Figyelem! A legutolsó fontos infók a vagyonadóról

Pénzcentrum
2010. augusztus 27. 13:02

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény 2010. augusztus 16-án hatályát vesztette. A törvény megszűnésével összefüggésben átmeneti rendelkezés írja elő, hogy az adóköteles vagyontárgyak - így a légi járművek, vízi járművek, nagy teljesítményű személygépkocsik - után a 2010. évre bevallott adó, a "vagyonadó" második részletét az adózónak nem kell megfizetnie.

Az állami adóhatóság a 2010. évre bevallott, a folyószámlán előírt, adó 2010. szeptember 30-án esedékes második részletét hivatalból ellentételezi (törli). Az ellentételezés már elkezdődött, jelenleg folyamatban van. Az ellentételezés megtörténtét követően az esetlegesen fennálló túlfizetés(eke)t az állami adóhatóság hivatalból nem utalja ki, és nem vezeti át más adónemen fennálló tartozásra, ezt az adózónak kell kérnie az "Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez" elnevezésű, 1017-es számú nyomtatvány benyújtásával. Ha az adózó az általa 2010. évre bevallott adó felénél többet fizetett meg, akkor a megfizetett adónak és a bevallott adó felének a különbözetét - elévülési időn belül - 1017-es nyomtatvány benyújtásával visszaigényelheti, vagy kérheti más adónemre történő átvezetését. Az állami adóhatóság a túlfizetett adót 30 napon belül utalja ki azzal, hogy a kiutalás időpontjában fennálló köztartozások erejéig azt visszatartja.

A 2010. évre bevallott adó első részletét nem lehet visszaigényelni, illetve ha azt az adózó még nem fizette meg, azt meg kell fizetni.

Az adózóknak tehát nem kell a 1042 számú bevallásukat önellenőrzés keretében helyesbíteni, mivel az adó második félévre eső részét az állami adóhatóság automatikusan ellentételezi a folyószámlán.

A 1042 számú bevallást csak abban az esetben szükséges önellenőrizni, ha az adózó a 2010. augusztus 16-át megelőző időszakban hatályos rendelkezések figyelembevételével hibásan állapította meg az adókötelezettségét. A 1042 számú bevallás pótlása esetén az adót szintén a hatályát vesztett törvény 2010. augusztus 16-a előtt irányadó szabályai szerint kell bevallani azzal, hogy a bevallásban a teljes adóévre vonatkozóan megállapított adónak csak az első félévre jutó részét, azaz a felét kell megfizetni. Például, ha a pótolt 1042 számú bevallásban az adózó 100 ezer forint adókötelezettséget állapít meg és vall be, akkor is csak 50 ezer forintot kell megfizetnie - közölte az APEH.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?