Tömeges elbocsátások várhatóak a közszférában

Pénzcentrum
2010. október 12. 09:02

 Az elmúlt négy évben összesen 14.000 közalkalmazottat bocsátottak el, amit jövőre újabb ezrek követhetnek. 2006-ban 12.000 hivatalnokot mentettek fel a munka alól az átszervezés jegyében, a kormányváltás óta pedig 2.000-en kerültek utcára, aminek 30-40%-át az összevont tárcákkal magyaráztak. Kevesebb minisztérium, kevesebb dolgozó.

2011-ben a költségvetési szervek egészére 5%-os, a háttérintézményeire 10%-os létszámleépítést tervez a kormány - tudta meg a Napi Gazdaság. A létszámcsökkentést elfogathatatlannak tartja Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Nem elég, hogy az állam szinte minden közszolgálati kedvezményt megszüntetett és a reálkeresetek a 2002-es szintnél vannak, még további elbocsátásokkal is számolni kell.

Az intézkedés érintené a környezetvédelmi, a munkaügyi felügyelőségeket, az államkincstárat és a földhivatalt is. Azonban sok még a vitatott kérdés. Nem egyértelmű, hogy mi számít háttérintézménynek, például bizonyos szervek megyei és regionális kirendeltségei azok-e vagy sem. Illetve a költségcsökkentés érinti-e a múzeumokat, bíróságokat és korházakat.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) nemrég a megyei rendszer visszaállítása miatt még a létszám növeléséről beszélt az üléseken, ehelyett az ellenkezőjét vette tervbe a kormány. Ezért az OKÉT mihamarabb egyeztetni szeretne a Nemzetgazdasági Minisztériummal a továbbiakról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?