16 °C Budapest

Melyik országban jár a legtöbb szabadnap?

2009. november 3. 05:32

Szabadnapból sosem elég: a nyári vakáció elvisz belőle legalább egy hetet, ott van a karácsony, meg a tavaszi szünet, meg néha jól esik csak úgy lustálkodni is. Nem könnyű tehát beosztani azt az évi néhány hetet. Lássuk, más országokban mi a helyzet munkahelyi szabadnapok terén!

A Mercer Consulting legfrissebb tanulmánya szerint Brazíliában és Litvániában jár a legtöbb szabadság a dolgozóknak, összesen 41 nap, míg az Egyesült Államok és Kanada áll a rangsor végén- a törvényileg előírt rendes szabadságot, és a munkaszüneti napokat is figyelembe véve. Hazánk a maga évi 33 napjával a középmezőnybe tartozik.

Hazánkban a munka törvénykönyve kimondja, hogy minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg a munkavállalót, amely alap- és pótszabadságból áll. Előbbit az életkor szerint állapítják meg: 25 éves korig 20 pihenőnap, utána kétévente plusz egy szabadság jár. 45 év felett összesen 30 szabadnapot ír elő a törvény.

A törvényileg előírt rendes szabadságon kívül a munkaszüneti napok is növelik az éves szabadnapok számát. Utóbbi tekintetében Japán és India áll az élen, ahol évente 16 "pirosbetűs" naptári napnak örülhetnek a dolgozók. A legkevesebb ünnepnap Nagy-Britanniában, Ausztráliában, és Hollandiában van, évente mindössze 8 nap, ami persze nem is esik feltétlenül hétköznapra. Hazánkban összesen ugye 10 ilyen nap van.

Az Uniós jogszabályok szerint a dolgozóknak legalább 20 nap fizetett szabadság jár, a munkaszüneti napokon felül, amitől a tagországok felfelé eltérhetnek. Az Egyesült Államokban ezzel szemben egyáltalán nincs törvényileg előírt fizetett szabadság, a cégek átlagosan évi 15 napot adnak dolgozóiknak, ezen felül az évi tíz munkaszüneti nappal gazdálkodhatnak a munkavállalók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?