18 °C Budapest

A magyarok negyede még csak kívülről látott bankot! Megdöbbentő felmérés!

Pénzcentrum
2010. március 24. 13:20

Az elmúlt év során jelentős mértékben nőtt a szolgáltatójukkal elégedetlen banki és biztosítói ügyfelek száma. Az IFUA Horváth & Partners és a Data Research Pénzintézeti MOSAIC felméréssorozatának legújabb tanulmánya szerint a bankok ügyfelei elsősorban a konkurensek jobb ajánlatai miatt, a biztosítóké pedig a magas díjak miatt váltanak szolgáltatót.

A tanulmány egyik legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy 2010 januárjában a magyar lakossági ügyfelek 73%-a rendelkezett folyószámlával, vagyis a lakosság valamivel több, mint negyede nem rendelkezik semmiféle bankkapcsolattal.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 96%-ának van folyószámlája, 85%-uknak valamilyen biztosítása, ugyanakkor a legfeljebb 8 általánossal rendelkező emberek 51%-ának nincs számlája, 60%-uknak pedig semmilyen biztosítása nincs.

A háztartások pénzügyi porfoliójában a megtakarítási termékek visszaszorultak (Forrás: MOSAIC 2010)

A 25 év alattiak 76%-a nem rendelkezik biztosítással, de 71%-uk már nyitott folyószámlát valamelyik pénzintézetnél. Bankválasztás szempontjából ez a kor a meghatározó, de a fő biztosító kiválasztása eltolódik egészen a 40 éves korig.

A 65 év felettiek 61%-ának nincs bankkapcsolata, de 57%-uknak van valamilyen - jellemzően lakás - biztosítása. A lakosság körében 35 és 50 éves kor között a legmagasabb a pénzügyi aktivitás, még akár egy-két évtizednek is el kell telni, hogy az idősebb korosztály hasonló arányban rendelkezzen banki és biztosítási termékekkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az emberek alig 10%-a rendelkezik bankbetéttel (egy évvel korábban még 13%-a), így a megtakarításokat ösztönző intézkedések nem hoztak pozitív eredményeket az elmúlt egy évben.

Minden tizedik háztartásnak van lakáshitele, ugyanannyi rendelkezik folyószámlahitellel. A magyarok fele rendelkezik lakásbiztosítással, minden hatodik ügyfél gondol a jövőre és valamelyik önkéntes nyugdíjpénztár tagja.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24