19 °C Budapest

Dagad a nyugdíjbotrány! Eltűnt(etett) aggastyánok és matrónák

2010. augusztus 13. 04:44

Az egész országra kiterjesztették azt a vizsgálatot Japánban, melynek keretében a 100 évesnél idősebb állampolgárok meglétét ellenőrzik, miután egy 111 évesnek hitt aggastyánnak csak a mumifikálódott holttestére bukkantak, egy állítólag 113 éves matrónának pedig egyszerűen nyoma veszett.

Az eddig összesített statisztikák szerint az eltűnt(etett) nyugdíjasok száma körülbelül kétszázra tehető, a számuk folyamatosan emelkedik. Csak Kobe városában 847 száz évesnél idősebb főt tartanak nyilván, akik közül 105 fő hollétéről semmilyen információval nem rendelkeznek. Ezen felül 22 fő évek óta nem rendelkezik társadalombiztosítással, őket szintén keresik.

Az eltűntek között vannak olyanok is, akik - ha élnek - idősebbek, mint a hivatalosan is legidősebb japán, a 113 éves Chiyono Hasegawa (az egész világon csak négy tőle idősebb ember él). Az egyik keresett japán például már 125 éves lenne, ha hinni lehet a papíroknak, egy másik 127 évesnek hitt személyről pedig kiderült, hogy már 44 éve halott.

Nyugdíj-horror! 30 évig vették fel a mumifikálódott férfi nyugdíját

A számok arra engednek következtetni, hogy az idősek hozzátartozói kihasználják a japán jóléti rendszert azzal, hogy nem jelentik be időben az öreg családtagok halálát. A mumifikálódott férfi családtagjainál a rendőrség vizsgálódik, nem elég, hogy évtizedeken át felvették a nyugdíját, még az özvegyi nyugdíjat is megigényelték neki, miután hat évvel ezelőtt elhunyt a felesége.

A japán nyugdíjasok vigyáznak az egészségükre, de a statisztikák szerinti negyvenezer 100 év felettiből 3-4 ezren valószínűleg már nem élnek (AFP)

A statisztikák szerint körülbelül 40 ezer olyan állampolgár él Japánban, akik betöltötték a 100. életévüket. Az ilyenkor alanyi jogon járó ajándékokat az esetek többségében a hozzátartozók veszik át, így a hivatalnokoknak nem áll módjukban meggyőződni arról, hogy él-e még a jogosult személy. Ezen is változtatni kívánnak, ezután csak személyesen, akár a jogosult lakásán kerülhet sor az állami ajándékok átadására.

Nyugdíjcsalás a százévesek titka? Egy 1897-es matrónát sem találnak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy júliusi jelentés szerint Japánban a nők várható élettartama 86,44 év, ezzel világelsők, a férfiak átlagosan 79,59 évig élnek, ami az ötödik helyre volt elegendő. Kérdés, hogy mennyire befolyásolja a számokat, ha kiderül, hogy a száz év felettiek egy része már régen halott, csak a halálukat a nyugdíjuk miatt nem jelentették a hatóságoknak a hozzátartozók?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33