32 °C Budapest

Kiemelkedő első negyedéves hozamot produkáltak a nyugdíjpénztárak

MTI
2010. augusztus 9. 16:32

A magánnyugdíjpénztárak első negyedévi átlaghozama 6,6 százalék, az önkéntes nyugdíjpénztáraké 5,86 százalék volt, ami történelmi összevetésben kiemelkedősen magas - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján megjelent hétfői jelentésben.

Az elért hozam - a 2009. évi tendenciát követve - döntően a pénz- és tőkepiaci árfolyamok 2009. második negyedévétől bekövetkezett emelkedésének eredménye. A két nyugdíjpénztári terület hozamteljesítménye közti különbséget - az előző évi hozamokhoz hasonlóan - jellemzően a magánpénztári ág magasabb részvényhányada magyarázza.

A magánnyugdíjpénztárak különböző kockázatú portfoliói az eltérő eszközösszetétel miatt eltérően teljesítettek: a klasszikus portfóliókban kezelt megtakarítások átlagos hozama 3,3 százalék volt, a kiegyensúlyozott portfóliók ugyanezen időszakban 6,5 százalékos, a növekedési portfóliók pedig 6,7 százalékos hozamot értek el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített portfoliója leginkább a magánpénztári kiegyensúlyozott portfolióhoz hasonlít, amennyiben eszközeik mintegy kétharmada magyar állampapír.

A felügyelet a jelentésben figyelmeztet arra is, hogy e teljesítmény értékelésekor számot kell vetni a májusban kezdődött tőkepiaci korrekció várható negatív hatásával is, amely az első negyedévi hozamági vagyongyarapodás akár nagyobb részét is megsemmisítheti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2008-ban mind a magán-nyugdíjpénztárak, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentős veszteséget szenvedtek el, a negatív hozam - portfolióktól függően - 10-30 százalék között volt. Ugyanakkor a magánpénztárak fedezeti alapokra eső 2009. évi átlaghozama közel 24 százalékot, az önkéntes nyugdíjpénztáraké pedig megközelítően 17 százalékot ért el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?