27 °C Budapest

Minimálbéres adócsalók százezrei dolgoznak Magyarországon

2010. június 16. 09:32

Szakértői becslések szerint hazánkban a mintegy 1,1 millió minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló kétharmada kap keresete felett feketén jövedelmet munkáltatójától, és a rendszeresen bejelentés nélkül dolgozók száma is százezrekre tehető - írja a Magyar Nemzet.

A legtöbb adószakértő egyetért abban, hogy nagyjából hétszázezer olyan munkavállaló lehet ma Magyarországon, aki papíron minimálbért keres, azonban ennél mégis magasabb jövedelmet visz haza minden hónap elején. A munkaadók ugyanis a kötelező minimum feletti jövedelemrészt - a munkát terhelő adók és járulékok elkerülése érdekében - előszeretettel fizetik zsebből-zsebbe.

Az ilyen munkavégzés után a közkiadásokhoz való hozzájárulás a jelenlegi szabályok szerint mindössze minimális mértékű, ugyanis a minimálbért - az adójóváírásnak köszönhetően - csupán egyetlen százalék személyi jövedelemadó terheli, ami azt jelenti, hogy a minimálbéresek évente kevesebb, mint 10 ezer forint szja-t fizetnek. Még ennyit sem adnak a közösbe azon honfitársaink, akik rendszeresen bejelentés nélkül vállalnak munkát. A feketén dolgozók számáról a szakértőknek eltérő becsléseik vannak. Egyesek 200-300 ezret mondanak, míg mások azt feltételezik, hogy akár félmillióan is dolgozhatnak ilyen formában Magyarországon.

A lapnak nyilatkozó Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a minimálbér adómentességének eltörlése javíthat a jelenlegi helyzeten. A szakértő szerint fontos lenne az APEH revizori létszámának két év alatt mintegy kétezer fővel történő bővítése, és az adórendőrség felállítása is hasznos lépés lehet. Ugyanakkor az adóterhek mérsékléstől nem várható a feketegazdaság visszaszorulása - mondja az adószakértő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15