13 °C Budapest

Cafeteria: sokan beletörődtek az adóztatásba

Pénzcentrum
2010. május 13. 09:02

Egy közelmúltban publikált felmérés szerint a béren kívüli juttatások rendszerének ideális esetben az étkezés támogatását, a gyermek iskolakezdését, valamint az üdülést, pihenést kell leginkább szolgálnia - írja a Napi Gazdaság.

A körkérdés keretében munkáltatókat, munkavállalókat és szolgáltatókat kérdeztek arról, amennyiben tehetnék, hogyan változtatnának a cafeteria jelenlegi rendszerén. A támogatandó felhasználási területeknél az első ötbe még az egészségmegőrzés és a nyugdíjcélú megtakarítások segítése került, míg a tizedik helyen az élet- és nyugdíjbiztosítás, a tizenkettediken a helyi bérlet szerepel, a huszonhetedik és a huszonnyolcadik, azaz az utolsó két helyezett pedig a közüzemi díjak kifizetésének támogatása, valamit a személygépkocsi-vásárlás segítése. Váratlan módon a sorrend utolsó, 25. helyén a munkáltató által adott ajándék is szerepel.

A másik vizsgált kérdés az volt, hogy milyen céllal adja a legnagyobb támogatást az adórendszer. E szerint az első háromba az étkezés, a gyógyulás (gyógyszer, kezelés) és a gyermek iskolakezdésének támogatás tartozik, megelőzve a nyugdíjcélú megtakarítást és a munkavégzéshez kapcsolódó képzést. A felmérés készítői szerint meglepő, hogy az első tízbe nem fért be az üdülés, pihenés, mivel a válaszadók csaknem fele teljesen elfogadja az ezt jelenleg terhelő 25%-os adóterhet.

A "problémarekorder" továbbra is a melegutalvány. Ezzel kapcsolatban nem az adófizetés okozza a legtöbb ellenérzést, hanem az elfogadóhelyeknél tapasztalható keveredés. A visszajelzések szerint az elfogadóhelyek álláspontja akár egy üzleten belül is eltérő lehet: míg egyes kibocsátók jegyét írószerre, ruházatra is elfogadják, másokét még hideg élelmiszerre sem, kizárólag grillcsirkét adnak érte. A javasolt megoldások közt a vezető ötlet a 2010 előtti helyzet visszaállítása. A válaszadók ötöde a "hideg étel" vásárlásának lehetőségét tartaná célravezetőnek, akár ott is 25%-os közterhet alkalmazva.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?