Munkahelymegőrzés: aki nem pályázott, hoppon maradt

2009. december 22. 09:32

Újabb döntés született az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által meghirdetett munkahelymegőrző pályázatok második fordulójáról - írta a Világgazdaság.

A kuratórium legfrissebb, múlt heti döntése alapján 56 gazdasági társaság csaknem 520 millió forintos munkahelymegőrző bértámogatást kap az elkövetkező hónapokban. Az OFA honlapján közzétett adatok szerint a most megítélt összegből összesen 959 munkavállaló foglalkoztatása valósulhat meg, átlagosan féléves időtartamra.

A második körben meghirdetett munkahelymegőrző pályázatok beadási határideje november 30. volt, összesen 878 kérelem érkezett be az OFA-hoz. Eddig 225 pályázatról született döntés, közülük 114-et támogatott a kuratórium, amivel 3399 munkahelyet sikerült megőrizni. A tervek szerint egyébként a második körös meghirdetés során összesen 300-350 céget tud majd az OFA a rendelkezésre álló 3 milliárd forintos, Munkaerő-piaci Alapból származó forrásból támogatni, amivel csaknem 12 ezer munkavállaló foglalkoztatása valósulhat meg.

A munkahelymegőrző programok ugyan második körüket futják, a pályázati feltételek azonban lényegében nem változtak, csupán a pályázók körét bővítették. Az eredetileg meghirdetett Megőrzés programból ugyanis még az év elején kizárták azokat a vállalkozásokat, amelyek megváltozott munkaképességű alkalmazottaik után más támogatások révén kaphattak munka- és bértámogatást. A mostani, Megőrzés 2 pályázatra azonban már ezek a cégek is benyújthatták támogatási igényüket.

Azok a munkáltatók, akik az idén nem éltek az OFA által nyújtott lehetőségekkel, hoppon maradnak. A szociális és munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint ugyanis az OFA 2010-ben nem indít munkahelymegőrző programokat. A munkahely-megőrzési gondokra ugyanakkor jövőre is gyógyír lehet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség TÁMOP "Munkahelymegőrző támogatás munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinálva" című - úgynevezett 4+1 - programja, amelyre összesen 30 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. Mindezen felül a regionális munkaügyi központoknak is lehetőségük van arra, hogy 2010-ben a munkahelyek megőrzését saját forrásból támogassák.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?