21 °C Budapest

Így fukarkodik a Saturn: karácsonyi körkép 3

2009. december 17. 05:33

A Pénzcentrum karácsonyi bolt-körképében feltérképezzük a különböző üzleteket, csemegézünk a kínálatból, megnézzük, mi az, ami kelendő, és mi az, amit senki sem akar venni. Megvizsgáljuk a választékot, teszteljük az eladókat, így segítve olvasóinkat az ünnepi vásárlásban. Harmadik alkalommal a Mammutban található Saturnt néztük meg magunknak.

Helyszín: Mammut Budapest, Széna tér
Üzlet: Saturn
Időpont: 2009. december 14, 16.40

Hétfő délután messze nem volt teltház a Mammutban található Saturn üzletben, mégis olyan érzésünk volt, mintha alig férnénk el. Az ok viszonylag hamar egyértelművé vált: az átlagosnál csak kicsivel több vásárló is már komolyan akadályozza egymást, a polcok közötti szűk folyosók miatt szinte alig várja az ember, hogy fizessen, és maga mögött hagyja a labirintust.

Azt a labirintust, ami a televíziók környékén mutatkozik meg leginkább. Hiába van ugyanis hatalmas választék a plazma, LCD, és LED televíziókból, ha jelentős részük szinte elrejtve, cikcakkban felállított falak mögött található. Ráadásul amikor ott jártunk, bő tucatnyi vevő nézegette a kiállított készülékeket, miközben négy eladó is kedélyesen beszélgetett a sarokban -egymással. Hosszú percekig kellett tétován álldogálnia a vevőknek, míg figyelemre méltatták őket.

 

Fotó: saturn.hu


A digitális fényképezőgépek és kamerák -melyekből szintén óriási a választék- polcánál szintén nagy volt az érdeklődés, úgy tűnt, itt az eladók is jobban pörögnek. Érdekes, hogy digitális képkeretekből szintén bőséges a kínálat, sokan választják ezt amolyan "jobb híján" megoldásként. Ha ilyen ajándékban gondolkozunk, figyeljünk az egyszerű kezelhetőségre, a belső memória nagyságára, az energiafelhasználásra, és arra, hogy lehetőleg minél többféle képformátumot kezeljen. Manapság már kaphatóak különböző pluszfunkciókkal -például rádióval, ébresztőórával, hőmérővel- felszerelt modellek is.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Korábbi tesztjeink:
Azért nem hülye a Media Markt: karácsonyi körkép
Elvesztek a vásárlók az Electro Worldben: karácsonyi körkép 2


Ahogy eddigi áruháztesztjeinkben is tapasztaltuk, nem igazán érdeklődnek a vásárlók az úgynevezett fehéráruk iránt. A Saturnban is hasonló volt a helyzet: hiába foglalnak el hatalmas helyet a hűtőszekrények, tűzhelyek, mosó-és mosogatógépek, csak 1-2 vásárló nézelődik a sorok között. Pedig a Saturn kimondottan erős ebben a felhozatalban is, ízlésesen elrendezett stúdiókat is találunk az áruházban.

Azt tapasztaltuk, hogy leginkább a kisebb értékű termékeket keresték a vevők. A DVD-soroknál kimondottan sokan válogattak, a nézelődők jelentős része vásárolt is. A sorok végén található vevőszolgálati pult viccesen emelkedik az ember fölé, mintha egy hajó parancsnoki hídjáról kellene segítséget kérnünk. A választékra azonban nem lehet panasz, sorozatok, rajzfilmek, koncert DVD-k mellett az ezer forint alatti filmek is bőséges mennyiségben kaphatók, viszonylag egyszerűen fellelhetők.

A szórakoztatóelektronikai cikkeknél viszont meglehetős kuszaságot találtunk: MP3 lejátszók ömlesztve, erősítők, klasszikus lemezjátszók kaotikus sorrendben, mintha egy raktáráruházban, és nem egy budai plázában járnánk. Úgy tűnik, hogy a Saturnban is hallottak arról a trendről, mely szerint egyre népszerűbbek a bakelitlemezek és lemezjátszók: Nyugat-Európában és Amerikában is sokan vesznek ismét ilyen lemezeket, mivel jobban szól, mint a CD, és aki odafigyel a hangzásra, e mellett dönt. A CD-k, DVD-k mellett egyre több áruházban találkozhatunk bakelitlemezekkel, ezek azonban meglehetős felárral kaphatóak ilyen helyeken. Érdemes körülnézni a kisebb lemezboltokban, illetve az interneten: akár 30 százalékkal olcsóbban is vehetünk bakelitlemezeket, még a legújabb kiadványokat is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?