19 °C Budapest

Tragikus légikatasztrófa! Meghalt a lengyel államfő

2010. április 10. 11:32

A földbe csapódott Lech Kaczynski lengyel elnök repülője Oroszországban, nincsenek túlélők. A gépen 132-en utaztak, az elnök felesége, több kormányzati tisztviselő és a lengyel központi bank vezetője is a repülőn volt - írja az Index.hu.


Kaczynski és felesége egy archív felvételen

Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép, közölte egy lengyel tisztségviselő a szmolenszki repülőtérről. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Kaczynski életét vesztette, orosz kormányzati források szerint a gépen 132-en utaztak, senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

A lengyel elnök és felesége mellett a lengyel központi bank vezetője, a vezérkai főnök, a kabinetfőnök és a kormányzat több fontos tagja is a Tu-154-es gépen volt.

Szergej Antufjev tartományi vezető azt mondta a BBC-nek, hogy a gép leszállás közben letarolta a fák tetejét, megbillent, majd a becsapódáskor darabokra tört. a kifutópálya közelében.

A lengyel külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a gép a becsapódáskor kigyulladt, a repülőtéri mentőegységek megpróbálták kiszabadítani az esetleges túlélőket. Az egészen kis darabokra szakadt roncsokat jelenleg is fecskendőkkel oltják a sűrű ködben.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kormánybizottságot hozott létre a baleset körülményeinek kivizsgálására, ennek élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll. A Tu-154-est az 1960-as években vezették be, a BBC tudósítója szerint többször is figyelmeztették a lengyel vezetőket, hogy újítsák meg a kormányzati repülőket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kaczynski Szmolenszkből Katinyba (Katyn) látogatott volna, hogy megemlékezzen a településen 1940-ben a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. Az elnökkel tartottak áldozatok hozzátartozói is.

A szerencsétlenül járt gép egy darabja (Forrás: CNN)

Putyin és Donald Tusk lengyel miniszterelnök a héten már megemlékezett a településen, ezen azonban Kaczynski nem vett részt. A lengyel elnök kérte, hogy ő is megemlékezhessen az áldozatokról a helyszínen, amit Moszkva engedélyezett neki. A BBC szerint Donald Tusk sírva fogadta Kaczynski halálhírét.

Lech Kaczynski megosztó figura volt a lengyel politikában. 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. A volt lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
perfekt  |  2022.05.12 08:24
A legnagyobb körültekintés, szakmai felkészültség ellenére is előfordulhat, hogy az összeállított (l...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30