25 °C Budapest

Kiderült, melyik országba vándorolnak legtöbben

2010. szeptember 8. 15:02

2009. január elsején 31,9 millió külföldi élt az EU 27 tagállamában, akik közül 11,9 millió valamelyik tagország állampolgára volt, a többi pedig EU-n kívüli országból érkezett. Az Unió teljes lakosságának 6,4 százaléka számít külföldinek az otthonát jelentő országban.

Az Eurostat adatai szerint az összesen mintegy 7,2 milliónyi harmadik országból származó lakos több, mint fele Afrikából települt át (4,9 millió), őket követik az ázsiaiak (4 millió) majd az amerikaiak (3,3 millió fő).

Hol él a legtöbb külföldi?

2009-ben a legnagyobb létszámban Németországban éltek külföldiek - összesen mintegy 7,2 millió ember - , a második legkedveltebb célország Spanyolország, ahol 5,7 millió külföldi élt tavaly, Nagy-Britanniában 4 millió, Olaszországban 3,9 millió, Franciaországban pedig 3,7 millió nem francia állampolgár élt 2009-ben. Ez azt jelenti, hogy az összes külföldi több, mint háromnegyede ezeket az országokat választotta új otthonának.

Százalékban kifejezve a legtöbb külföldi Luxemburgban élt (a teljes lakosság 44 százaléka), második helyen Lettország végzett (18%), Cipruson és Észtországban a helyi lakosság 16 százalékát teszik ki a külföldiek, de Spanyolországban, Írországban és Ausztriában is 10 százalék feletti az arányuk. Ezzel szemben Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában az egy százalékot sem éri el a külföldiek aránya.

Kik a vándorlók?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szülőhazájukat elhagyók, és az EU valamely tagállamában letelepedők legnagyobb csoportját a románok alkotják (2 millió fő), őket követik a lengyelek (1,5 millió), az olaszok (1,3 millió) és a portugálok (1 millió). Az EU-n kívülről érkezők közül a legtöbben Törökországból jönnek (2,4 millió), de marokkói és albán állampolgár is több, mint 1 millió él az EU tagállamaiban.

Ami hazánkat illeti, Magyarországon 2009-ben összesen 186 ezer külföldi állampolgár élt, ami a teljes lakosság kevesebb, mint 2 százalékát jelenti. Közülük mindössze 76 ezer ember érkezett EU-n kívüli országból.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?