Fémtörvénnyel kapcsolatos tájékoztatás

2010. március 30. 15:32

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény (a továbbiakban: Fémtörvény) megalkotását többek között az illegális fémkereskedelem visszaszorítása tette szükségessé, tehát a törvény fő célja nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése. Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény végrehajtásáról szóló 312/2009. (XII. 28.) Kormányrendelet fémkereskedelmi hatóságként a Vám- és Pénzügyőrséget jelölte ki.

A Fémtörvény 2010. január 1-jén lépett hatályba, ugyanakkor a jogalkotó átmeneti időszakot biztosított a felkészülés érdekében mind az ügyfelek, mind a hatóság részére. Ez azt jelenti, hogy a törvény kihirdetésekor, az akkor hatályos jogszabályok szerint érvényes szakhatósági engedély birtokában fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet folytató személy 2010. április 1-ig nyújthatja be az engedély iránti kérelmét, azonban annak elbírálásáig fémkereskedelmi tevékenységét folytathatja. Az engedély iránti kérelmet a kérelmező székhelye szerint illetékes regionális ellenőrzési központhoz kell benyújtani.

A Vám- és Pénzügyőrség hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi a fémkereskedő tevékenységét, valamint az engedélyköteles anyagok más személy által történő begyűjtését, értékesítését és hasznosítását. Ennek során a vámhatóság vizsgálja a fémkereskedő telephelyét, az engedélyköteles anyagok szállításának rendjét és különös hangsúlyt fektet a fémkereskedelmi tevékenységet engedély nélkül végzők kiszűrésére.

A Vám- és Pénzügyőrség a számára is új feladatként jelentkező fémkereskedelem engedélyezését és ellenőrzését fontos feladatnak tartja, ezért azt mind társadalmi-, mind gazdaság védelmi szempontból kiemeltként kezeli. Emiatt a vámhatóság minden segítséget megad ahhoz, hogy a fémkereskedők nehézségek nélkül folytathassák tevékenységüket.

A leggyakoribb - engedélyezéssel kapcsolatos - kérdések válaszaikkal témakörönként rendszerezve megbontva kerültek közreadásra a vámhatóság internetes oldalán, mely a http://vam.gov.hu hivatkozás alatt érhető el. A Vám- és Pénzügyőrség külön al-weboldalt hozott létre az ügyfelek számára, ahol egy helyen összegyűjtve közreadjuk az összes szükséges információt a témával kapcsolatosan.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkérdések megválaszolása érdekében a testületen belül létrehozásra került egy új e-mail cím (fem@vam.gov.hu), melyre beérkező kérdések tekintetében a kollégáink szívesen állnak az ügyfelek rendelkezésére. Vám- és Pénzügyőrség felmérései alapján jelenleg 861 fémkereskedő folytatja Magyarországon a tevékenységét, a 2010. március 29-ei állapot szerint eddig 277 fémkereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a hatósághoz.

Forrás: VPOP

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?