26 °C Budapest

Adószámával játszik, aki elmulasztja a közelgő APEH-határidőt

Pénzcentrum
2010. május 27. 14:00

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára fontos határidő május 31-e: hétfőig van ugyanis lehetősége a cégeknek letétbe helyezni és közzétenni éves beszámolójukat.

Az APEH a tavalyi év végéig több száz esetben rendelte el az adószám felfüggesztését a beszámoló közzétételének elmulasztása következményeként, idén ez a szám már kétezer körül van - figyelmeztet Kisné Szabó Anna, a BDO Magyarország tanácsadó cég könyvelési üzletágának cégvezetője. Tavaly májustól a vállalkozásoknak elektronikus úton, a kormányzati portálon keresztül kell benyújtaniuk a Céginformációs Szolgálat részére beszámolójukat, amelynek elmulasztását a cég adószámának felfüggesztésével, illetve a vállalkozás cégbírósági nyilvántartásból történő törlésével szankcionálhatják a hatóságok. Az APEH részéről eddig több száz ilyen jellegű megkeresés érkezett a cégbíróságokhoz - emeli ki a cégvezető.

Az éves és egyszerűsített éves beszámolót az üzleti év mérlegfordulójától számított 150 napon belül kell beküldeniük a vállalkozásoknak - ez a határidő idén, május 31-e. A beszámolóhoz egy elektronikus űrlapot kell mellékelni, amelyhez csatolni kell a mérleget, az eredménykimutatást, a kiegészítő mellékletet, a független könyvvizsgálói jelentést, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot, továbbá a Magyar Államkincstár igazolását a háromezer forint összegű költségtérítés befizetéséről. A cégek a papír alapú beszámoló egy eredeti példányát 10 évig kötelesek megőrizni.

Ha bármelyik csatolmányt nem mellékeli a vállalkozás, vagy a költségtérítést nem megfelelő összegben, esetleg késve fizette be, a hatóságok úgy tekintik, hogy a cég nem teljesítette közzétételi kötelezettségét. Ebben az esetben az APEH 15 napos határidővel felszólítja a céget a kötelezettség teljesítésére, s amennyiben a vállalkozás nem tesz eleget ennek, az APEH 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti a cég adószámát, amely időszak alatt a vállalkozásnak nincs adó-visszaigénylési és adó-visszatérítési joga, ugyanakkor adófizetési kötelezettsége továbbra is fennáll. Amennyiben a vállalkozás ezt követően sem teljesíti kötelezettségét, a cégbíróság az APEH értesítése alapján, 15 napon belül megszűntnek nyilvánítja és törli a cégjegyzékből - teszi hozzá a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?