20 °C Budapest

Fontos APEH-tájékoztató a gyomorba vágó kérdésről

Pénzcentrum
2010. január 28. 10:32

Az szja törvény meleg étkeztetési juttatásra vonatkozó részletszabályait ismerteti az adóhivatal tegnapi tájékoztatójában. A juttatási forma nem csak a munkavállalók számára adható kedvezményes keretek között legfeljebb fejenként havi 18 ezer forint értékhatárig.

Jelentősen megváltoztak a 2010-es évben a cafeteria juttatási szabályok az előző évhez képest. Az internetutalvány kivételével idéntől megszűntek az adómentesen adható cafeteria elemek. A juttatási típusok vagy - külön-külön meghatározott értékhatárig - kedvezményes, 25%-os kulccsal adóznak, vagy pedig a béren kívüli juttatásokra rakódó általános közterheket kell utánuk megfizetni, ami a nettó juttatás összesen 97,89%-os adó és járulékterhelését jelenti.

A népszerűbb cafeteria elemek közül kedvezményes adózású 2010-ben (meghatározott értékhatárig) többek között a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekk, a bérlet és az iskolakezdési támogatás. A nagyobb közteherrel sújtott elemek közt szerepel például a tavaly még igen népszerű hideg étkezési utalvány, melyet még 2009 novemberében pártellentételeken átívelő közös törvénymódosítási javaslattal próbált a kedvezményes elemek közé soroltatni 3 szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata honatya. Törvényjavaslatuk azonban a benyújtását követő nyolcadik napon az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában elhalt.

A meleg étkezési utalványokkal kapcsolatban az APEH tájékoztatója kiemeli, hogy a juttatás fejenként havi 18 ezer forintig kedvezményes adózású, és nem csak munkavállalók számára adható. Ilyen juttatásban részesülhetnek még a szakképző iskolai tanulók, a kötelező szakmai gyakorlatuk ideje alatt a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és a nyugdíjban részesülő magánszemélyek, amennyiben a juttató a magánszemély volt munkáltatója.

A tájékoztató kiemeli, hogy a juttatás felhasználhatósága nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély a számára juttatott, utalvány-, kártya-forgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával, vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki.

Ennek megfelelően elfogadó lehet:

• a helyben történő kiszolgálással (önkiszolgálással) fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde,
• az étel-kiszállítást szolgáltató vállalkozás,
• az olyan büfé, látványpékség, grill-sütőde pizza-sütőde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható (melegíthető) ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő - más termékek forgalmazásától elkülönített - beváltását, felhasználását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pórul is járhat, aki trükközik

Az adóhatóság közleménye kitér arra is, milyen szankcióban részesülhet az, aki az szja törvény rendelkezéseinek nem megfelelő termékekre, szolgáltatásokra használja fel a rendelkezésére álló meleg étkezési juttatását. E szerint a magánszemélyt akár 50 ezer forint bírsággal is sújthatja az adóhatóság.

Az utalványt/kártyát jogtalanul elfogadókra valamint a felhasználhatóságot nem korlátozó kibocsátókra pedig akár 100 ezer forintos mulasztási bírság is kiszabható az adózás rendjéről szóló törvény értelmében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?