Tesco-ügy: megszólalt az Országos Kereskedelmi Szövetség is

2010. július 29. 14:32

Az Országos Kereskedelmi Szövetség meglepetéssel értesült arról, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete kifogásolja a kereskedelmi egységekben dolgozó pénztárosok javadalmazását: a Szakszervezet szerint nem a nagyobb összegű szakmai bérminimum, hanem a minimálbér alapján kapják bérüket - foglalt állást a Tesco és a szakszervezetek vitájában az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az OKSZ állásfoglalása alapján a pénztárosok bérezését a következő jogszabályok megtartásával kell meghatározniuk a kereskedelmi vállalkozásoknak:

- A Kormány 295/2009. számú rendelete az Országos Érdekegyeztető Tanács döntése alapján rögzíti a minimálbér nagyságát, így a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók legkisebb személyi alapbére 2010-ben 73.500.- forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben a garantált bérminimum összege 89.500.- forint.

- A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. számú törvény 5.§ (3) bekezdése alapján egyes termékek kiskereskedelmi tevékenység keretében való értékesítéséhez az azt végző személynek a kereskedelemért felelős miniszter rendeletében meghatározott szakképesítéssel kell rendelkeznie.

- A kereskedelemért felelős miniszter 21/2010. számú, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló rendelete tételesen felsorolja, mely termékek értékesítésénél kötelező valamilyen szakképesítés. A 19 termék, termékcsoport a pénztárosi munkakört nem tartalmazza, így ahhoz jogszabályok alapján előírt szakképesítés nem kötelező (természetesen a kereskedelmi vállalkozások a jogszabályi kötelmektől függetlenül a pénztárosi munkakört betöltőket saját szervezésben képzik a feladat ellátásához).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OKSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi ágazat a második legnagyobb foglalkoztató a nemzetgazdaságban. A KSH kimutatása szerint 2010. májusában az alkalmazottak száma 345 ezer fő volt a kereskedelemben. (Sajnálatos ugyanakkor, hogy a gazdasági válság miatt ez 20 ezer fővel kevesebb a korábbi legmagasabb szinthez képest.)

A kereskedelmi vállalkozások a bérezésben a piaci lehetőségekhez kényszerülnek igazodni. Az elmúlt három és fél éves kereskedelmi fogyasztás csökkenés ellenére is azonban az ágazatban a fizikai foglalkozásúak rendszeres bruttó átlagkeresete az elmúlt két évben nőtt, 2008-ban 110.- ezer, 2010-ben 113.- ezer forint volt, ami ráadásul jóval több a minimálbérnél és a szakmai bérminimumnál.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?