Fontos APEH-tájékoztató a gyomorba vágó kérdésről

Pénzcentrum
2010. január 28. 10:32

Az szja törvény meleg étkeztetési juttatásra vonatkozó részletszabályait ismerteti az adóhivatal tegnapi tájékoztatójában. A juttatási forma nem csak a munkavállalók számára adható kedvezményes keretek között legfeljebb fejenként havi 18 ezer forint értékhatárig.

Jelentősen megváltoztak a 2010-es évben a cafeteria juttatási szabályok az előző évhez képest. Az internetutalvány kivételével idéntől megszűntek az adómentesen adható cafeteria elemek. A juttatási típusok vagy - külön-külön meghatározott értékhatárig - kedvezményes, 25%-os kulccsal adóznak, vagy pedig a béren kívüli juttatásokra rakódó általános közterheket kell utánuk megfizetni, ami a nettó juttatás összesen 97,89%-os adó és járulékterhelését jelenti.

A népszerűbb cafeteria elemek közül kedvezményes adózású 2010-ben (meghatározott értékhatárig) többek között a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekk, a bérlet és az iskolakezdési támogatás. A nagyobb közteherrel sújtott elemek közt szerepel például a tavaly még igen népszerű hideg étkezési utalvány, melyet még 2009 novemberében pártellentételeken átívelő közös törvénymódosítási javaslattal próbált a kedvezményes elemek közé soroltatni 3 szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata honatya. Törvényjavaslatuk azonban a benyújtását követő nyolcadik napon az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában elhalt.

A meleg étkezési utalványokkal kapcsolatban az APEH tájékoztatója kiemeli, hogy a juttatás fejenként havi 18 ezer forintig kedvezményes adózású, és nem csak munkavállalók számára adható. Ilyen juttatásban részesülhetnek még a szakképző iskolai tanulók, a kötelező szakmai gyakorlatuk ideje alatt a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és a nyugdíjban részesülő magánszemélyek, amennyiben a juttató a magánszemély volt munkáltatója.

A tájékoztató kiemeli, hogy a juttatás felhasználhatósága nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély a számára juttatott, utalvány-, kártya-forgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával, vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki.

Ennek megfelelően elfogadó lehet:

• a helyben történő kiszolgálással (önkiszolgálással) fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde,
• az étel-kiszállítást szolgáltató vállalkozás,
• az olyan büfé, látványpékség, grill-sütőde pizza-sütőde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható (melegíthető) ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő - más termékek forgalmazásától elkülönített - beváltását, felhasználását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pórul is járhat, aki trükközik

Az adóhatóság közleménye kitér arra is, milyen szankcióban részesülhet az, aki az szja törvény rendelkezéseinek nem megfelelő termékekre, szolgáltatásokra használja fel a rendelkezésére álló meleg étkezési juttatását. E szerint a magánszemélyt akár 50 ezer forint bírsággal is sújthatja az adóhatóság.

Az utalványt/kártyát jogtalanul elfogadókra valamint a felhasználhatóságot nem korlátozó kibocsátókra pedig akár 100 ezer forintos mulasztási bírság is kiszabható az adózás rendjéről szóló törvény értelmében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem