23 °C Budapest

A magyarok negyede még csak kívülről látott bankot! Megdöbbentő felmérés!

Pénzcentrum
2010. március 24. 13:20

Az elmúlt év során jelentős mértékben nőtt a szolgáltatójukkal elégedetlen banki és biztosítói ügyfelek száma. Az IFUA Horváth & Partners és a Data Research Pénzintézeti MOSAIC felméréssorozatának legújabb tanulmánya szerint a bankok ügyfelei elsősorban a konkurensek jobb ajánlatai miatt, a biztosítóké pedig a magas díjak miatt váltanak szolgáltatót.

A tanulmány egyik legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy 2010 januárjában a magyar lakossági ügyfelek 73%-a rendelkezett folyószámlával, vagyis a lakosság valamivel több, mint negyede nem rendelkezik semmiféle bankkapcsolattal.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 96%-ának van folyószámlája, 85%-uknak valamilyen biztosítása, ugyanakkor a legfeljebb 8 általánossal rendelkező emberek 51%-ának nincs számlája, 60%-uknak pedig semmilyen biztosítása nincs.

A háztartások pénzügyi porfoliójában a megtakarítási termékek visszaszorultak (Forrás: MOSAIC 2010)

A 25 év alattiak 76%-a nem rendelkezik biztosítással, de 71%-uk már nyitott folyószámlát valamelyik pénzintézetnél. Bankválasztás szempontjából ez a kor a meghatározó, de a fő biztosító kiválasztása eltolódik egészen a 40 éves korig.

A 65 év felettiek 61%-ának nincs bankkapcsolata, de 57%-uknak van valamilyen - jellemzően lakás - biztosítása. A lakosság körében 35 és 50 éves kor között a legmagasabb a pénzügyi aktivitás, még akár egy-két évtizednek is el kell telni, hogy az idősebb korosztály hasonló arányban rendelkezzen banki és biztosítási termékekkel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az emberek alig 10%-a rendelkezik bankbetéttel (egy évvel korábban még 13%-a), így a megtakarításokat ösztönző intézkedések nem hoztak pozitív eredményeket az elmúlt egy évben.

Minden tizedik háztartásnak van lakáshitele, ugyanannyi rendelkezik folyószámlahitellel. A magyarok fele rendelkezik lakásbiztosítással, minden hatodik ügyfél gondol a jövőre és valamelyik önkéntes nyugdíjpénztár tagja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?