8 °C Budapest

APEH 1017: az adófizetők nyerőszáma

2010. szeptember 2. 04:42

A különféle adók és járulékok fizetése során nem csupán késedelmes fizetésbe eshetünk, hanem könnyen hibázhatunk is például az adó elutalásánál. Ekkor sok esetben az adózók véletlenül az állami adóhatóság téves számlájára utalnak, melynek következtében egyes adónemekből túlfizetésük lesz, másoknál meg hátralékuk keletkezik.

Az APEH-számlákra történt túlfizetésről célszerű minél hamarabb rendelkezni, mivel pénzünk az állami adóhatóságnál nem kamatozik. Az APEH önhatalmúlag nem utalhat vissza túlfizetést, és nem könyvelhet át tételeket az egyes adónemszámlák között, ezért az adózóknak maguknak kell rendelkezniük túlfizetéseik sorsáról. Ilyen ügyben minden esetben írásos kérelmet kell készíteniük, melyet az APEH 17-es számú formanyomtatványán tehetnek meg. A nyomtatvány 2010-ben a 1017-es sorszámot viseli.

Az APEH számlákra feleslegesen vagy tévesen utalt pénzek sorsa alapvetően háromféle lehet. Amennyiben az adózó nincsen tisztában azzal, hogy túlfizetése van, vagy nem törődik túlfizetésével, úgy az APEH számláján marad a pénz. Ebben az esetben a nettó pótlékszámítás elvének köszönhetően az adóhatóság más számláin lévő tartozás pótlékalapját a túlfizetés összegével csökkenti, azaz túlfizetés mértékétől függően kevesebb pótlékot kell fizetni a hátralékok után. A másik lehetőség, hogy az adózó más adószámlákon lévő adótartozásait egyenlíti ki a túlfizetésének átirányításával. Ehhez a 17-es nyomtatvány segítségével átvezetést kell kérnie, és - harmadik opcióként - szintén ezzel a nyomtatvánnyal lehet visszaigényelni az APEH-től a túlfizetés összegét.

A kötelezőn felül fizetett pénzekről az adózó onnan értesülhet, hogy legalább 1000 forintot meghaladó összegű túlfizetés esetén, az adóhatóság az adózó adószámlájának egyenlegéről október 31-éig értesítést ad ki. Emellett adószámláink állapotáról érdeklődhetünk személyesen az APEH Ügyfélszolgálatain is. Ezeken kívül az Ügyfélkapun keresztül érthető eBEV felületen is tájékozódhatnak az adózók, amennyiben rendelkeznek ügyfélkapus hozzáféréssel. Az eBEV használatáról részletesebben erre a linkre kattintva lehet olvasni.

Honnan szerezzünk 1017-es nyomtatványt?

A nyomtatvány kitöltése előtt hozzá is kell jutnunk egyhez. A nyomtatvány legegyszerűbben és legolcsóbban az APEH honlapjáról erre a linkre kattintva szerezhető be. Az elektronikus nyomtatványt az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal lehet kitölteni, melyet szintén az APEH honlapjáról tölthetünk le. A kitöltött nyomtatványt elküldhetjük elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül, vagy kinyomtatva juttathatjuk el az ügyben illetékes elsőfokú adóhatósághoz.

A 1017-es nyomtatvány kereskedelmi forgalomban is kapható, azonban nem minden nyomtatványbolt tart raktáron belőle. A Pénzcentrum által véletlenszeren felhívott nyomtatványboltnál kérdésünkre a nyomtatvány internetes letöltését, illetőleg egy másik üzlet telefonszámát ajánlották. A felhívott másik nyomtatványboltban már volt raktáron a kétpéldányos nyomtatványból, melyet 240 forintért árulnak.

Hogyan töltsük ki a 17-es nyomtatványt?

A nyomtatvány két oldalas, oldalanként két példányos, "A"-"G" blokkokba csoportosítva szerepelnek rajta a különböző típusú információk számára kihagyott helyek. Az APEH a nyomtatvány első példányát fogadja el az adózóktól kizárólag eredeti formában. A másodpéldányt pedig tanácsos az elévülési idén belül, nagyjából 6 éven keresztül megőrizni.

Az első lapon lévő "A" blokkot az adóhatóság tölti ki. Az adózóknak először a "B" blokkba kell írniuk, ebben a blokkban kell feltüntetniük az azonosításukra szolgáló adataikat. Itt kell megadni gazdálkodó szervezetek esetében az adószámot, magánszemélyek esetében pedig a 11 jegyű adóazonosító jelet. Az adószámot valamennyi adószámmal rendelkező magánszemélynek, illetve egyéni vállalkozónak kötelező feltüntetnie, ha tevékenysége megszüntetésére még nem került sor. A tevékenység megszüntetése után a megfelelő rovatba az adóazonosító jelet kell bejegyezni.

"Az adóhatóság által hibásnak minősített nyomtatvány vonalkódja" elnevezésű kódkocka kitöltése csak abban az esetben kötelező, ha az adózó a nyomtatványt elektronikus úton nyújtotta be, és az adóhatóság a benyújtott nyomtatvány vonatkozásában hiánypótlásra szólította fel az adózót. A név és levelezési cím minden esetben kötelezően kitöltendő. "Az ügyintéző, adózó telefonszáma, neve" rovatok kitöltése nem kötelező, ugyanakkor megkönnyítheti az adóhatóság és a kérelmet benyújtó adózó közötti kapcsolattartást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A "C" blokk kitöltése értelemszerűen csak abban az esetben kötelező, ha a nyomtatvány benyújtására jogosult adózó nevében törvényes képviselője, pénzügyi képviselője, illetőleg meghatalmazottja jár el.

A "D" és "E" blokkokat kizárólag abban az esetben kell kitölteni, ha az adózó vissza szeretné igényelni túlfizetése egy részét vagy egészét. Kizárólagosan átvezetési kérelemnél tehát a két blokk üresen hagyható.

Visszaigénylés esetén a kiutalás vagy belföldi bankszámlára kérhető vagy postai cím megadásával postai utalást lehet kérni. Belföldi postai utalási címre kért kiutalás esetén az összeg utalását az adózó belföldi levelezési címére, vagy belföldi állandó lakóhelyére (székhelyére) kérheti. Kivételes esetben feltüntethető ettől eltérő postai cím is, de ebben az esetben az adózónak kell a postánál intézkednie, hogy az összeg részére kézbesítésre kerüljön. A kiutalást postafiókcímre is kérhető, de az utalás ebben az esetben is kizárólag az adózó nevére történhet.

Az "E" blokkot csak a magyarországi adózók azon kisebbsége használhatja, akik belföldi számlanyitásra nem kötelezettek. Az "F" blokkot pedig természetesen mindenkinek és minden esetben ki kell tölteni. A nem az ügyfélkapun keresztül beküldött nyomtatványok esetén a nyomtatvány aláírásáról sem szabad elfeledkezni.

A második oldalon (a 01-es lapon) található a nyomtatvány lényegi eleme. A fejléc kitöltése után adhatjuk meg azokat az információkat, amelyek elengedhetetlenek a túlfizetésben érintett összeg kiutalásához vagy átvezetéséhez. Kiutalás kezdeményezése esetén az (a), (b), (c) valamint a (g) oszlopok, átvezetés kezdeményezése esetén az (a), (b), (c), (d), (e) valamint (f) oszlopok kitöltése kötelező. Egy sorban csak egy adónemről egy adónemre teljesíthető átvezetés vagy az adott adónemről kiutalás. Egy sorban nem lehet egyszerre kiutalást és átvezetést is kezdeményezni, ehhez két külön sort kell kitölteni. A nyomtatványon szereplő valamennyi összeget forintban kell megadni!

A nyomtatvány kitöltéséhez szükséges adónemkódok az APEH ezen a linken elérhető tájékoztatójából tudhatók meg.

A kiutalást és az átvezetést az adóhatóság a nyomtatvány beérkezésétől számított 30 napon belül teljesíti. Amennyiben a terhelendő adónem oldalán általános forgalmi adó adónem, az ahhoz tartozó terhelendő összeg rovatban pedig 500.000 Ft-ot meghaladó összeg szerepel, akkor az adóhatóság a kiutalást a nyomtatvány beérkezésétől számított 45 napon belül teljesíti.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem