9 °C Budapest

Így fukarkodik a Saturn: karácsonyi körkép 3

2009. december 17. 05:33

A Pénzcentrum karácsonyi bolt-körképében feltérképezzük a különböző üzleteket, csemegézünk a kínálatból, megnézzük, mi az, ami kelendő, és mi az, amit senki sem akar venni. Megvizsgáljuk a választékot, teszteljük az eladókat, így segítve olvasóinkat az ünnepi vásárlásban. Harmadik alkalommal a Mammutban található Saturnt néztük meg magunknak.

Helyszín: Mammut Budapest, Széna tér
Üzlet: Saturn
Időpont: 2009. december 14, 16.40

Hétfő délután messze nem volt teltház a Mammutban található Saturn üzletben, mégis olyan érzésünk volt, mintha alig férnénk el. Az ok viszonylag hamar egyértelművé vált: az átlagosnál csak kicsivel több vásárló is már komolyan akadályozza egymást, a polcok közötti szűk folyosók miatt szinte alig várja az ember, hogy fizessen, és maga mögött hagyja a labirintust.

Azt a labirintust, ami a televíziók környékén mutatkozik meg leginkább. Hiába van ugyanis hatalmas választék a plazma, LCD, és LED televíziókból, ha jelentős részük szinte elrejtve, cikcakkban felállított falak mögött található. Ráadásul amikor ott jártunk, bő tucatnyi vevő nézegette a kiállított készülékeket, miközben négy eladó is kedélyesen beszélgetett a sarokban -egymással. Hosszú percekig kellett tétován álldogálnia a vevőknek, míg figyelemre méltatták őket.

 

Fotó: saturn.hu


A digitális fényképezőgépek és kamerák -melyekből szintén óriási a választék- polcánál szintén nagy volt az érdeklődés, úgy tűnt, itt az eladók is jobban pörögnek. Érdekes, hogy digitális képkeretekből szintén bőséges a kínálat, sokan választják ezt amolyan "jobb híján" megoldásként. Ha ilyen ajándékban gondolkozunk, figyeljünk az egyszerű kezelhetőségre, a belső memória nagyságára, az energiafelhasználásra, és arra, hogy lehetőleg minél többféle képformátumot kezeljen. Manapság már kaphatóak különböző pluszfunkciókkal -például rádióval, ébresztőórával, hőmérővel- felszerelt modellek is.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábbi tesztjeink:
Azért nem hülye a Media Markt: karácsonyi körkép
Elvesztek a vásárlók az Electro Worldben: karácsonyi körkép 2


Ahogy eddigi áruháztesztjeinkben is tapasztaltuk, nem igazán érdeklődnek a vásárlók az úgynevezett fehéráruk iránt. A Saturnban is hasonló volt a helyzet: hiába foglalnak el hatalmas helyet a hűtőszekrények, tűzhelyek, mosó-és mosogatógépek, csak 1-2 vásárló nézelődik a sorok között. Pedig a Saturn kimondottan erős ebben a felhozatalban is, ízlésesen elrendezett stúdiókat is találunk az áruházban.

Azt tapasztaltuk, hogy leginkább a kisebb értékű termékeket keresték a vevők. A DVD-soroknál kimondottan sokan válogattak, a nézelődők jelentős része vásárolt is. A sorok végén található vevőszolgálati pult viccesen emelkedik az ember fölé, mintha egy hajó parancsnoki hídjáról kellene segítséget kérnünk. A választékra azonban nem lehet panasz, sorozatok, rajzfilmek, koncert DVD-k mellett az ezer forint alatti filmek is bőséges mennyiségben kaphatók, viszonylag egyszerűen fellelhetők.

A szórakoztatóelektronikai cikkeknél viszont meglehetős kuszaságot találtunk: MP3 lejátszók ömlesztve, erősítők, klasszikus lemezjátszók kaotikus sorrendben, mintha egy raktáráruházban, és nem egy budai plázában járnánk. Úgy tűnik, hogy a Saturnban is hallottak arról a trendről, mely szerint egyre népszerűbbek a bakelitlemezek és lemezjátszók: Nyugat-Európában és Amerikában is sokan vesznek ismét ilyen lemezeket, mivel jobban szól, mint a CD, és aki odafigyel a hangzásra, e mellett dönt. A CD-k, DVD-k mellett egyre több áruházban találkozhatunk bakelitlemezekkel, ezek azonban meglehetős felárral kaphatóak ilyen helyeken. Érdemes körülnézni a kisebb lemezboltokban, illetve az interneten: akár 30 százalékkal olcsóbban is vehetünk bakelitlemezeket, még a legújabb kiadványokat is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem