7 °C Budapest

A legtutibb munkahely: pótlékok, illetmények, támogatások serege

2009. április 27. 05:40

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a napokban jelentette be, hogy a honvédség 3000 katonát vehet fel a jövőben. A szervezet válságos időkben is stabil munkahelyet jelenthet a szerződéses katonák számára, és az biztos, hogy pótlékokban és juttatásokban sem veheti fel velük senki a harcot!

Ahhoz, hogy valaki a Magyar Honvédségben szolgáljon, meglehetősen sok feltételnek kell megfelelni. Alapvető elvárás a kizárólagos magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, az állandó belföldi lakhely, és legalább általános iskolai végzettség. Jó hír viszont, hogy idősebbek is elkezdhetik, hiszen 18-tól 47 éves korig lehet jelentkezni -az persze más kérdés, hogy hány olyan 40 év feletti magyar állampolgár van, aki meg tud felelni a meglehetősen szigorú fizikai követelményeknek.

A leendő honvédeknek ugyanis komoly fizikai, pszichológiai és egészségügyi vizsgálatokon kell átesniük. A teszteken megnézik, hogy a jelölt mennyi idő alatt futja le a 3200 méteres távot, hány felülést, fekvőtámaszt tud megcsinálni 2 perc alatt. Az egészségügyi felmérés a fülészettől az ideggyógyászati kontrollon át a belgyógyászatig terjed, a pszichológusi vizsgálat pedig egy beszélgetésből, egy tesztből, és műszeres vizsgálatból áll. Ha valaki megfelel a követelményeknek, akár 40 fölött is beállhat a seregbe, és igen, a hölgyeket is várják!

Pótlékok és juttatások: az igazi nehéztüzérség

A fizetés természetesen a rangtól és a beosztástól függ, de sok más tényezője is van. Ha általános iskolai végzettséggel rendelkezünk, maximum a szakaszvezetőségig juthatunk, érettségivel főtörzsőrmester lehetünk, főiskolai diplomával a századosi rangig vihetjük. Ennél magasabb tiszti rangban már csak az egyetemi végzettség jöhet szóba.

A minimális összilletmény, amit kaphatunk 106 411 forint -ez a legalacsonyabb besorolású honvédeknek jár. És innen aztán nincs megállás: pótlékok, illetménykiegészítések, illetménypótlékok, kiegészítő illetmények -elméletben és gyakorlatban is könnyen növelhetjük velük fizetésünket.

 

Fotó: hm.gov.hu


A közigazgatásból ismerős nyelvpótlékon kívül például készenléti pótlék, gyakorlati pótlék, délutáni és éjszakai pótlék, munkahelyi pótlék (utóbbi kettő csak egészségügyi intézményben), osztálybesorolási pótlék, különleges igénybevételi pótlék, gépjárművezetői pótlék, sőt még díszelgői és zenekari, ejtőernyős ugrási és búvárpótlék is szerepel a honvédség repertoárjában.

Akinek ez nem lenne elég, az mazsolázhat a szociális pénzbeli juttatásokból is. Van itt ruházati illetmény, családalapítási támogatás, illetményelőleg, iskolakezdési támogatás, nevelési segély, születési támogatás, étkezési utalvány, természetbeni ellátás és bankszámla- költségtérítés is. Természetesen támogatják a munkába járás költségeit is: a buszjegy 80, a vonatjegy 86 százalékát térítik, aki nem tömegközlekedéssel jár, az 9 forint támogatást kaphat, kilométerenként. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a honvédség az albérleti díjba, sőt, a lakáslízing díjába is beszáll: a támogatásra jogosultság és annak összege a családi helyzettől és a lakás méretétől függ.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Katona legyen a talpán, aki átlátja a rendszert, és pontosan tisztában van vele, milyen juttatásokat is kap.

Nehéz a dolga a katonának?

Az igazán nagy pénzek természetesen a külföldi kiküldetésekkel járnak: Afganisztánban akár 2300 dollárt (510 ezer forint) is keresnek a misszió résztvevői, míg például Cipruson 1000 dollár (223 ezer forint) körüli fizetést kapnak a magyar katonák.

 

Fotó: hm.gov.hu


A honvédek munkaideje -vagy ahogy szaknyelven hívják: szolgálatteljesítési idő- heti 40 óra, az úgynevezett túlszolgálatot (azaz a túlórát) is külön díjazzák.

Ami viszont szintén csábító lehet, hogy az alapszabadság évi 25 munkanap, és ez a szolgálati viszonyban eltöltött évek számával egyenes arányosságban növekszik, sőt, a gyermekek után is jár pótszabadság (1 gyermek után 2, 2 gyermek után 4, 3 után 7 nap). Persze a búvárok és az ejtőernyősök többet mehetnek szabira is: a különleges igénybevétel miatt nekik évente akár 14 plusz szabadnap is járhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem