Néhány órád maradt az egyetemi jelentkezésre és a Diákhitel igénylésére!

2010. február 15. 12:02

Már csak ma jelentkezhetsz egyetemre, főiskolára! Ma éjfélkor véget ér a felvételi eljárás jelentkezési időszaka: aki szeptemberben induló képzésen szeretne továbbtanulni, már csak ma nyújthatja be a jelentkezését.  A Diákhitel-igénylések leadási határideje is a mai nappal zárul.

Vészesen ketyeg az óra azok számára, akik még nem határoztak, vagy már döntöttek, de még nem cselekedtek az ügyben, hogy melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezzenek hallgatónak a 2010/2011-es tanévtől kezdődően. A jelentkezés utolsó lehetséges napja: február 15.

Utóbbi kiszámítása azért nem túl bonyolult. A minimum eljárási díj 9000 forint, melyért cserébe akár 3 helyre is jelentkezhet a felvételizni szándékozó. Az első három hely után pedig minden egyes plusz jelentkezés után 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. Emellett a felvi.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy az eljárási díj szempontjából két jelentkezési hely egynek minősül abban az esetben, ha ugyanannak a jelentkezési helynek az államilag támogatott és költségtérítéses formáját is megjelöli a jelentkező - azaz megegyezik az intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend, csak a finanszírozási forma tér el -, azt két sorban kell feltüntetnie a jelentkezési lapon, azonban az eljárási díj befizetése szempontjából ez egy képzésnek minősül.

Hogyan jelentkezhetsz?

Jelentkezni kétféleképpen lehet, hagyományos nyomtatvány benyújtásával, vagy a felvi.hu honlap e-felvételi oldalán elektronikusan. Nagyon fontos, hogy az elektronikus felvételi regisztrációt legkésőbb február 23-ig hitelesíteni kell a jelentkezés után kinyomtatható hitelesítő adatlap elpostázásával, vagy az ügyfélkapun keresztüli elküldésével. Amennyiben a jelentkező a hitelesítő adatlap postai feladása mellett dönt, a borítékot az Oktatási Hivatalnak, a 1380 Budapest, Pf. 1190-es címre kell feladni.

Ha nincs ügyfélkapus hozzáférésed, hogyan tudsz regisztrálni?

Az ügyfélkapus regisztrációt az okmányirodák végzik. A regisztráció, és az ügyfélkapu használata ingyenes. Az okmányirodákban előzetesen időpontot lehet igényelni, a regisztráció egy gyakorlott ügyintézővel nem kerül 5 percnél több időbe.

Abban az esetben, ha az okmányirodában esetleg csak a jelentkezési határidő utánra tudnának időpontot biztosítani, érdemes az APEH Ügyfélszolgálati Irodáiban regisztrálni. Utóbbira tavaly ősz óta van lehetőség. Az ügyintézés az APEH-nál is ingyenes és gyors.

A regisztrációhoz az állampolgárnak szüksége van egy személyazonosító okmányra, és egy elektronikus levelezési címre, ahová a rendszer a regisztrációt követően automatikusan elküldi az első belépéshez szükséges kódot, amely a regisztráció napjától számítva 5 napig használható.

Az ügyfélkapus tárhelyet a regisztráltak a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül érhetik el. Az első belépés után egy új - csak a felhasználó által ismert - jelszót kell kitalálni. Az új jelszó érvényességi idejét legfeljebb két évre lehet beállítani.

Segítség a felvi.hu-n

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes alaposan mérlegelni, hogy a megpályázni kívánt képzések, intézmények közül melyik helyre szeretne legjobban bekerülni a felvételiző, és ez alapján állítani fel a végleges jelentkezési sorrendet. Ugyan tetszőleges számú képzést meg lehet jelölni, de besorolást mindenki csak egy helyre nyerhet.

A sorrendezésben segít a www.felvi.hu-n frissített adatokkal elérhető interaktív Felvi-rangsor, amellyel a magyar rangsorok közül egyedülálló módon másodpercek alatt bárki elkészítheti személyre szabott, saját rangsorát. A program lehetőséget ad arra is, hogy számos, a használója által meghatározott szempont alapján mérettesse meg a felsőoktatási intézményeket.

A jelentkezési lapot választókat a laphoz tartozó útmutató mellett egy külön lapkitöltési útmutató is segíti, amely végigvezeti őket az egyes pontokon.

A pontszámító kalkulátor segítségével kiszámolhatják várható felvételi pontszámukat, az eljárásidíj-kalkulátorral pedig a jelentkezési laphoz tartozó csekken befizetendő eljárási díj pontos összegét tudhatod meg.

Ma van a Diákhitel igénylés határideje is

A Diákhitel első kifizetése a tavaszi szemeszterben március 12-én lesz. Ekkor kapják meg pénzüket azok az ügyfelek, akiknek aktív hallgatói jogviszonyát visszaigazolta a TO és azok az új igénylők is, akik február 15-ig leadták igénylésüket. Ez az összeg szemeszterenként államilag finanszírozott képzés esetén akár 200 ezer, költségtérítéses képzés esetén akár 250 ezer forint is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?