22 °C Budapest

Hol él a legtöbb magyar munkanélküli?

2010. szeptember 16. 04:42

Az előző hónaphoz képest 0,7%-kal, 546 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma augusztusban Magyarországon, annak ellenére, hogy a nyolcadik hónapban havi összehasonlításban tovább csökkent az új állások száma.

Amint az az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáiból kiderül, a foglalkoztatók augusztusban 27.200 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségekhez, ez az előző hónap adatánál 3400-zal, 11 százalékkal kevesebb. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 12 százalékos növekedés következett be.

 

Forrás: ÁFSZ


Kevesebb az álláskereső

A nyilvántartott álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékkal, csaknem 18 ezerrel esett vissza. A csökkenésben szerepet játszott az, hogy a belépési forgalom egy hónap alatt 21,3 százalékkal, ezen belül az első alkalommal belépők száma 25,7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző hónapban.

Csak akkor váltunk, ha muszáj
A Work Force személyzeti tanácsadó cég tapasztalata szerint jóval kevesebbet keresnek azok, aki 4-5 évente nem váltanak munkahelyet. Csákvári Róbert ügyvezető igazgató úgy véli: a magyar munkavállalók döntő többsége csak akkor néz körbe a munkaerőpiacon, amikor megszűnik a munkája, vagy fel akar mondani, így csak kevesen vannak tisztában azzal, mennyit is érnek valójában. A tanácsadó cég tapasztalata szerint ugyanis akár 40 százalékkal kevesebbet keres az, aki nem követi a változásokat.


A legtöbb, csaknem 123.000 álláskeresőt továbbra is az Észak-Alföldi régióban tartják nyilván, de Észak-Magyarországon is 100.000 feletti a létszámuk. A nyilvántartott álláskeresők 29,5 százaléka - 160.900 ember - tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső, számuk az előző hónaphoz képest kissé nőtt.

2010 augusztusában a nyilvántartott álláskeresők létszáma 571.400 volt, az előző hónaphoz képest 1000 fővel csökkent az álláskeresők száma.

A nyilvántartott pályakezdők száma tovább nőtt augusztusban, azonban kevesebben voltak, mint egy évvel ezelőtt

2010. augusztus hónapban - az iskolarendszerből kilépő fiataloknak betudhatóan - a pályakezdő álláskeresők számában 3,2%-os növekedés következett be az előző hónaphoz képest. Augusztus végén 56,3 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 0,4%-kal (0,2 ezer fővel) kevesebb mint egy évvel korábban. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 10,3%-os értéket mutatott (ami az egy évvel korábbi adathoz képest lényegében változatlan).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Augusztusban a belépő pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 21,7%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 17,5%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 25,0%-uk szakközépiskolát, 19,5%-uk gimnáziumot, 4,9%-uk technikumot végzett és 11,3%-uk volt felsőfokú végzettségű.

Forrás: ÁFSZ


A csoportos létszámleépítési bejelentések száma 23,4 százalékkal visszaesett augusztusban, 17 cég, összesen 624 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein.

Mi várható az év hátralevő részében?

A magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények maradnak a következő három hónapban. Az év harmadik negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan stagnál. Az álláspiaci kilátásokat elemző Manpower Munkaerőpiaci Mutató 0%-on áll - ez 3 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedhez viszonyítva. A munkaadók 13 százaléka számolt be arról, hogy 2010. negyedik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, ugyanennyien várnak csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 70 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát az október-december közötti időszakban.

Forrás: ÁFSZ


Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a harmadik negyedévi kilátások a magyarországi felmérés történetében először mutattak pozitív értéket, amelyhez képest a negyedik negyedévre vonatkozóan romlottak a kilátások, de még így sem kerültek ismét negatív tartományba "Számottevően nőtt azoknak a munkáltatóknak a száma, akik munkaerő felvételen gondolkodnak, az előző negyedévi 7 százalékról 13 százalékra. Ugyanakkor jelentősen nőtt azoknak a száma is, akik elbocsátást terveznek, az előző negyedévi 4-ről ugyancsak 13 százalékra. Utóbbi adat vélhetően szezonális hatásokkal is magyarázható. A legjobb eséllyel a munkát keresők az ipari termelés területén indulhatnak."

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a munkáltatók továbbra sem terveznek jelentős munkaerő-felvételt: 3 hónapon belül összesen 0,3 százalékos, egy év távlatában pedig még mindig csak 0,6 százalékos, mérsékelt létszámnövekedéssel számolnak - derül ki a szervezet III. negyedéves munkaerő-gazdálkodási felméréséből. A vizsgált negyedévében 0,3 százalékkal nőhet a foglalkoztatottak száma. Az elmúlt negyedév felmérésében 2,6 százalékos növekedéssel számoltak az akkor megkérdezett munkáltatók.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?