15 °C Budapest

Drámai adatok: félmillió álláskereső 2009-ben

2009. december 29. 04:44

Szomorú számok jellemzik a 2009-es év magyarországi munkaerőpiacát. Drámaian csökkent a foglalkoztatottak száma, a munkanélkülieké pedig az elbocsátások hatására pedig jelentősen emelkedett. Az álláskeresők száma a legnagyobb mértékben a legfejlettebb régiókban nőtt.

A KSH legfrissebb munkaerő-felmérésének adatai szerint 2009. I-III. negyedévben a foglalkoztatottak száma 97,4 ezer fővel volt alacsonyabb, a munkanélkülieké pedig 87,1 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A nemzetközi összehasonlításban amúgy is igen alacsony foglalkoztatási ráta jelentősen, 1,1 százalékponttal csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 2,1 százalékponttal, 9,9%-ra emelkedett.

A foglalkoztatottak létszáma 2008 őszétől szinte folyamatosan csökkent, csak a szezonális hatás törte meg némileg ezt a tendenciát. A gazdasági visszaesés leginkább az ipart és az építőipart érintette, és elsősorban a fizikai foglalkozásúak által betöltött munkahelyek szűntek meg, s főként a férfi foglalkoztatottak száma csökkent (az előző év I-III. negyedévéhez képest 69 ezerrel, ami a teljes foglalkoztatotti létszámcsökkenés70%-a), a rájuk jellemző foglalkoztatási ráta így mintegy 2 százalékponttal maradt el az előző év azonos időszakától.

Kormányzati vélemény
Varga István István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a napokban elmondta: a válság alatt 140 ezer munkahely szűnt meg, 13 ezernél több új munkahely jött létre, és ez az adat nem tartalmazza az Út a munkához program eredményeit.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben eddig 3.200 milliárd forint támogatást kapott 17 ezer projekt. Ebből 2.900 milliárd forintra már szerződést kötöttek a kedvezményezettel. A kifizetések 650 milliárd forintot tesznek ki, de ez elmarad a kitűzött 800 milliárd forinttól.


A 15-24 évesek munkaerő-piaci jelenléte továbbra is marginális, 2009 január-szeptemberében 18,1%-uk minősült foglalkoztatottnak és 6,3%-uk munkanélkülinek, azaz több mint háromnegyed részük tartozott a gazdaságilag inaktívak kategóriájába. A munkanélküli fiatalok száma 2008 I-III. negyedévéhez képest nőtt (16,1 ezerrel 77,3 ezerre), mely nagyrészt a már korábban munkával rendelkezők (mintegy 14 ezer fő) állásvesztésével magyarázható, míg a munkatapasztalattal nem rendelkező fiatal álláskeresők száma alig változott. A 15-24 évesek közül is - a teljes (15-74 éves) sokasághoz hasonlóan - elsősorban a szakiskola, szakmunkásképző, illetve a legfeljebb általános iskolai végzettségűek veszítették el állásukat.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma a novemberi zárónapon 580,5 ezer fő volt. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 30,2%-os volt.

A brutális visszaesést jól mutatják a legfrissebb adatok:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 


A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (68,9%), Közép-Dunántúlon (57,8%) és Nyugat-Dunántúlon (52,8%) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb ezeknek a régióknak a helyzete, mint a többi régióé.

Az elmúlt év során a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség kissé csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének köszönhető és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

Egy év alatt a férfiak létszáma 33,9%-kal, a nők száma 26,2%-kal, a szakképzetlenek létszáma 20,2%-kal, a diplomások száma pedig továbbra is kiugróan nagy arányban (48,6%-kal) emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők 25,2%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk 2,7%-kal nőtt, míg előző hónapban ez a szám csak 1,0% volt, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?