Így fukarkodik a Saturn: karácsonyi körkép 3

2009. december 17. 05:33

A Pénzcentrum karácsonyi bolt-körképében feltérképezzük a különböző üzleteket, csemegézünk a kínálatból, megnézzük, mi az, ami kelendő, és mi az, amit senki sem akar venni. Megvizsgáljuk a választékot, teszteljük az eladókat, így segítve olvasóinkat az ünnepi vásárlásban. Harmadik alkalommal a Mammutban található Saturnt néztük meg magunknak.

Helyszín: Mammut Budapest, Széna tér
Üzlet: Saturn
Időpont: 2009. december 14, 16.40

Hétfő délután messze nem volt teltház a Mammutban található Saturn üzletben, mégis olyan érzésünk volt, mintha alig férnénk el. Az ok viszonylag hamar egyértelművé vált: az átlagosnál csak kicsivel több vásárló is már komolyan akadályozza egymást, a polcok közötti szűk folyosók miatt szinte alig várja az ember, hogy fizessen, és maga mögött hagyja a labirintust.

Azt a labirintust, ami a televíziók környékén mutatkozik meg leginkább. Hiába van ugyanis hatalmas választék a plazma, LCD, és LED televíziókból, ha jelentős részük szinte elrejtve, cikcakkban felállított falak mögött található. Ráadásul amikor ott jártunk, bő tucatnyi vevő nézegette a kiállított készülékeket, miközben négy eladó is kedélyesen beszélgetett a sarokban -egymással. Hosszú percekig kellett tétován álldogálnia a vevőknek, míg figyelemre méltatták őket.

 

Fotó: saturn.hu


A digitális fényképezőgépek és kamerák -melyekből szintén óriási a választék- polcánál szintén nagy volt az érdeklődés, úgy tűnt, itt az eladók is jobban pörögnek. Érdekes, hogy digitális képkeretekből szintén bőséges a kínálat, sokan választják ezt amolyan "jobb híján" megoldásként. Ha ilyen ajándékban gondolkozunk, figyeljünk az egyszerű kezelhetőségre, a belső memória nagyságára, az energiafelhasználásra, és arra, hogy lehetőleg minél többféle képformátumot kezeljen. Manapság már kaphatóak különböző pluszfunkciókkal -például rádióval, ébresztőórával, hőmérővel- felszerelt modellek is.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábbi tesztjeink:
Azért nem hülye a Media Markt: karácsonyi körkép
Elvesztek a vásárlók az Electro Worldben: karácsonyi körkép 2


Ahogy eddigi áruháztesztjeinkben is tapasztaltuk, nem igazán érdeklődnek a vásárlók az úgynevezett fehéráruk iránt. A Saturnban is hasonló volt a helyzet: hiába foglalnak el hatalmas helyet a hűtőszekrények, tűzhelyek, mosó-és mosogatógépek, csak 1-2 vásárló nézelődik a sorok között. Pedig a Saturn kimondottan erős ebben a felhozatalban is, ízlésesen elrendezett stúdiókat is találunk az áruházban.

Azt tapasztaltuk, hogy leginkább a kisebb értékű termékeket keresték a vevők. A DVD-soroknál kimondottan sokan válogattak, a nézelődők jelentős része vásárolt is. A sorok végén található vevőszolgálati pult viccesen emelkedik az ember fölé, mintha egy hajó parancsnoki hídjáról kellene segítséget kérnünk. A választékra azonban nem lehet panasz, sorozatok, rajzfilmek, koncert DVD-k mellett az ezer forint alatti filmek is bőséges mennyiségben kaphatók, viszonylag egyszerűen fellelhetők.

A szórakoztatóelektronikai cikkeknél viszont meglehetős kuszaságot találtunk: MP3 lejátszók ömlesztve, erősítők, klasszikus lemezjátszók kaotikus sorrendben, mintha egy raktáráruházban, és nem egy budai plázában járnánk. Úgy tűnik, hogy a Saturnban is hallottak arról a trendről, mely szerint egyre népszerűbbek a bakelitlemezek és lemezjátszók: Nyugat-Európában és Amerikában is sokan vesznek ismét ilyen lemezeket, mivel jobban szól, mint a CD, és aki odafigyel a hangzásra, e mellett dönt. A CD-k, DVD-k mellett egyre több áruházban találkozhatunk bakelitlemezekkel, ezek azonban meglehetős felárral kaphatóak ilyen helyeken. Érdemes körülnézni a kisebb lemezboltokban, illetve az interneten: akár 30 százalékkal olcsóbban is vehetünk bakelitlemezeket, még a legújabb kiadványokat is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem