmentes továbbá az átutalás a Start-betétszámlára egyes OTP Bank számlákról, illetve a számlára történő befizetés. Számlanyitás az OTP Bank fiókjaiban, vagy a bank honlapján keresztül kezdeményezhető.

A Start-betétszámla kamatozása a mindenkori jegybanki kamatszinthez kötött, a kamat konkrét mértéke az előző havi befizetés összegétől függ. Az ezer és 5 ezer forint közötti havi befizetés esetén a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 1%, az 5 ezer forint feletti havi befizetés esetében a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 0,5% hozamot (jelenleg 5,25%) biztosít a bank. A Start-betétszámla kamata mentes a kamatadó alól.

Az elmúlt öt évben körülbelül 37 ezren választották az OTP Start-betétszámlát, a kezelt állomány meghaladja a 3,6 milliárd Ft-ot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

CIB Bank: másfél milliárdos állomány, 11 700 szerződés

A CIB Bank számára fontos, hogy a család minden tagja számára kínáljon pénzügyi igényeinek megfelelő megoldást. A bank a legfiatalabbak - a babák - számára kínálják a CIB Babakötvény Programot, amely termék minden, 2006. január 1-je után született gyermek és szülei számára elérhető. Több mint másfél milliárd forint gyűlt össze a CIB Banknál nyitott mintegy 11 700 számlán. A CIB-nél is folyamatos és nagyjából egyenletes érdeklődést tapasztaltak az eddig eltelt évek alatt.

K&H Bank: 5,00%-os látra szóló kamat, 8 500 szerződés

8500 darab Start-számlán összesen 949 millió forint gyűlt össze eddig a K&H Banknál, a Trambulin Start-számlára fizetett látra szóló kamat 2010 májusától 5,00%. A betétszámla változó kamatozású, azaz a bank a betéti kamatot a számla napi záró egyenlege után a tárgynapra érvényes kamatmértékkel számolja el. A bank a betéti kamatot évente, az év utolsó naptári napján írja jóvá a számlán, a következő napi értéknappal. A bank nem érzékelt növekedést az új szerződések volumenében és prognózisuk szerint amennyiben az év első három negyedévében mért tendencia továbbra is folytatódik, akkor kevesebb új szerződés születik, mint korábban. Azonban számításaik szerint a számlákon elhelyezett összeg várhatóan továbbra is növekedni fog.

MKB Bank: 3972 babakötvény, 575 millió forint megtakarítás

Az MKB Banknál a 3972 babakötvényhez rendelt számlákon mintegy 575 millió forintnyi megtakarítás gyűlt össze. Az MKB Bank 2006 első negyedévétől kezdve kínálja ügyfeleinek a Start-számlát. Ez kiemelkedően kedvező lehetőséget kínál azoknak a szülőknek, akik a 2005. december 31-e után megszülető gyermekük számára nyújtott egyszeri támogatás, az ún. "babakötvény" összegét igénybe szeretnék venni, és szeretnének előtakarékoskodni gyermekük számára.

Budapest Bank: 3500 szerződés, 450 millió forint megtakarítás

A Budapest Start-számla (közismert nevén "Babakötvény") egy kedvező kamatozású betétszámla, amelyet 2006 óta díjmentesen és kezdő befizetés nélkül nyithatnak a gyermekek szülei. A számlavezetési díj nélküli betétszámla kamatozása sávos, az állami életkezdési támogatás összege feletti megtakarításokra kiemelt kamatot biztosít. A Budapest Bank konstrukciójában a kamatjóváírásra negyedévente kerül sor, ami kamatos kamattal még tovább növeli a megtakarítás értékét. A Budapest Bank több mint 3500 Start-számlát tart nyilván, az ilyen formán kezelt betétek összes állománya eléri a 450 millió forintot.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem