36 °C Budapest

Ettől retteg minden nyugdíjas: vagyonokat fizettek a nyomorért

Pénzcentrum
2010. július 14. 11:02

Illegálisan működő idősotthonokat zártak be a hatóságok Vecsésen. A három, intézményben elképesztő körülmények között éltek a kiszolgáltatott idős emberek, akik ráadásul súlyos pénzeket fizettek az ellátásért.

Az otthonokra több milliós közüzemi tartozásuk miatt bukkantak a hatóságok, és a körülményeket látva azonnal intézkedtek tevékenységük felfüggesztéséről. A megfelelő engedélyekkel nem rendelkező intézmények kiszolgáló részlegeiben hatalmas szemétkupacok, szennyes ruhák hegyei fogadták a családtagokat.

A beköltözésnél kért 80 ezer forint kaución felül havonta kellett az ellátásért fizetni, de az idősek arra panaszkodtak, éheztetik őket. Sokszor csak a dolgozók jó szándékának köszönhetően jutottak ételhez, az ápolók saját pénzükből vettek nekik kenyeret, esetenként már a kiszáradás fenyegette őket.

Szakértők szerint az is előfordulhat, hogy a rossz ellátás közrejátszott néhány idős ember halálában.

Az otthonok honlapja ma is működik. Az egyik menüpont azt sorolja, miért is érdemes a vecsési nyugdíjasházakat választani: "Biztos anyagi hátteret tudunk garantálni otthonaink működéséhez. Tapasztalt, jól képzett orvosaink és ápolóink gondozzák a hozzánk beköltözőket. A nálunk élő idősek várható életkora folyamatosan emelkedik, köszönhetőn annak az életminőségnek, melyet lakóink számára nyújtunk.

Magas színvonalú Nugdíjasházunkban várjuk Önt!

Hiszen mi figyelünk Önre!"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Sokszor nem időben kaptuk meg a reggelit, az ebédet meg a vacsorát, valamelyik este már 6 órakor itt ültünk, várakoztunk, és csak 10-kor hozták a kenyeret, a margarint, meg nem tudom mit"- mesélte egy idős bácsi a TV2 Aktív című műsorának.

"Nem mondom, hogy nincs elmaradás, de olyan mértékű elmaradás nincs, amit ne lehetne kiküszöbölni, vagy áthidalni valahogyan. Én azt gondolom, hogy minden vállalkozásban vannak nehéz időszakok, ez sehol sem titok, de innen még úgy nem ment el dolgozó, hogy a bérét ne kapta volna meg"- reagált Asztalos József, az üzemeltető, aki azt is beismerte, hogy a létesítményeknek nem volt megfelelő engedélye.

Honnan tudhatjuk, hogy illegális?

A vecsési sajnos nem egyedi eset. Az illegálisan, engedély nélkül működő idősotthonok egy része valóban embertelen, méltatlan körülményeket biztosít a magatehetetlen, idős embereknek, másik felük viszont családias légkört, és rendes ellátást biztosítanak, mégsem jutnak papírokhoz.

Idős hozzátartozónk elhelyezése előtt érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, jegyzőnél az otthonról. A Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának, valamint a helyi ÁNTSZ-nek is tudnia kell az intézmény működéséről. Az intézmény vezetőjét pedig kérjük meg arra, mutassa be működési engedélyét, valamint próbáljunk informális csatornákon (rokonok, ismerősök) is érdeklődni az otthonról.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?