26 °C Budapest

Megszólalt a professzor: nem hitted volna, hogy mi lesz 2066-ban!

2010. november 18. 11:02

Miközben a politikusok között éppen azon folyik a vita, hogy korlátozzák-e a bevándorlók és a külföldi munkavállalók számát Nagy-Britanniában, egy neves professzor közzétette tanulmányát, mely szerint a fehér lakosság 2066-ra kisebbségbe kerül a szigetországban.

David Coleman, az Oxfordi Egyetem demográfus professzora azt állítja, hogy a jelenlegi trend folytatódása esetén 56 év múlva 50% alá csökken az "őslakosok" aránya az országban.


David Coleman

A kiegyenlítődést kettős hatás erősíti, egyrészt a bevándorlók körében sokkal magasabb a születések aránya, másrész számos brit hagyja el az anyaországot és keres új hazát magának a jobb élet reményében.

A vitákat kavaró kijelentés felerősítette azokat a hangokat, melyek szerint nem tartható fenn a jelenlegi brit bevándorlási politika, valamint újra kell gondolni a külföldiekre vonatkozó munkavállalás szabályozását. A döntéshozók felé már többször jelezték, hogy az ország nem képes befogadni emberek millióit évtizedeken át.

A hivatalos becslések szerint az ország lakossága 2051-ben eléri a 77 millió főt (ekkor a fehér lakosság aránya 59% körül lesz), 2083-ban pedig már 85 millióan élnek majd Nagy-Britanniában. A kettő között - a professzor szerint valamikor 2066-ban - kerülnek kisebbségbe a fehérek a teljes lakosság körében (a fiatal korosztály tekintetében már jóval hamarabb). Összehasonlítva az Egyesült Államokkal 21 évvel később jön a fordulat, ugyanis a tengerentúlon 2045-re teszik azt, amikor a több spanyol ajkú, valamint afroamerikai lesz, mint fehér.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő szerint, ha annyira korlátoznák a bevándorlók számát, mint ahány brit elhagyja az országot, a fordulat legkésőbb az évszázad végére tolódna ki. Coleman hozzátette, hogy az előttünk álló néhány évtizedben kulturális-, politikai-, gazdasági- és vallási szempontból, valamint nemzeti identitás tekintetében teljes átalakulás megy majd végbe a szigetországban.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?