35 °C Budapest

Tesco-ügy: megszólalt az Országos Kereskedelmi Szövetség is

2010. július 29. 14:32

Az Országos Kereskedelmi Szövetség meglepetéssel értesült arról, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete kifogásolja a kereskedelmi egységekben dolgozó pénztárosok javadalmazását: a Szakszervezet szerint nem a nagyobb összegű szakmai bérminimum, hanem a minimálbér alapján kapják bérüket - foglalt állást a Tesco és a szakszervezetek vitájában az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az OKSZ állásfoglalása alapján a pénztárosok bérezését a következő jogszabályok megtartásával kell meghatározniuk a kereskedelmi vállalkozásoknak:

- A Kormány 295/2009. számú rendelete az Országos Érdekegyeztető Tanács döntése alapján rögzíti a minimálbér nagyságát, így a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók legkisebb személyi alapbére 2010-ben 73.500.- forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben a garantált bérminimum összege 89.500.- forint.

- A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. számú törvény 5.§ (3) bekezdése alapján egyes termékek kiskereskedelmi tevékenység keretében való értékesítéséhez az azt végző személynek a kereskedelemért felelős miniszter rendeletében meghatározott szakképesítéssel kell rendelkeznie.

- A kereskedelemért felelős miniszter 21/2010. számú, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló rendelete tételesen felsorolja, mely termékek értékesítésénél kötelező valamilyen szakképesítés. A 19 termék, termékcsoport a pénztárosi munkakört nem tartalmazza, így ahhoz jogszabályok alapján előírt szakképesítés nem kötelező (természetesen a kereskedelmi vállalkozások a jogszabályi kötelmektől függetlenül a pénztárosi munkakört betöltőket saját szervezésben képzik a feladat ellátásához).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az OKSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi ágazat a második legnagyobb foglalkoztató a nemzetgazdaságban. A KSH kimutatása szerint 2010. májusában az alkalmazottak száma 345 ezer fő volt a kereskedelemben. (Sajnálatos ugyanakkor, hogy a gazdasági válság miatt ez 20 ezer fővel kevesebb a korábbi legmagasabb szinthez képest.)

A kereskedelmi vállalkozások a bérezésben a piaci lehetőségekhez kényszerülnek igazodni. Az elmúlt három és fél éves kereskedelmi fogyasztás csökkenés ellenére is azonban az ágazatban a fizikai foglalkozásúak rendszeres bruttó átlagkeresete az elmúlt két évben nőtt, 2008-ban 110.- ezer, 2010-ben 113.- ezer forint volt, ami ráadásul jóval több a minimálbérnél és a szakmai bérminimumnál.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?