Tömeges elbocsátások várhatóak a közszférában

Pénzcentrum
2010. október 12. 09:02

 Az elmúlt négy évben összesen 14.000 közalkalmazottat bocsátottak el, amit jövőre újabb ezrek követhetnek. 2006-ban 12.000 hivatalnokot mentettek fel a munka alól az átszervezés jegyében, a kormányváltás óta pedig 2.000-en kerültek utcára, aminek 30-40%-át az összevont tárcákkal magyaráztak. Kevesebb minisztérium, kevesebb dolgozó.

2011-ben a költségvetési szervek egészére 5%-os, a háttérintézményeire 10%-os létszámleépítést tervez a kormány - tudta meg a Napi Gazdaság. A létszámcsökkentést elfogathatatlannak tartja Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Nem elég, hogy az állam szinte minden közszolgálati kedvezményt megszüntetett és a reálkeresetek a 2002-es szintnél vannak, még további elbocsátásokkal is számolni kell.

Az intézkedés érintené a környezetvédelmi, a munkaügyi felügyelőségeket, az államkincstárat és a földhivatalt is. Azonban sok még a vitatott kérdés. Nem egyértelmű, hogy mi számít háttérintézménynek, például bizonyos szervek megyei és regionális kirendeltségei azok-e vagy sem. Illetve a költségcsökkentés érinti-e a múzeumokat, bíróságokat és korházakat.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) nemrég a megyei rendszer visszaállítása miatt még a létszám növeléséről beszélt az üléseken, ehelyett az ellenkezőjét vette tervbe a kormány. Ezért az OKÉT mihamarabb egyeztetni szeretne a Nemzetgazdasági Minisztériummal a továbbiakról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?