18 °C Budapest

Zöld utat kapott az FHB a GVH-tól: bekebelezhetik az Allianz Bankot

2010. szeptember 22. 14:02

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy egyedüli irányítást szerezzen az FHB Jelzálogbank az Allianz Bank felett, és ugyanígy járt el a Prémium Magánnyugdíjpénztárnak az AXA Önkéntes- és Magánnyugdíjpénztárba történő beolvadásával, valamint a Wallis Asset Management Zrt.-nek a NAV-Invest Kft. feletti irányításszerzésével kapcsolatban is.

FHB és Allianz

A GVH 2010. szeptember 14-én hozott döntésével engedélyezte, hogy az FHB Jelzálogbank Nyrt. (FHB) - részvényei 100%-ának megszerzésével - egyedüli irányítást szerezzen az Allianz Bank Zrt. (Allianz) felett. A vállalkozások egyaránt jelen vannak a lakossági, illetve a vállalati banki szolgáltatások - beleértve hitelezést, illetve betétgyűjtést - magyarországi piacán, ám tekintettel a felek adott területen fennálló alacsony (lakossági hitelezés esetében az FHB részesedése 5% alatt van, míg az Allianz-é nem éri el az 1%-ot, a lakossági betétállomány, a vállalati hitelállomány, a vállalati betétállomány esetében sem az FHB, sem az Allianz részesedése nem éri el az 1%-ot), illetve a versenytársak jelentős piaci részesedésére, a GVH értékelése szerint az összefonódással nyilvánvalóan nem jár együtt káros horizontális hatás ezeken a piacokon.

A GVH határozatában kitért az FHB-csoport jelzáloghitelezéssel kapcsolatos speciális szerepére, mely elvileg felvetheti annak a lehetőségét is, hogy a jelzáloghitelek refinanszírozása is elkülönült érintett piacot alkot. Ebben az esetben az összefonódás vertikális hatással is járhat, hiszen az FHB az Allianz számára nyújt szolgáltatást. A versenyhatóság ugyanakkor arra jutott, hogy figyelemmel az Allianz alacsony piaci részesedésére, illetve arra a körülményre, hogy az Allianz már az összefonódás előtt is kapcsolatban állt az FHB-val, káros hatás nem lenne azonosítható. Miként - szintén a felek kapcsolódó piacokon meglevő részesedésére tekintettel - az sem nem járhat káros versenyhatással, hogy az FHB-csoport tevékenysége az Allianz megszerzése révén kiegészül a vállalati befektetési szolgáltatások nyújtásával.

Prémium és AXA

A GVH engedélye alapján a Prémium Magánnyugdíjpénztár (Prémium) beolvadhat az AXA Önkéntes- és Magánnyugdíjpénztárba (AXA). A 19 magán- és 65 önkéntes nyugdíjpénztárat magában foglaló magán- és önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatások magyarországi piacát vizsgálva a GVH szem előtt tartotta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatások piacán az összefonódással érintett felek közül csak az AXA van jelen, viszonylag kis szereplőként. A magánnyugdíjpénztári szolgáltatások meglehetősen koncentrált piacán azonban a Prémium és az AXA egymás versenytársai: míg az AXA az OTP, AEGON, ING, Allianz után az ötödik legnagyobb szereplő, a Prémium kis szereplő a piacon, mind vagyon, mind taglétszám alapján mintegy 1%-os részesedéssel.

Az összefonódás révén az AXA vagyon alapján számított 8,2 %-os, illetve taglétszám alapján megállapított 6,2 %-os részesedése csekély mértékben, hozzávetőleg csupán 1%-kal növekszik. Figyelemmel tehát a felek piaci pozíciójára és arra a körülményre, hogy a Prémium vagyonát az összefonódás előtt is az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelte, a GVH álláspontja szerint ezen összefonódás következtében sem valószínűsíthető káros versenyhatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Wallis és NAV-Invest

A fentiekhez hasonlóan a GVH nem tartotta versenyjogilag kifogásolhatónak a Wallis Asset Management Zrt. (Wallis Zrt.) NAV-Invest Kft. (NAV-Invest) feletti irányításszerzését sem. A széles tevékenységi körrel bíró, 116 tagvállalattal rendelkező Wallis-csoporthoz tartozó Wallis Zrt. az összefonódás előtt a NAV-Invest 49%-os üzletrészének tulajdonosa volt. A fennmaradó 51%-os üzletrész-hányadot szerezte most meg a Marivaux Investment Ltd-től, melyet követően a NAV-Invest továbbra is irányítási és holding funkciókat tölt be, immár azonban a Wallis Zrt. leányvállalataként. A NAV-Invest csoportban egyedül a Navigator Informatika Zrt. végez gazdasági tevékenységet. A vállalkozás a kiszervezett informatikai szolgáltatások (IT outsourcing), a telekommunikációs rendszerekkel kapcsolatos szerelési és mérnöki szolgáltatások piacán van jelen, továbbá a kommunikációs (telekommunikációs és Internet) szolgáltatások, valamint számítástechnikai eszközök meglévő ügyfelek számára viszonteladóként történő értékesítése terén aktív.

A tranzakció értékelése során a GVH az alábbi körülményeket vette figyelembe. Az IT szektor fenti szegmensei nem számítanak koncentráltnak, a versenytársak hasonló tartalmú, árú és minőségű szolgáltatásra képesek, meghatározó az ár szerepe, inkább keresleti, mint kínálati piacról van szó. A NAV-Invest tevékenységei mindegyikét tekintve számos, a sajátját jelentősen meghaladó bevétellel, kiterjedtebb ügyfélkörrel rendelkező versenytárssal áll versenyben. Ezzel szemben a Wallis Zrt. nem realizált bevételt az IT szektor ezen szegmensein, horizontális átfedés tehát nem volt azonosítható. A Wallis Zrt. több szolgáltatást tekintve is a NAV-Invest vevője volt, annak forgalma nem jelentéktelen - de nem is meghatározó - hányadát lefedve. A Wallis Zrt. kétségkívül masszív befektetői hátteret jelent a NAV-Invest számára, de e tekintetben egyrészt a NAV-Invest is megfelelő háttérrel rendelkezett az összefonódás előtt, másrészt a legtöbb versenytárs szintén tőkeerős háttérrel bír. A fentiek alapján a GVH arra a következtetésre jutott, hogy nem jár káros versenyhatással a fenti fúzió sem.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?