13 °C Budapest

Fémtörvénnyel kapcsolatos tájékoztatás

2010. március 30. 15:32

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény (a továbbiakban: Fémtörvény) megalkotását többek között az illegális fémkereskedelem visszaszorítása tette szükségessé, tehát a törvény fő célja nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése. Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény végrehajtásáról szóló 312/2009. (XII. 28.) Kormányrendelet fémkereskedelmi hatóságként a Vám- és Pénzügyőrséget jelölte ki.

A Fémtörvény 2010. január 1-jén lépett hatályba, ugyanakkor a jogalkotó átmeneti időszakot biztosított a felkészülés érdekében mind az ügyfelek, mind a hatóság részére. Ez azt jelenti, hogy a törvény kihirdetésekor, az akkor hatályos jogszabályok szerint érvényes szakhatósági engedély birtokában fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet folytató személy 2010. április 1-ig nyújthatja be az engedély iránti kérelmét, azonban annak elbírálásáig fémkereskedelmi tevékenységét folytathatja. Az engedély iránti kérelmet a kérelmező székhelye szerint illetékes regionális ellenőrzési központhoz kell benyújtani.

A Vám- és Pénzügyőrség hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi a fémkereskedő tevékenységét, valamint az engedélyköteles anyagok más személy által történő begyűjtését, értékesítését és hasznosítását. Ennek során a vámhatóság vizsgálja a fémkereskedő telephelyét, az engedélyköteles anyagok szállításának rendjét és különös hangsúlyt fektet a fémkereskedelmi tevékenységet engedély nélkül végzők kiszűrésére.

A Vám- és Pénzügyőrség a számára is új feladatként jelentkező fémkereskedelem engedélyezését és ellenőrzését fontos feladatnak tartja, ezért azt mind társadalmi-, mind gazdaság védelmi szempontból kiemeltként kezeli. Emiatt a vámhatóság minden segítséget megad ahhoz, hogy a fémkereskedők nehézségek nélkül folytathassák tevékenységüket.

A leggyakoribb - engedélyezéssel kapcsolatos - kérdések válaszaikkal témakörönként rendszerezve megbontva kerültek közreadásra a vámhatóság internetes oldalán, mely a http://vam.gov.hu hivatkozás alatt érhető el. A Vám- és Pénzügyőrség külön al-weboldalt hozott létre az ügyfelek számára, ahol egy helyen összegyűjtve közreadjuk az összes szükséges információt a témával kapcsolatosan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkérdések megválaszolása érdekében a testületen belül létrehozásra került egy új e-mail cím (fem@vam.gov.hu), melyre beérkező kérdések tekintetében a kollégáink szívesen állnak az ügyfelek rendelkezésére. Vám- és Pénzügyőrség felmérései alapján jelenleg 861 fémkereskedő folytatja Magyarországon a tevékenységét, a 2010. március 29-ei állapot szerint eddig 277 fémkereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a hatósághoz.

Forrás: VPOP

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem