26 °C Budapest

Ettől retteg minden nyugdíjas: vagyonokat fizettek a nyomorért

Pénzcentrum
2010. július 14. 11:02

Illegálisan működő idősotthonokat zártak be a hatóságok Vecsésen. A három, intézményben elképesztő körülmények között éltek a kiszolgáltatott idős emberek, akik ráadásul súlyos pénzeket fizettek az ellátásért.

Az otthonokra több milliós közüzemi tartozásuk miatt bukkantak a hatóságok, és a körülményeket látva azonnal intézkedtek tevékenységük felfüggesztéséről. A megfelelő engedélyekkel nem rendelkező intézmények kiszolgáló részlegeiben hatalmas szemétkupacok, szennyes ruhák hegyei fogadták a családtagokat.

A beköltözésnél kért 80 ezer forint kaución felül havonta kellett az ellátásért fizetni, de az idősek arra panaszkodtak, éheztetik őket. Sokszor csak a dolgozók jó szándékának köszönhetően jutottak ételhez, az ápolók saját pénzükből vettek nekik kenyeret, esetenként már a kiszáradás fenyegette őket.

Szakértők szerint az is előfordulhat, hogy a rossz ellátás közrejátszott néhány idős ember halálában.

Az otthonok honlapja ma is működik. Az egyik menüpont azt sorolja, miért is érdemes a vecsési nyugdíjasházakat választani: "Biztos anyagi hátteret tudunk garantálni otthonaink működéséhez. Tapasztalt, jól képzett orvosaink és ápolóink gondozzák a hozzánk beköltözőket. A nálunk élő idősek várható életkora folyamatosan emelkedik, köszönhetőn annak az életminőségnek, melyet lakóink számára nyújtunk.

Magas színvonalú Nugdíjasházunkban várjuk Önt!

Hiszen mi figyelünk Önre!"

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Sokszor nem időben kaptuk meg a reggelit, az ebédet meg a vacsorát, valamelyik este már 6 órakor itt ültünk, várakoztunk, és csak 10-kor hozták a kenyeret, a margarint, meg nem tudom mit"- mesélte egy idős bácsi a TV2 Aktív című műsorának.

"Nem mondom, hogy nincs elmaradás, de olyan mértékű elmaradás nincs, amit ne lehetne kiküszöbölni, vagy áthidalni valahogyan. Én azt gondolom, hogy minden vállalkozásban vannak nehéz időszakok, ez sehol sem titok, de innen még úgy nem ment el dolgozó, hogy a bérét ne kapta volna meg"- reagált Asztalos József, az üzemeltető, aki azt is beismerte, hogy a létesítményeknek nem volt megfelelő engedélye.

Honnan tudhatjuk, hogy illegális?

A vecsési sajnos nem egyedi eset. Az illegálisan, engedély nélkül működő idősotthonok egy része valóban embertelen, méltatlan körülményeket biztosít a magatehetetlen, idős embereknek, másik felük viszont családias légkört, és rendes ellátást biztosítanak, mégsem jutnak papírokhoz.

Idős hozzátartozónk elhelyezése előtt érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, jegyzőnél az otthonról. A Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának, valamint a helyi ÁNTSZ-nek is tudnia kell az intézmény működéséről. Az intézmény vezetőjét pedig kérjük meg arra, mutassa be működési engedélyét, valamint próbáljunk informális csatornákon (rokonok, ismerősök) is érdeklődni az otthonról.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?