11 °C Budapest

Hol él a legtöbb magyar munkanélküli?

2010. szeptember 16. 04:42

Az előző hónaphoz képest 0,7%-kal, 546 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma augusztusban Magyarországon, annak ellenére, hogy a nyolcadik hónapban havi összehasonlításban tovább csökkent az új állások száma.

Amint az az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáiból kiderül, a foglalkoztatók augusztusban 27.200 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségekhez, ez az előző hónap adatánál 3400-zal, 11 százalékkal kevesebb. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 12 százalékos növekedés következett be.

 

Forrás: ÁFSZ


Kevesebb az álláskereső

A nyilvántartott álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékkal, csaknem 18 ezerrel esett vissza. A csökkenésben szerepet játszott az, hogy a belépési forgalom egy hónap alatt 21,3 százalékkal, ezen belül az első alkalommal belépők száma 25,7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző hónapban.

Csak akkor váltunk, ha muszáj
A Work Force személyzeti tanácsadó cég tapasztalata szerint jóval kevesebbet keresnek azok, aki 4-5 évente nem váltanak munkahelyet. Csákvári Róbert ügyvezető igazgató úgy véli: a magyar munkavállalók döntő többsége csak akkor néz körbe a munkaerőpiacon, amikor megszűnik a munkája, vagy fel akar mondani, így csak kevesen vannak tisztában azzal, mennyit is érnek valójában. A tanácsadó cég tapasztalata szerint ugyanis akár 40 százalékkal kevesebbet keres az, aki nem követi a változásokat.


A legtöbb, csaknem 123.000 álláskeresőt továbbra is az Észak-Alföldi régióban tartják nyilván, de Észak-Magyarországon is 100.000 feletti a létszámuk. A nyilvántartott álláskeresők 29,5 százaléka - 160.900 ember - tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső, számuk az előző hónaphoz képest kissé nőtt.

2010 augusztusában a nyilvántartott álláskeresők létszáma 571.400 volt, az előző hónaphoz képest 1000 fővel csökkent az álláskeresők száma.

A nyilvántartott pályakezdők száma tovább nőtt augusztusban, azonban kevesebben voltak, mint egy évvel ezelőtt

2010. augusztus hónapban - az iskolarendszerből kilépő fiataloknak betudhatóan - a pályakezdő álláskeresők számában 3,2%-os növekedés következett be az előző hónaphoz képest. Augusztus végén 56,3 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 0,4%-kal (0,2 ezer fővel) kevesebb mint egy évvel korábban. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 10,3%-os értéket mutatott (ami az egy évvel korábbi adathoz képest lényegében változatlan).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Augusztusban a belépő pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 21,7%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 17,5%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 25,0%-uk szakközépiskolát, 19,5%-uk gimnáziumot, 4,9%-uk technikumot végzett és 11,3%-uk volt felsőfokú végzettségű.

Forrás: ÁFSZ


A csoportos létszámleépítési bejelentések száma 23,4 százalékkal visszaesett augusztusban, 17 cég, összesen 624 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein.

Mi várható az év hátralevő részében?

A magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények maradnak a következő három hónapban. Az év harmadik negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan stagnál. Az álláspiaci kilátásokat elemző Manpower Munkaerőpiaci Mutató 0%-on áll - ez 3 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedhez viszonyítva. A munkaadók 13 százaléka számolt be arról, hogy 2010. negyedik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, ugyanennyien várnak csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 70 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát az október-december közötti időszakban.

Forrás: ÁFSZ


Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a harmadik negyedévi kilátások a magyarországi felmérés történetében először mutattak pozitív értéket, amelyhez képest a negyedik negyedévre vonatkozóan romlottak a kilátások, de még így sem kerültek ismét negatív tartományba "Számottevően nőtt azoknak a munkáltatóknak a száma, akik munkaerő felvételen gondolkodnak, az előző negyedévi 7 százalékról 13 százalékra. Ugyanakkor jelentősen nőtt azoknak a száma is, akik elbocsátást terveznek, az előző negyedévi 4-ről ugyancsak 13 százalékra. Utóbbi adat vélhetően szezonális hatásokkal is magyarázható. A legjobb eséllyel a munkát keresők az ipari termelés területén indulhatnak."

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a munkáltatók továbbra sem terveznek jelentős munkaerő-felvételt: 3 hónapon belül összesen 0,3 százalékos, egy év távlatában pedig még mindig csak 0,6 százalékos, mérsékelt létszámnövekedéssel számolnak - derül ki a szervezet III. negyedéves munkaerő-gazdálkodási felméréséből. A vizsgált negyedévében 0,3 százalékkal nőhet a foglalkoztatottak száma. Az elmúlt negyedév felmérésében 2,6 százalékos növekedéssel számoltak az akkor megkérdezett munkáltatók.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem