11 °C Budapest

Néhány órád maradt az egyetemi jelentkezésre és a Diákhitel igénylésére!

2010. február 15. 12:02

Már csak ma jelentkezhetsz egyetemre, főiskolára! Ma éjfélkor véget ér a felvételi eljárás jelentkezési időszaka: aki szeptemberben induló képzésen szeretne továbbtanulni, már csak ma nyújthatja be a jelentkezését.  A Diákhitel-igénylések leadási határideje is a mai nappal zárul.

Vészesen ketyeg az óra azok számára, akik még nem határoztak, vagy már döntöttek, de még nem cselekedtek az ügyben, hogy melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezzenek hallgatónak a 2010/2011-es tanévtől kezdődően. A jelentkezés utolsó lehetséges napja: február 15.

Utóbbi kiszámítása azért nem túl bonyolult. A minimum eljárási díj 9000 forint, melyért cserébe akár 3 helyre is jelentkezhet a felvételizni szándékozó. Az első három hely után pedig minden egyes plusz jelentkezés után 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. Emellett a felvi.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy az eljárási díj szempontjából két jelentkezési hely egynek minősül abban az esetben, ha ugyanannak a jelentkezési helynek az államilag támogatott és költségtérítéses formáját is megjelöli a jelentkező - azaz megegyezik az intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend, csak a finanszírozási forma tér el -, azt két sorban kell feltüntetnie a jelentkezési lapon, azonban az eljárási díj befizetése szempontjából ez egy képzésnek minősül.

Hogyan jelentkezhetsz?

Jelentkezni kétféleképpen lehet, hagyományos nyomtatvány benyújtásával, vagy a felvi.hu honlap e-felvételi oldalán elektronikusan. Nagyon fontos, hogy az elektronikus felvételi regisztrációt legkésőbb február 23-ig hitelesíteni kell a jelentkezés után kinyomtatható hitelesítő adatlap elpostázásával, vagy az ügyfélkapun keresztüli elküldésével. Amennyiben a jelentkező a hitelesítő adatlap postai feladása mellett dönt, a borítékot az Oktatási Hivatalnak, a 1380 Budapest, Pf. 1190-es címre kell feladni.

Ha nincs ügyfélkapus hozzáférésed, hogyan tudsz regisztrálni?

Az ügyfélkapus regisztrációt az okmányirodák végzik. A regisztráció, és az ügyfélkapu használata ingyenes. Az okmányirodákban előzetesen időpontot lehet igényelni, a regisztráció egy gyakorlott ügyintézővel nem kerül 5 percnél több időbe.

Abban az esetben, ha az okmányirodában esetleg csak a jelentkezési határidő utánra tudnának időpontot biztosítani, érdemes az APEH Ügyfélszolgálati Irodáiban regisztrálni. Utóbbira tavaly ősz óta van lehetőség. Az ügyintézés az APEH-nál is ingyenes és gyors.

A regisztrációhoz az állampolgárnak szüksége van egy személyazonosító okmányra, és egy elektronikus levelezési címre, ahová a rendszer a regisztrációt követően automatikusan elküldi az első belépéshez szükséges kódot, amely a regisztráció napjától számítva 5 napig használható.

Az ügyfélkapus tárhelyet a regisztráltak a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül érhetik el. Az első belépés után egy új - csak a felhasználó által ismert - jelszót kell kitalálni. Az új jelszó érvényességi idejét legfeljebb két évre lehet beállítani.

Segítség a felvi.hu-n

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes alaposan mérlegelni, hogy a megpályázni kívánt képzések, intézmények közül melyik helyre szeretne legjobban bekerülni a felvételiző, és ez alapján állítani fel a végleges jelentkezési sorrendet. Ugyan tetszőleges számú képzést meg lehet jelölni, de besorolást mindenki csak egy helyre nyerhet.

A sorrendezésben segít a www.felvi.hu-n frissített adatokkal elérhető interaktív Felvi-rangsor, amellyel a magyar rangsorok közül egyedülálló módon másodpercek alatt bárki elkészítheti személyre szabott, saját rangsorát. A program lehetőséget ad arra is, hogy számos, a használója által meghatározott szempont alapján mérettesse meg a felsőoktatási intézményeket.

A jelentkezési lapot választókat a laphoz tartozó útmutató mellett egy külön lapkitöltési útmutató is segíti, amely végigvezeti őket az egyes pontokon.

A pontszámító kalkulátor segítségével kiszámolhatják várható felvételi pontszámukat, az eljárásidíj-kalkulátorral pedig a jelentkezési laphoz tartozó csekken befizetendő eljárási díj pontos összegét tudhatod meg.

Ma van a Diákhitel igénylés határideje is

A Diákhitel első kifizetése a tavaszi szemeszterben március 12-én lesz. Ekkor kapják meg pénzüket azok az ügyfelek, akiknek aktív hallgatói jogviszonyát visszaigazolta a TO és azok az új igénylők is, akik február 15-ig leadták igénylésüket. Ez az összeg szemeszterenként államilag finanszírozott képzés esetén akár 200 ezer, költségtérítéses képzés esetén akár 250 ezer forint is lehet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem