27 °C Budapest

Cafeteria: az adókínzás az önkéntes nyugdíjkasszákat is elérte

Pénzcentrum
2009. december 7. 08:17

Egy év alatt közel 70 ezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. A távozók főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - döntöttek a kilépés mellett - írja a Napi.

Az idei III. negyedévben is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámának apadása - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által közzétett adatokból. Erre a válság előtt sohasem volt példa. Egy év alatt majdnem 70 ezren mondtak búcsút ennek az öngondoskodási formának.

Sajnos egyre gyakoribb, hogy a felvett tőkét terhelő adó ellenére is a megtakarítás nem nyugdíjcélú felhasználását választják a pénztártagok - mondta az Erste Nyugdíjpénztár. Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója szerint is tény, hogy az elmúlt évben sokkal többen nyúltak hozzá a megtakarításukhoz, még annak ellenére is, hogy ezzel veszteséget realizáltak. Lehoczky László, az MKB kasszák vezetője úgy véli, május óta az adótörvények lebegtetése, a sokkoló hírek, majd a bejelentett adóváltozások elbizonytalanították a cégeket.

Visszaesett a szerződést kötők száma, a tagi belépések jelentősen csökkentek. Mostanra azonban úgy látszik, hogy egyre többen előremenekültek. Az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágában azonban a bevételek várhatóan az idén csak megközelítik a 7,5 milliárd forintot, ami azt is jelzi, hogy itt már bekövetkezett a tagdíjbevétel csökkenése. Abban bíznak, hogy az idei jó hozameredmények újból megnövelik a befizetési hajlandóságot.

A Dimenzió - tudtuk meg Zólomy Orsolya ügyvezető-helyettestől - 40 %-os bevételkiesésre számít. Ennek elsődleges oka, hogy nemcsak a 25 %-os adóteher apasztja a pénztárhoz érkező befizetést, a válság következtében több munkáltatónál a cafeteria keret egésze is jelentősen, közel 20 %-kal csökken. A tervezett adószabályok az egyes pénztárak tagdíjbevételeit akár 25-30 %-kal is visszavethetik, így azok elfogadásakor át kell majd számolni a pénzügyi terveket és valószínű, hogy növelni kell a befizetések működési tartalékra jutó részét - vonta le a következtetést a Generali.

Az egész önkéntes pénztári szektorban általános nézet, hogy aligha lehet majd elkerülni a tagi levonások növelését. Jelenleg a működési és a likviditási alapra szinte mindenütt 10 % alatti a levonás. A PSZÁF adatai szerint viszont az önkéntes nyugdíjkasszák működési célú bevételei nem fedezik a kiadásokat. A veszteség az első három negyedévben már megközelítette az 1 milliárd forintot. Az egészségpénztárak esetében a működési jellegű kiadások ugyanebben az időszakban 1,8 milliárd forinttal haladták meg az ilyen célú bevételeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkéntes pénztárak közül szinte csak a Patika-csoport nem számít drámai fejleményekre. Mint a kasszák vezetője, Lukács Marianna elmondta: a munkáltatók visszajelzése alapján az esetek döntő többségében fenn kívánják tartani a patikapénztáras befizetést, és sok helyen megpróbálják kigazdálkodni a 25 %-os plusz adóterhet is. Lukács úgy véli (és ezen a téren nincs egyedül), hogy jövőre a cafeteria legkedvezőbb eleme marad az egészségpénztár, hiszen kiesik a hideg étkeztetés, a meleg étkeztetés pedig számos kis településen nem érhető el, viszont gyógyszertár mindig van a közelben. Lehoczky László nem ennyire optimista. Mint elmondta, az MKB Egészségpénztárban az éves befizetések eddig - a tervet meghaladva - 7 milliárd forintra rúgnak, jövőre azonban jelentős csökkenés várható.

Kijöttek az előzetes nyugdíjpénztári hozamok: klikk a táblázatra!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.30 09:20
A legtöbb munkavállaló örül annak, ha a munkahelyén home office-ra van lehetőség, de milyen hatással...
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem