Mennyi nyugdíjat kapnak a magyar özvegyek? Íme a számok

Pénzcentrum
2010. május 17. 04:50

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők állománystatisztikai adatait. A Pénzcentrum.hu korábban már vizsgálta az öregségi- (Ennyit kapnak a 36 éves öregségi nyugdíjasaink! Íme a számok) és a rokkantnyugdíjasokhoz (200 ezer forintos rokkantnyugdíj? Íme, akik megkapják!) kapcsolódó számokat, ezúttal az özvegyi nyugdíjasok ellátási adatait vesszük górcső alá.

Ki jogosult hozzátartozói nyugellátásra?

Hozzátartozói nyugellátás illeti meg az elhunyt személy házastársát, gyermekét, külön feltételekkel az élettársát és a szülőjét, amennyiben az elhunyt az öregségi, illetőleg rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy saját jogú nyugdíjasként hunyt el.

Hozzátartozói nyugellátásra jogosultság szempontjából halálesetnek minősül az eltűnés is, ha azt a bíróság jogerősen megállapította. Hozzátartozói nyugellátás az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj és az árvaellátás.

Özvegyi nyugdíj

Az özvegyi nyugdíj a házastársnak, az élettársnak, az elvált személynek és a külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátás.

Hol és milyen módon lehet benyújtani az özvegyi nyugdíj iránti igényeket?

Amennyiben az elhunyt házastárs nyugdíjas volt, az özvegyi nyugdíjigényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lapon. A nyomtatvány száma KET-3300-399/1, mely az ONYF honlapjáról letölthető, a kérelemhez mellékelni kell a halotti és a házassági anyakönyvi kivonatot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben a házastárs a halálát megelőzően nyugellátásban nem részesült, illetve rendszeres szociális járadékot, átmeneti járadékot, egészségkárosodási járadékot kapott, az igényt a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell benyújtani az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lapon (a nyomtatvány száma ONYF 3515-275). A kérelemhez mellékelni kell az elhunyt munkaviszonyait igazoló dokumentumokat és a halotti anyakönyvi kivonatot.

Mit mutatnak a számok?

Hazánkban összesen 133 846-an részesülnek özvegyi nyugdíjban, közülük 128 230-an (95,80%) nők, és csupán 5 616-an (4,20%) férfiak. Az ellátások átlaga havi 53 863 forint, de a nemek között jelentős eltérés mutatkozik. Amíg a nők átlagos özvegyi nyugdíja 54 989 forint havonta, addig az egyedül maradt férfiak mindössze havi 28 146 forintos ellátásban részesülnek.

A legfiatalabb özvegyi nyugdíjasok (akik 1974 után születtek) ellátása még jóval átlag alatti, ugyanakkor az összegben nemenként nem mutatkozik akkora eltérés. Az 1057 ifjú özvegyi nyugdíjasból 933 nő és 124 férfi, a gyengébbik nem képviselői havonta 21 319 forintot, a férfiak havi 17 451 forintot kapnak.


A legidősebb özvegyi nyugdíjasok - a statisztika szerint az 1910 előtt születettek - között már találni férfiakat, a regisztrált 195 matróna havonta 68 997 forintos özvegyi nyugdíjban részesül. A legidősebb özvegyi nyugdíjas férfiak 1910-1914 között születtek, ők ketten átlagosan 51 810 forintot kapnak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24