6 °C Budapest

Zöld utat kapott az FHB a GVH-tól: bekebelezhetik az Allianz Bankot

2010. szeptember 22. 14:02

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy egyedüli irányítást szerezzen az FHB Jelzálogbank az Allianz Bank felett, és ugyanígy járt el a Prémium Magánnyugdíjpénztárnak az AXA Önkéntes- és Magánnyugdíjpénztárba történő beolvadásával, valamint a Wallis Asset Management Zrt.-nek a NAV-Invest Kft. feletti irányításszerzésével kapcsolatban is.

FHB és Allianz

A GVH 2010. szeptember 14-én hozott döntésével engedélyezte, hogy az FHB Jelzálogbank Nyrt. (FHB) - részvényei 100%-ának megszerzésével - egyedüli irányítást szerezzen az Allianz Bank Zrt. (Allianz) felett. A vállalkozások egyaránt jelen vannak a lakossági, illetve a vállalati banki szolgáltatások - beleértve hitelezést, illetve betétgyűjtést - magyarországi piacán, ám tekintettel a felek adott területen fennálló alacsony (lakossági hitelezés esetében az FHB részesedése 5% alatt van, míg az Allianz-é nem éri el az 1%-ot, a lakossági betétállomány, a vállalati hitelállomány, a vállalati betétállomány esetében sem az FHB, sem az Allianz részesedése nem éri el az 1%-ot), illetve a versenytársak jelentős piaci részesedésére, a GVH értékelése szerint az összefonódással nyilvánvalóan nem jár együtt káros horizontális hatás ezeken a piacokon.

A GVH határozatában kitért az FHB-csoport jelzáloghitelezéssel kapcsolatos speciális szerepére, mely elvileg felvetheti annak a lehetőségét is, hogy a jelzáloghitelek refinanszírozása is elkülönült érintett piacot alkot. Ebben az esetben az összefonódás vertikális hatással is járhat, hiszen az FHB az Allianz számára nyújt szolgáltatást. A versenyhatóság ugyanakkor arra jutott, hogy figyelemmel az Allianz alacsony piaci részesedésére, illetve arra a körülményre, hogy az Allianz már az összefonódás előtt is kapcsolatban állt az FHB-val, káros hatás nem lenne azonosítható. Miként - szintén a felek kapcsolódó piacokon meglevő részesedésére tekintettel - az sem nem járhat káros versenyhatással, hogy az FHB-csoport tevékenysége az Allianz megszerzése révén kiegészül a vállalati befektetési szolgáltatások nyújtásával.

Prémium és AXA

A GVH engedélye alapján a Prémium Magánnyugdíjpénztár (Prémium) beolvadhat az AXA Önkéntes- és Magánnyugdíjpénztárba (AXA). A 19 magán- és 65 önkéntes nyugdíjpénztárat magában foglaló magán- és önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatások magyarországi piacát vizsgálva a GVH szem előtt tartotta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatások piacán az összefonódással érintett felek közül csak az AXA van jelen, viszonylag kis szereplőként. A magánnyugdíjpénztári szolgáltatások meglehetősen koncentrált piacán azonban a Prémium és az AXA egymás versenytársai: míg az AXA az OTP, AEGON, ING, Allianz után az ötödik legnagyobb szereplő, a Prémium kis szereplő a piacon, mind vagyon, mind taglétszám alapján mintegy 1%-os részesedéssel.

Az összefonódás révén az AXA vagyon alapján számított 8,2 %-os, illetve taglétszám alapján megállapított 6,2 %-os részesedése csekély mértékben, hozzávetőleg csupán 1%-kal növekszik. Figyelemmel tehát a felek piaci pozíciójára és arra a körülményre, hogy a Prémium vagyonát az összefonódás előtt is az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelte, a GVH álláspontja szerint ezen összefonódás következtében sem valószínűsíthető káros versenyhatás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Wallis és NAV-Invest

A fentiekhez hasonlóan a GVH nem tartotta versenyjogilag kifogásolhatónak a Wallis Asset Management Zrt. (Wallis Zrt.) NAV-Invest Kft. (NAV-Invest) feletti irányításszerzését sem. A széles tevékenységi körrel bíró, 116 tagvállalattal rendelkező Wallis-csoporthoz tartozó Wallis Zrt. az összefonódás előtt a NAV-Invest 49%-os üzletrészének tulajdonosa volt. A fennmaradó 51%-os üzletrész-hányadot szerezte most meg a Marivaux Investment Ltd-től, melyet követően a NAV-Invest továbbra is irányítási és holding funkciókat tölt be, immár azonban a Wallis Zrt. leányvállalataként. A NAV-Invest csoportban egyedül a Navigator Informatika Zrt. végez gazdasági tevékenységet. A vállalkozás a kiszervezett informatikai szolgáltatások (IT outsourcing), a telekommunikációs rendszerekkel kapcsolatos szerelési és mérnöki szolgáltatások piacán van jelen, továbbá a kommunikációs (telekommunikációs és Internet) szolgáltatások, valamint számítástechnikai eszközök meglévő ügyfelek számára viszonteladóként történő értékesítése terén aktív.

A tranzakció értékelése során a GVH az alábbi körülményeket vette figyelembe. Az IT szektor fenti szegmensei nem számítanak koncentráltnak, a versenytársak hasonló tartalmú, árú és minőségű szolgáltatásra képesek, meghatározó az ár szerepe, inkább keresleti, mint kínálati piacról van szó. A NAV-Invest tevékenységei mindegyikét tekintve számos, a sajátját jelentősen meghaladó bevétellel, kiterjedtebb ügyfélkörrel rendelkező versenytárssal áll versenyben. Ezzel szemben a Wallis Zrt. nem realizált bevételt az IT szektor ezen szegmensein, horizontális átfedés tehát nem volt azonosítható. A Wallis Zrt. több szolgáltatást tekintve is a NAV-Invest vevője volt, annak forgalma nem jelentéktelen - de nem is meghatározó - hányadát lefedve. A Wallis Zrt. kétségkívül masszív befektetői hátteret jelent a NAV-Invest számára, de e tekintetben egyrészt a NAV-Invest is megfelelő háttérrel rendelkezett az összefonódás előtt, másrészt a legtöbb versenytárs szintén tőkeerős háttérrel bír. A fentiek alapján a GVH arra a következtetésre jutott, hogy nem jár káros versenyhatással a fenti fúzió sem.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm