18 °C Budapest

Kétséges a magánnyugdíj rendszerének fenntarthatósága

Pénzcentrum
2010. szeptember 23. 10:02

A magán-nyugdíjpénztári rendszer fenntarthatóságát a jelenlegi formában több szakértő is kétségbe vonja. A kifogások között az első helyen a magas költségek és az alacsony reálhozamok állnak - írja a Napi Gazdaság.

Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője elmondta, hogy csak kampányfogásnak tudja minősíteni az alacsony reálhozam és a magas költségszint emlegetését akkor, amikor a befektetési szabályok abba az irányba tolják a pénztárakat, hogy lehetőleg a magyar államot finanszírozzák. A szakember az októbertől életbe lépő, a magánkasszák devizakitettségét korlátozó rendelkezésekre utal, ugyanakkor a magyar állampapírpiac hozamánál nagyobbat várnak a pénztáraktól, a kettő együtt nem megy.

Paczolai Szabolcs, a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője hozzátette, hogy amennyiben a költségeket magasnak ítéljük, akkor a jogszabályi előírások számosságát, bonyolultságát és gyakori változtatását, az ezeknek történő megfelelést is figyelembe kell venni.

Az indulási szakaszra jellemző relatíve magas költség viszonylag egyoldalú, kötvénytúlsúlyos befektetési összetétel mellett már régen a múlté - állították az Aegon kasszájánál. Az elmúlt évekre "beérett" a nyugdíjpénztári szektor, és csökkenő díjak mellett a befektetési időszakhoz illő hosszú távú, szofisztikált befektetéseket kezelnek, így mind a költségek, mind az elérhető reálhozam oldaláról magas nettó megtérülés várható.

Ezzel szemben a tb-nyugdíjrendszer, tekintettel az elmúlt időszakban az egyensúly érdekében folyamatosan végrehajtott szigorításokra (nyugdíjformula, svájci indexálás szigorítása, korhatáremelés, 13. havi nyugdíj eltörlése), jelentős negatív "reálhozamot", megtérülést nyújtott tagjainak.

Korábban (kattints, olvass, játssz és nyerj lapostévét!):

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vajon hol kapják a legtöbb nyugdíjat Magyarországon?

Recseg-ropog a magyar nyugdíjrendszer

Hogy lehet hozzájutni az elhunyt élettárs utolsó nyugdíjához? + nyomtatvány

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?