3 °C Budapest

Cafeteria: az adókínzás az önkéntes nyugdíjkasszákat is elérte

Pénzcentrum
2009. december 7. 08:17

Egy év alatt közel 70 ezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. A távozók főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - döntöttek a kilépés mellett - írja a Napi.

Az idei III. negyedévben is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámának apadása - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által közzétett adatokból. Erre a válság előtt sohasem volt példa. Egy év alatt majdnem 70 ezren mondtak búcsút ennek az öngondoskodási formának.

Sajnos egyre gyakoribb, hogy a felvett tőkét terhelő adó ellenére is a megtakarítás nem nyugdíjcélú felhasználását választják a pénztártagok - mondta az Erste Nyugdíjpénztár. Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója szerint is tény, hogy az elmúlt évben sokkal többen nyúltak hozzá a megtakarításukhoz, még annak ellenére is, hogy ezzel veszteséget realizáltak. Lehoczky László, az MKB kasszák vezetője úgy véli, május óta az adótörvények lebegtetése, a sokkoló hírek, majd a bejelentett adóváltozások elbizonytalanították a cégeket.

Visszaesett a szerződést kötők száma, a tagi belépések jelentősen csökkentek. Mostanra azonban úgy látszik, hogy egyre többen előremenekültek. Az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágában azonban a bevételek várhatóan az idén csak megközelítik a 7,5 milliárd forintot, ami azt is jelzi, hogy itt már bekövetkezett a tagdíjbevétel csökkenése. Abban bíznak, hogy az idei jó hozameredmények újból megnövelik a befizetési hajlandóságot.

A Dimenzió - tudtuk meg Zólomy Orsolya ügyvezető-helyettestől - 40 %-os bevételkiesésre számít. Ennek elsődleges oka, hogy nemcsak a 25 %-os adóteher apasztja a pénztárhoz érkező befizetést, a válság következtében több munkáltatónál a cafeteria keret egésze is jelentősen, közel 20 %-kal csökken. A tervezett adószabályok az egyes pénztárak tagdíjbevételeit akár 25-30 %-kal is visszavethetik, így azok elfogadásakor át kell majd számolni a pénzügyi terveket és valószínű, hogy növelni kell a befizetések működési tartalékra jutó részét - vonta le a következtetést a Generali.

Az egész önkéntes pénztári szektorban általános nézet, hogy aligha lehet majd elkerülni a tagi levonások növelését. Jelenleg a működési és a likviditási alapra szinte mindenütt 10 % alatti a levonás. A PSZÁF adatai szerint viszont az önkéntes nyugdíjkasszák működési célú bevételei nem fedezik a kiadásokat. A veszteség az első három negyedévben már megközelítette az 1 milliárd forintot. Az egészségpénztárak esetében a működési jellegű kiadások ugyanebben az időszakban 1,8 milliárd forinttal haladták meg az ilyen célú bevételeket.

Az önkéntes pénztárak közül szinte csak a Patika-csoport nem számít drámai fejleményekre. Mint a kasszák vezetője, Lukács Marianna elmondta: a munkáltatók visszajelzése alapján az esetek döntő többségében fenn kívánják tartani a patikapénztáras befizetést, és sok helyen megpróbálják kigazdálkodni a 25 %-os plusz adóterhet is. Lukács úgy véli (és ezen a téren nincs egyedül), hogy jövőre a cafeteria legkedvezőbb eleme marad az egészségpénztár, hiszen kiesik a hideg étkeztetés, a meleg étkeztetés pedig számos kis településen nem érhető el, viszont gyógyszertár mindig van a közelben. Lehoczky László nem ennyire optimista. Mint elmondta, az MKB Egészségpénztárban az éves befizetések eddig - a tervet meghaladva - 7 milliárd forintra rúgnak, jövőre azonban jelentős csökkenés várható.

Kijöttek az előzetes nyugdíjpénztári hozamok: klikk a táblázatra!

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
ajovomunkahelye  |  2022.11.10 16:28
Miért nem sikerül szignifikáns változást elérni egy munkavállalói véleményfelmérést követően? Nem a...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?