Nem biztos, hogy hibás az APEH elnöke a Malév-ügyben

Pénzcentrum
2010. június 18. 15:50

Ma reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben tudatta, hogy vizsgálat indult az APEH elnökével, Szikora Jánossal szemben egy 2008-as Malév üggyel kapcsolatban. A vizsgálat célja, hogy kiderüljön, az APEH elnöke jogszerűen állíttatta-e le a MALÉV köztartozásának behajtását - fogalmaz a minisztérium közleménye. Kérdés azonban, hogy egyáltalán az APEH elnöke határozott-e a beszedési megbízás visszavonásáról. A választ egy nem nyilvános elnöki levél tartalmazza.

Az ügy háttere

Az állami adóhatóság 2008. október 16-án a légitársaság egy korábban lejárt köztartozására miatt bocsátott ki inkasszót a Malév hét különböző bankban vezetett bankszámlájára. A Malév vezérigazgatója értesülve a végrehajtás megkezdéséről két nappal később írásban kért halasztást az inkasszóra az első fokú adóhatóságtól (a Kiemelt Adózók Igazgatóságától, KAIG), és ezen kérelmét megküldte az APEH elnökének is. A halasztási kérelemben a Malév vezérigazgatója kifejtette, hogy az inkasszó végrehajtása a cég működőképességét veszélyeztetné.

Szikora János a Malév vezérigazgatói kérelme mellé levelet írt az elsőfokú adóhatóságnak, melynek tartalma jelenleg nem nyilvános. Hivatalos forrásból tehát egyelőre nem lehet tudni, hogy az APEH elnöke utasította-e az elsőfokú adóhatóságként eljáró igazgatóságot az inkasszó visszavonására. Az utasítást azonban már tényként közölte mai számában a Magyar Nemzet.

A levél lesz a vizsgálat középpontjában

A levél tartalmának ismeretében lehet majd választ adni arra a kérdésre, hogy vajon történt-e törvénysértés a kérelem elbírásakor. Amennyiben az APEH elnöke utasította az elsőfokú adóhatóságot, vagy maga döntött az inkasszó visszavonásáról, úgy jogszabályt sértett, mivel a kérelem elbírása az elsőfokú adóhatóság hatáskörébe tartozik, és a közigazgatási eljárásról szóló törvény pedig tiltja a hatáskörelvonást.

Más a helyzet azonban, ha a levélben nem adott utasítást Szikora. Az APEH elnöke ugyanis felelős az adóhatóság egészének működéséért, egy tudomására jutott ügyre felhívhatja a beosztottai figyelmét, az esetről elmondhatja a véleményét. Ha így cselekedett, kifejezetten helyesen járt el az APEH vezetője - válaszolta kérdésünkre Vámosi-Nagy Szabolcs az APEH korábbi elnökhelyettese.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elsőfokú adóhatóság döntött

Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője az inkasszó visszavonásával kapcsolatban a Portfolio.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a KAIG érdemben vizsgálta a Malév kérelmét, melyre azért volt lehetőség, mert a bankok még nem hajtották végre a beszedési megbízást. A kérelem áttanulmányozása után az inkasszó visszavonásról az elsőfokú adóhatóság döntött.

A Malév érdemben nem kívánta kommentálni a történteket. Hegedűs Ádam, a cég szóvivője kérdésünkre csupán annyit közölt, hogy a szóban forgó köztartozást végül a légitársaság maradéktalanul megfizette a magyar államnak.

Jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium sem tud többet mondani az APEH elnökével szemben folytatott vizsgálattal kapcsolatban annál, mint ami a ma reggeli sajtóközleményükben szerepel. A minisztérium ígéri, amint lesznek friss hírek, a közvélemény elé fogják tárni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm