5 °C Budapest

Atipikus munkaerő szerepe - hazánk a térség éllovasa

Pénzcentrum
2009. november 4. 15:32

A Manpower 41 ezer munkaadó bevonásával készített felmérést arról, hogyan látják a nem saját állományú munkaerő (határozott időtartamú, kölcsönzött dolgozó, megbízási szerződés keretében foglalkoztatott, tanácsadó, kiszervezett munkavállaló) szerepét saját vállalkozásuk jövőjében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Manpower meggyőződése, hogy az ilyen, atipikus foglalkoztatási formák jelentősége a recesszió enyhülésével egyre fontosabb szerepet kap a vállalatok emberi erőforrás stratégiájában.

A globális felmérés eredménye azt mutatja, hogy munkaadók 62%-a szerint vállalatuk emberi erőforrás stratégiájában nem töltenek be fontos szerepet a nem saját állományú dolgozók. A kérdésre a cégvezetők 34%-a válaszolt igennel, a bizonytalanok aránya pedig négy százalék volt.

Régiós bontásban az amerikai kontinens vezet: ott az igen és nem válaszok csaknem fele-fele arányban szerepeltek. (50% nem tartja fontosnak, 48% fontosnak tartja, 2% bizonytalan)

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban a munkaadók kisebb aránya tartja stratégiailag fontosnak a nem saját állományú munkaerő foglalkoztatását. A térségben a megkérdezettek háromnegyede válaszolt nemmel, két százalék bizonytalan volt, és mindössze 23% mondta azt, hogy az atipikus foglalkoztatás fontos cége emberi erőforrás stratégiájában.

A térség éllovasa Magyarország. Itt nem csupán a régiós, de a globális átlagot is meghaladja azon munkaadók aránya, akik a saját munkaerő foglalkoztatása mellett a külső dolgozók bevonásának is nagy jelentőséget tulajdonítanak. A csaknem 800 magyarországi megkérdezett 60,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nem saját állományú munkaerő nem tölt be fontos szerepet vállalatuk stratégiájában, míg 38,1 % fontosnak ítéli szerepüket.

A legnagyobb arányban az észak-magyarországi (44,3%), a budapesti (43,3%) és az észak-alföldi (41,4%) régióban születtek igenlő válaszok.

Iparági bontásban a vendéglátás vezet (46,1%), míg a sereghajtó a mezőgazdasági, halászati, vadászati és erdőgazdasági szektor (29.5%)

Utóbbi azért is meglepő, mert a nem saját állományú munkaerő foglalkoztatásának legfőbb indoka a felmérés szerint a szezonális időszakban megnövekedett munkaerő-igény (14,2%). A munkaadók több mint 7 és fél %-a a speciális tudásigényű munkakörök betöltését, míg 7,2%-a létszámstopot, vagy más korlátozást jelölt meg legfontosabb okként.

Bár a felmérés alapján úgy tűnik, a magyarországi munkaadók jóval nyitottabbak a nem saját állományú munkaerő foglalkoztatására, mint a régió más országainak vállalatvezetői, a dolgozó beillesztésében (felvétel, betanítás) a régiós átlagnál kisebb arányban alkalmazzák ugyanazt a bánásmódot, mint a saját munkaerő alkalmazásakor. A magyarországi válaszadók 55,2%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a kölcsönzött, kihelyezett, külsős dolgozók ugyanolyan bánásmódban részesülnek-e, mint az állandó munkaerő, míg a régiós cégvezetők 72%-a adott erre a kérdésre pozitív választ.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?