16 °C Budapest

Fontos APEH-tájékoztató a gyomorba vágó kérdésről

Pénzcentrum
2010. január 28. 10:32

Az szja törvény meleg étkeztetési juttatásra vonatkozó részletszabályait ismerteti az adóhivatal tegnapi tájékoztatójában. A juttatási forma nem csak a munkavállalók számára adható kedvezményes keretek között legfeljebb fejenként havi 18 ezer forint értékhatárig.

Jelentősen megváltoztak a 2010-es évben a cafeteria juttatási szabályok az előző évhez képest. Az internetutalvány kivételével idéntől megszűntek az adómentesen adható cafeteria elemek. A juttatási típusok vagy - külön-külön meghatározott értékhatárig - kedvezményes, 25%-os kulccsal adóznak, vagy pedig a béren kívüli juttatásokra rakódó általános közterheket kell utánuk megfizetni, ami a nettó juttatás összesen 97,89%-os adó és járulékterhelését jelenti.

A népszerűbb cafeteria elemek közül kedvezményes adózású 2010-ben (meghatározott értékhatárig) többek között a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekk, a bérlet és az iskolakezdési támogatás. A nagyobb közteherrel sújtott elemek közt szerepel például a tavaly még igen népszerű hideg étkezési utalvány, melyet még 2009 novemberében pártellentételeken átívelő közös törvénymódosítási javaslattal próbált a kedvezményes elemek közé soroltatni 3 szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata honatya. Törvényjavaslatuk azonban a benyújtását követő nyolcadik napon az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában elhalt.

A meleg étkezési utalványokkal kapcsolatban az APEH tájékoztatója kiemeli, hogy a juttatás fejenként havi 18 ezer forintig kedvezményes adózású, és nem csak munkavállalók számára adható. Ilyen juttatásban részesülhetnek még a szakképző iskolai tanulók, a kötelező szakmai gyakorlatuk ideje alatt a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és a nyugdíjban részesülő magánszemélyek, amennyiben a juttató a magánszemély volt munkáltatója.

A tájékoztató kiemeli, hogy a juttatás felhasználhatósága nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély a számára juttatott, utalvány-, kártya-forgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával, vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki.

Ennek megfelelően elfogadó lehet:

• a helyben történő kiszolgálással (önkiszolgálással) fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde,
• az étel-kiszállítást szolgáltató vállalkozás,
• az olyan büfé, látványpékség, grill-sütőde pizza-sütőde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható (melegíthető) ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő - más termékek forgalmazásától elkülönített - beváltását, felhasználását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pórul is járhat, aki trükközik

Az adóhatóság közleménye kitér arra is, milyen szankcióban részesülhet az, aki az szja törvény rendelkezéseinek nem megfelelő termékekre, szolgáltatásokra használja fel a rendelkezésére álló meleg étkezési juttatását. E szerint a magánszemélyt akár 50 ezer forint bírsággal is sújthatja az adóhatóság.

Az utalványt/kártyát jogtalanul elfogadókra valamint a felhasználhatóságot nem korlátozó kibocsátókra pedig akár 100 ezer forintos mulasztási bírság is kiszabható az adózás rendjéről szóló törvény értelmében.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?