12 °C Budapest

Munkahelymegőrzés: aki nem pályázott, hoppon maradt

2009. december 22. 09:32

Újabb döntés született az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által meghirdetett munkahelymegőrző pályázatok második fordulójáról - írta a Világgazdaság.

A kuratórium legfrissebb, múlt heti döntése alapján 56 gazdasági társaság csaknem 520 millió forintos munkahelymegőrző bértámogatást kap az elkövetkező hónapokban. Az OFA honlapján közzétett adatok szerint a most megítélt összegből összesen 959 munkavállaló foglalkoztatása valósulhat meg, átlagosan féléves időtartamra.

A második körben meghirdetett munkahelymegőrző pályázatok beadási határideje november 30. volt, összesen 878 kérelem érkezett be az OFA-hoz. Eddig 225 pályázatról született döntés, közülük 114-et támogatott a kuratórium, amivel 3399 munkahelyet sikerült megőrizni. A tervek szerint egyébként a második körös meghirdetés során összesen 300-350 céget tud majd az OFA a rendelkezésre álló 3 milliárd forintos, Munkaerő-piaci Alapból származó forrásból támogatni, amivel csaknem 12 ezer munkavállaló foglalkoztatása valósulhat meg.

A munkahelymegőrző programok ugyan második körüket futják, a pályázati feltételek azonban lényegében nem változtak, csupán a pályázók körét bővítették. Az eredetileg meghirdetett Megőrzés programból ugyanis még az év elején kizárták azokat a vállalkozásokat, amelyek megváltozott munkaképességű alkalmazottaik után más támogatások révén kaphattak munka- és bértámogatást. A mostani, Megőrzés 2 pályázatra azonban már ezek a cégek is benyújthatták támogatási igényüket.

Azok a munkáltatók, akik az idén nem éltek az OFA által nyújtott lehetőségekkel, hoppon maradnak. A szociális és munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint ugyanis az OFA 2010-ben nem indít munkahelymegőrző programokat. A munkahely-megőrzési gondokra ugyanakkor jövőre is gyógyír lehet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség TÁMOP "Munkahelymegőrző támogatás munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinálva" című - úgynevezett 4+1 - programja, amelyre összesen 30 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. Mindezen felül a regionális munkaügyi központoknak is lehetőségük van arra, hogy 2010-ben a munkahelyek megőrzését saját forrásból támogassák.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem