Félő! A 40 év után nyugdíjazott nők feketén dolgozhatnak tovább

2010. november 18. 09:02

Nyugdíjszakértők szerint a 40 év utáni nyugdíjazást kihasználó nők közül sokan még olyan korban vannak és olyan szellemi- és fizikai képességekkel rendelkeznek, hogy sikeresen maradhatnának meg a munkaerőpiacon, az érvényes adójogszabályok szerint azonban nem érdemes nyugdíj mellett jól keresni. Így azok a nők, akik élnek a lehetőséggel, ugyanakkor elég energiát éreznek magukban ahhoz, hogy tovább dolgozzanak, várhatóan a feketefoglalkoztatásban találják meg a kiutat - írja a Világgazdaság.

Az 1800-as évekből eredő 40 évnyi munkaviszony bebetonozása a rendszerbe nem felel meg a jelenlegi demográfiai trendnek. Az elmúlt évtizedekben nemcsak a születéskor várható élettartam nőtt, hanem már az idősek, a ma nyugdíjba vonulók is egyre tovább élnek. Ezt figyelembe véve az ígéret finomítására szolgálhatna az, ha a 40 évhez nem ragaszkodna a jogalkotó, hanem a születendő törvénybe foglalná, hogy ezt az időtartamot időről időre felülvizsgálják a demográfiai folyamatoknak megfelelően. Erről azonban most nincs szó.

Azzal is elejét lehetne venni annak, hogy egy idő után túl sokan éljenek a kedvezménnyel, ha a nyugdíjrendszer kifejezetten jutalmazná a 40 év munkaviszony után a munkában töltött további éveket, megtartva ezzel a jogosultakat járulékfizetőnek. Ez azonban újabb társadalmi feszültségeket okozhatna, hiszen a fiatalok, pályakezdők úgy éreznék, az ő helyükön ülnek az idősebb munkavállalók.

Máté Levente, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) címzetes docense szerint a kezdeményezés egyelőre nincs lényeges hatással a nyugdíjrendszer egészére. Ebben nagyjából ötszáz havi járulékfizetésre átlagosan kétszáz havi nyugdíjfolyósítás jut elvileg. A most érintett nők közül azok, akik akár már 15 évesen is dolgoztak, körülbelül 55 évesen mehetnének nyugdíjba, vagyis az életükből hátralévő durván háromszáz hónapot nyugdíjasként tölthetnék. Ezáltal ez a kedvezményezett réteg "túl lenne fizetve", ám amíg néhány tízezer főről van szó, ez nem jelent strukturális problémát.

Kedvezmények más országokban

  • - Belgiumban a korai nyugdíjazást 35 év biztosítási idővel, 60 éves kor után lehet kérvényezni, de ennek az a feltétele, hogy a jogosult ne végezzen többé szakmai tevékenységet.
  • - Luxemburgban az az 57 éves biztosított, akinek 40 év biztosítási ideje van, korai öregségi nyugdíjra jogosult.
  • - Olaszországban ugyanennek a feltétele az 57. életév betöltése és 35 év tényleges járulékfizetés.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • - Portugáliában 55 éves korban nyílik lehetőség korai nyugdíjra, ha az igénylőnek van 30 naptári év biztosítási ideje, de ebben az esetben - Finnországhoz hasonlóan - csökkentett összegű előre hozott nyugdíjat állapítanak meg.

    - Romániában korai nyugdíjra az előírt életkor betöltése előtt 5 évvel az jogosult, aki a teljes nyugdíjhoz szükségeshez képest legalább 10 évvel több szolgálati időt szerzett.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?