25 °C Budapest

A legtutibb munkahely: pótlékok, illetmények, támogatások serege

2009. április 27. 05:40

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a napokban jelentette be, hogy a honvédség 3000 katonát vehet fel a jövőben. A szervezet válságos időkben is stabil munkahelyet jelenthet a szerződéses katonák számára, és az biztos, hogy pótlékokban és juttatásokban sem veheti fel velük senki a harcot!

Ahhoz, hogy valaki a Magyar Honvédségben szolgáljon, meglehetősen sok feltételnek kell megfelelni. Alapvető elvárás a kizárólagos magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, az állandó belföldi lakhely, és legalább általános iskolai végzettség. Jó hír viszont, hogy idősebbek is elkezdhetik, hiszen 18-tól 47 éves korig lehet jelentkezni -az persze más kérdés, hogy hány olyan 40 év feletti magyar állampolgár van, aki meg tud felelni a meglehetősen szigorú fizikai követelményeknek.

A leendő honvédeknek ugyanis komoly fizikai, pszichológiai és egészségügyi vizsgálatokon kell átesniük. A teszteken megnézik, hogy a jelölt mennyi idő alatt futja le a 3200 méteres távot, hány felülést, fekvőtámaszt tud megcsinálni 2 perc alatt. Az egészségügyi felmérés a fülészettől az ideggyógyászati kontrollon át a belgyógyászatig terjed, a pszichológusi vizsgálat pedig egy beszélgetésből, egy tesztből, és műszeres vizsgálatból áll. Ha valaki megfelel a követelményeknek, akár 40 fölött is beállhat a seregbe, és igen, a hölgyeket is várják!

Pótlékok és juttatások: az igazi nehéztüzérség

A fizetés természetesen a rangtól és a beosztástól függ, de sok más tényezője is van. Ha általános iskolai végzettséggel rendelkezünk, maximum a szakaszvezetőségig juthatunk, érettségivel főtörzsőrmester lehetünk, főiskolai diplomával a századosi rangig vihetjük. Ennél magasabb tiszti rangban már csak az egyetemi végzettség jöhet szóba.

A minimális összilletmény, amit kaphatunk 106 411 forint -ez a legalacsonyabb besorolású honvédeknek jár. És innen aztán nincs megállás: pótlékok, illetménykiegészítések, illetménypótlékok, kiegészítő illetmények -elméletben és gyakorlatban is könnyen növelhetjük velük fizetésünket.

 

Fotó: hm.gov.hu


A közigazgatásból ismerős nyelvpótlékon kívül például készenléti pótlék, gyakorlati pótlék, délutáni és éjszakai pótlék, munkahelyi pótlék (utóbbi kettő csak egészségügyi intézményben), osztálybesorolási pótlék, különleges igénybevételi pótlék, gépjárművezetői pótlék, sőt még díszelgői és zenekari, ejtőernyős ugrási és búvárpótlék is szerepel a honvédség repertoárjában.

Akinek ez nem lenne elég, az mazsolázhat a szociális pénzbeli juttatásokból is. Van itt ruházati illetmény, családalapítási támogatás, illetményelőleg, iskolakezdési támogatás, nevelési segély, születési támogatás, étkezési utalvány, természetbeni ellátás és bankszámla- költségtérítés is. Természetesen támogatják a munkába járás költségeit is: a buszjegy 80, a vonatjegy 86 százalékát térítik, aki nem tömegközlekedéssel jár, az 9 forint támogatást kaphat, kilométerenként. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a honvédség az albérleti díjba, sőt, a lakáslízing díjába is beszáll: a támogatásra jogosultság és annak összege a családi helyzettől és a lakás méretétől függ.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Katona legyen a talpán, aki átlátja a rendszert, és pontosan tisztában van vele, milyen juttatásokat is kap.

Nehéz a dolga a katonának?

Az igazán nagy pénzek természetesen a külföldi kiküldetésekkel járnak: Afganisztánban akár 2300 dollárt (510 ezer forint) is keresnek a misszió résztvevői, míg például Cipruson 1000 dollár (223 ezer forint) körüli fizetést kapnak a magyar katonák.

 

Fotó: hm.gov.hu


A honvédek munkaideje -vagy ahogy szaknyelven hívják: szolgálatteljesítési idő- heti 40 óra, az úgynevezett túlszolgálatot (azaz a túlórát) is külön díjazzák.

Ami viszont szintén csábító lehet, hogy az alapszabadság évi 25 munkanap, és ez a szolgálati viszonyban eltöltött évek számával egyenes arányosságban növekszik, sőt, a gyermekek után is jár pótszabadság (1 gyermek után 2, 2 gyermek után 4, 3 után 7 nap). Persze a búvárok és az ejtőernyősök többet mehetnek szabira is: a különleges igénybevétel miatt nekik évente akár 14 plusz szabadnap is járhat.

NEKED AJÁNLJUK
Évi 520 ezer forinttól eshetnek el a rendőrök

Széteshet a rendőrség, ha elfogadják az új szabályozást, miszerint 2019. január elsején megszűnik a túlórák kifizetésének lehetősége, vagyis onnantól kezdve a túlórákat csak csúsztatással, azaz...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35