7 °C Budapest

Ettől retteg minden nyugdíjas: vagyonokat fizettek a nyomorért

Pénzcentrum
2010. július 14. 11:02

Illegálisan működő idősotthonokat zártak be a hatóságok Vecsésen. A három, intézményben elképesztő körülmények között éltek a kiszolgáltatott idős emberek, akik ráadásul súlyos pénzeket fizettek az ellátásért.

Az otthonokra több milliós közüzemi tartozásuk miatt bukkantak a hatóságok, és a körülményeket látva azonnal intézkedtek tevékenységük felfüggesztéséről. A megfelelő engedélyekkel nem rendelkező intézmények kiszolgáló részlegeiben hatalmas szemétkupacok, szennyes ruhák hegyei fogadták a családtagokat.

A beköltözésnél kért 80 ezer forint kaución felül havonta kellett az ellátásért fizetni, de az idősek arra panaszkodtak, éheztetik őket. Sokszor csak a dolgozók jó szándékának köszönhetően jutottak ételhez, az ápolók saját pénzükből vettek nekik kenyeret, esetenként már a kiszáradás fenyegette őket.

Szakértők szerint az is előfordulhat, hogy a rossz ellátás közrejátszott néhány idős ember halálában.

Az otthonok honlapja ma is működik. Az egyik menüpont azt sorolja, miért is érdemes a vecsési nyugdíjasházakat választani: "Biztos anyagi hátteret tudunk garantálni otthonaink működéséhez. Tapasztalt, jól képzett orvosaink és ápolóink gondozzák a hozzánk beköltözőket. A nálunk élő idősek várható életkora folyamatosan emelkedik, köszönhetőn annak az életminőségnek, melyet lakóink számára nyújtunk.

Magas színvonalú Nugdíjasházunkban várjuk Önt!

Hiszen mi figyelünk Önre!"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Sokszor nem időben kaptuk meg a reggelit, az ebédet meg a vacsorát, valamelyik este már 6 órakor itt ültünk, várakoztunk, és csak 10-kor hozták a kenyeret, a margarint, meg nem tudom mit"- mesélte egy idős bácsi a TV2 Aktív című műsorának.

"Nem mondom, hogy nincs elmaradás, de olyan mértékű elmaradás nincs, amit ne lehetne kiküszöbölni, vagy áthidalni valahogyan. Én azt gondolom, hogy minden vállalkozásban vannak nehéz időszakok, ez sehol sem titok, de innen még úgy nem ment el dolgozó, hogy a bérét ne kapta volna meg"- reagált Asztalos József, az üzemeltető, aki azt is beismerte, hogy a létesítményeknek nem volt megfelelő engedélye.

Honnan tudhatjuk, hogy illegális?

A vecsési sajnos nem egyedi eset. Az illegálisan, engedély nélkül működő idősotthonok egy része valóban embertelen, méltatlan körülményeket biztosít a magatehetetlen, idős embereknek, másik felük viszont családias légkört, és rendes ellátást biztosítanak, mégsem jutnak papírokhoz.

Idős hozzátartozónk elhelyezése előtt érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, jegyzőnél az otthonról. A Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának, valamint a helyi ÁNTSZ-nek is tudnia kell az intézmény működéséről. Az intézmény vezetőjét pedig kérjük meg arra, mutassa be működési engedélyét, valamint próbáljunk informális csatornákon (rokonok, ismerősök) is érdeklődni az otthonról.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm