Fontos APEH-tájékoztató a gyomorba vágó kérdésről

Pénzcentrum
2010. január 28. 10:32

Az szja törvény meleg étkeztetési juttatásra vonatkozó részletszabályait ismerteti az adóhivatal tegnapi tájékoztatójában. A juttatási forma nem csak a munkavállalók számára adható kedvezményes keretek között legfeljebb fejenként havi 18 ezer forint értékhatárig.

Jelentősen megváltoztak a 2010-es évben a cafeteria juttatási szabályok az előző évhez képest. Az internetutalvány kivételével idéntől megszűntek az adómentesen adható cafeteria elemek. A juttatási típusok vagy - külön-külön meghatározott értékhatárig - kedvezményes, 25%-os kulccsal adóznak, vagy pedig a béren kívüli juttatásokra rakódó általános közterheket kell utánuk megfizetni, ami a nettó juttatás összesen 97,89%-os adó és járulékterhelését jelenti.

A népszerűbb cafeteria elemek közül kedvezményes adózású 2010-ben (meghatározott értékhatárig) többek között a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekk, a bérlet és az iskolakezdési támogatás. A nagyobb közteherrel sújtott elemek közt szerepel például a tavaly még igen népszerű hideg étkezési utalvány, melyet még 2009 novemberében pártellentételeken átívelő közös törvénymódosítási javaslattal próbált a kedvezményes elemek közé soroltatni 3 szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata honatya. Törvényjavaslatuk azonban a benyújtását követő nyolcadik napon az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában elhalt.

A meleg étkezési utalványokkal kapcsolatban az APEH tájékoztatója kiemeli, hogy a juttatás fejenként havi 18 ezer forintig kedvezményes adózású, és nem csak munkavállalók számára adható. Ilyen juttatásban részesülhetnek még a szakképző iskolai tanulók, a kötelező szakmai gyakorlatuk ideje alatt a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és a nyugdíjban részesülő magánszemélyek, amennyiben a juttató a magánszemély volt munkáltatója.

A tájékoztató kiemeli, hogy a juttatás felhasználhatósága nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély a számára juttatott, utalvány-, kártya-forgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával, vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki.

Ennek megfelelően elfogadó lehet:

• a helyben történő kiszolgálással (önkiszolgálással) fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde,
• az étel-kiszállítást szolgáltató vállalkozás,
• az olyan büfé, látványpékség, grill-sütőde pizza-sütőde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható (melegíthető) ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő - más termékek forgalmazásától elkülönített - beváltását, felhasználását.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Pórul is járhat, aki trükközik

Az adóhatóság közleménye kitér arra is, milyen szankcióban részesülhet az, aki az szja törvény rendelkezéseinek nem megfelelő termékekre, szolgáltatásokra használja fel a rendelkezésére álló meleg étkezési juttatását. E szerint a magánszemélyt akár 50 ezer forint bírsággal is sújthatja az adóhatóság.

Az utalványt/kártyát jogtalanul elfogadókra valamint a felhasználhatóságot nem korlátozó kibocsátókra pedig akár 100 ezer forintos mulasztási bírság is kiszabható az adózás rendjéről szóló törvény értelmében.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?