1 °C Budapest

Drámai adatok: félmillió álláskereső 2009-ben

2009. december 29. 04:44

Szomorú számok jellemzik a 2009-es év magyarországi munkaerőpiacát. Drámaian csökkent a foglalkoztatottak száma, a munkanélkülieké pedig az elbocsátások hatására pedig jelentősen emelkedett. Az álláskeresők száma a legnagyobb mértékben a legfejlettebb régiókban nőtt.

A KSH legfrissebb munkaerő-felmérésének adatai szerint 2009. I-III. negyedévben a foglalkoztatottak száma 97,4 ezer fővel volt alacsonyabb, a munkanélkülieké pedig 87,1 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A nemzetközi összehasonlításban amúgy is igen alacsony foglalkoztatási ráta jelentősen, 1,1 százalékponttal csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 2,1 százalékponttal, 9,9%-ra emelkedett.

A foglalkoztatottak létszáma 2008 őszétől szinte folyamatosan csökkent, csak a szezonális hatás törte meg némileg ezt a tendenciát. A gazdasági visszaesés leginkább az ipart és az építőipart érintette, és elsősorban a fizikai foglalkozásúak által betöltött munkahelyek szűntek meg, s főként a férfi foglalkoztatottak száma csökkent (az előző év I-III. negyedévéhez képest 69 ezerrel, ami a teljes foglalkoztatotti létszámcsökkenés70%-a), a rájuk jellemző foglalkoztatási ráta így mintegy 2 százalékponttal maradt el az előző év azonos időszakától.

Kormányzati vélemény
Varga István István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a napokban elmondta: a válság alatt 140 ezer munkahely szűnt meg, 13 ezernél több új munkahely jött létre, és ez az adat nem tartalmazza az Út a munkához program eredményeit.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben eddig 3.200 milliárd forint támogatást kapott 17 ezer projekt. Ebből 2.900 milliárd forintra már szerződést kötöttek a kedvezményezettel. A kifizetések 650 milliárd forintot tesznek ki, de ez elmarad a kitűzött 800 milliárd forinttól.


A 15-24 évesek munkaerő-piaci jelenléte továbbra is marginális, 2009 január-szeptemberében 18,1%-uk minősült foglalkoztatottnak és 6,3%-uk munkanélkülinek, azaz több mint háromnegyed részük tartozott a gazdaságilag inaktívak kategóriájába. A munkanélküli fiatalok száma 2008 I-III. negyedévéhez képest nőtt (16,1 ezerrel 77,3 ezerre), mely nagyrészt a már korábban munkával rendelkezők (mintegy 14 ezer fő) állásvesztésével magyarázható, míg a munkatapasztalattal nem rendelkező fiatal álláskeresők száma alig változott. A 15-24 évesek közül is - a teljes (15-74 éves) sokasághoz hasonlóan - elsősorban a szakiskola, szakmunkásképző, illetve a legfeljebb általános iskolai végzettségűek veszítették el állásukat.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma a novemberi zárónapon 580,5 ezer fő volt. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 30,2%-os volt.

A brutális visszaesést jól mutatják a legfrissebb adatok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (68,9%), Közép-Dunántúlon (57,8%) és Nyugat-Dunántúlon (52,8%) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb ezeknek a régióknak a helyzete, mint a többi régióé.

Az elmúlt év során a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség kissé csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének köszönhető és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

Egy év alatt a férfiak létszáma 33,9%-kal, a nők száma 26,2%-kal, a szakképzetlenek létszáma 20,2%-kal, a diplomások száma pedig továbbra is kiugróan nagy arányban (48,6%-kal) emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők 25,2%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk 2,7%-kal nőtt, míg előző hónapban ez a szám csak 1,0% volt, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm