32 °C Budapest

Fémtörvénnyel kapcsolatos tájékoztatás

2010. március 30. 15:32

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény (a továbbiakban: Fémtörvény) megalkotását többek között az illegális fémkereskedelem visszaszorítása tette szükségessé, tehát a törvény fő célja nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése. Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény végrehajtásáról szóló 312/2009. (XII. 28.) Kormányrendelet fémkereskedelmi hatóságként a Vám- és Pénzügyőrséget jelölte ki.

A Fémtörvény 2010. január 1-jén lépett hatályba, ugyanakkor a jogalkotó átmeneti időszakot biztosított a felkészülés érdekében mind az ügyfelek, mind a hatóság részére. Ez azt jelenti, hogy a törvény kihirdetésekor, az akkor hatályos jogszabályok szerint érvényes szakhatósági engedély birtokában fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet folytató személy 2010. április 1-ig nyújthatja be az engedély iránti kérelmét, azonban annak elbírálásáig fémkereskedelmi tevékenységét folytathatja. Az engedély iránti kérelmet a kérelmező székhelye szerint illetékes regionális ellenőrzési központhoz kell benyújtani.

A Vám- és Pénzügyőrség hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi a fémkereskedő tevékenységét, valamint az engedélyköteles anyagok más személy által történő begyűjtését, értékesítését és hasznosítását. Ennek során a vámhatóság vizsgálja a fémkereskedő telephelyét, az engedélyköteles anyagok szállításának rendjét és különös hangsúlyt fektet a fémkereskedelmi tevékenységet engedély nélkül végzők kiszűrésére.

A Vám- és Pénzügyőrség a számára is új feladatként jelentkező fémkereskedelem engedélyezését és ellenőrzését fontos feladatnak tartja, ezért azt mind társadalmi-, mind gazdaság védelmi szempontból kiemeltként kezeli. Emiatt a vámhatóság minden segítséget megad ahhoz, hogy a fémkereskedők nehézségek nélkül folytathassák tevékenységüket.

A leggyakoribb - engedélyezéssel kapcsolatos - kérdések válaszaikkal témakörönként rendszerezve megbontva kerültek közreadásra a vámhatóság internetes oldalán, mely a http://vam.gov.hu hivatkozás alatt érhető el. A Vám- és Pénzügyőrség külön al-weboldalt hozott létre az ügyfelek számára, ahol egy helyen összegyűjtve közreadjuk az összes szükséges információt a témával kapcsolatosan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkérdések megválaszolása érdekében a testületen belül létrehozásra került egy új e-mail cím (fem@vam.gov.hu), melyre beérkező kérdések tekintetében a kollégáink szívesen állnak az ügyfelek rendelkezésére. Vám- és Pénzügyőrség felmérései alapján jelenleg 861 fémkereskedő folytatja Magyarországon a tevékenységét, a 2010. március 29-ei állapot szerint eddig 277 fémkereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a hatósághoz.

Forrás: VPOP

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?