25 °C Budapest

Elképesztő vagyonok! Megjelent a 100 leggazdagabb orosz listája

MTI
2010. április 16. 14:02

Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát (NLMK) tulajdonosa vezeti 15,8 milliárd dolláros vagyonnal a leggazdagabb oroszok listáját, amelyet legfrissebb számában közölt a Forbes Magazin orosz kiadása.

A lap értékelése szerint a tavalyi lista összeállítása óta a válság ellenére, vagy éppen azért, közel megduplázódott az orosz milliárdosok száma 32-ről 62-re. Ugyancsak megduplázódott a 100 leggazdagabb orosz vagyona is: míg tavaly 149 milliárd dollárt tett ki, idén 279 milliárdra rúgott. Mindez elsősorban azzal függ össze, hogy az orosz RTSZ tőzsdeindex ugyanilyen arányban emelkedett, miközben a gazdaság egésze stagnál - írja az MTI.

Liszin mögött a lista második helyén Mihail Prohorov áll, az Onexim Group és a Polyus Gold - a legnagyobb orosz aranykitermelő - főrészvényese, vagyonát 13,4 milliárd dollárra becsülik. A harmadik Mihail Fridman, az Alpha Group főrészvényese, 12,7 milliárd dolláros vagyonnal. 11,2 milliárd dollárral csak negyedik a sorban az Angliában élő Roman Abramovics, az Evraz Group főrészvényese, a londoni Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa.

A legnagyobb mértékben egy év alatt Liszin vagyona növekedett: csak a tulajdonában lévő konszern tőkéje több mint 10 milliárd dollárral emelkedett. Rajta kívül még tíz oligarcha vagyona nőtt egy év alatt több mint 5 milliárd dollárral. A száz leggazdagabb orosz listájára idén 11 új név került fel, de egyikül sem jutott a lista első 50 helyének valamelyikére. Az újoncok közül a legelőkelőbb helyezést a 70. hellyel Dmitrij Mazepin, az Uralchim társtulajdonosa szerezte meg.

A listán szereplők közül kilencen még nem töltötték még be 40. életévüket, legtöbbjük (56-an) a 41-50 éves korosztályhoz tartozik, 31-en az 51-60 éves és négyen a 60 feletti korcsoportot képviseli. A leggazdagabbak átlagos életkora 48 és fél év, négy, vagy több gyereke pedig 39 oligarchának van. Tizenegyen a leggazdagabb orosz milliárdosok közül jelenleg a törvényhozási munkát részesítik előnyben az üzleti élettel szemben: hatan az állami duma, a parlament alsóházának képviselői, öten pedig a szövetségi gyűlés, a felsőház szenátorai.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?