13 °C Budapest

Milliárdos adócsalásokat göngyölített fel a VPOP

2009. október 6. 10:17

Több milliárd forintos adócsalásra bukkant a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), amely a múlt héten felderített egy több országra kiterjedő szervezetet és egy nyolcvan társaságot érintő számlázási láncolatot - mondta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A számítástechnikai termékek forgalmazására szakosodott társaság a tintapatronokat, az alaplapokat és a processzorokat - amelyeket különösen nagy haszonkulccsal lehet eladni - Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és a távol-keletről szerezték be - ismertette a parancsnok.

Fröhlich Zsolt, a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese kifejtette: ezeket a termékeket Magyarországon úgy értékesítették, hogy az eladásból keletkező import áfáját fiktív, közösségen belüli exporttal tüntették el, amihez szlovén, szlovák és román gazdasági társaságokat használtak fel. Az ügyben 36 hazai és külföldi vállalkozás érintett, közülük több szlovák, osztrák, román, szlovén és német.

A VPOP eddigi adatai szerint a szervezet 4,8 milliárd forint adóhiányt okozott 2008 januárja és 2009 augusztusa között, és csaknem 16 milliárd forint készpénzt vett fel különböző bankoktól - fejtette ki Nagy János. Azt, hogy a banda miként mosta tisztára a pénzt, még vizsgálják - tette hozzá.

Az VPOP az ügyben tizenegy embert őrizetbe vettel, közülük hetet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, egy ember esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A gyanúsítottak elfogásban csaknem kétszáz pénzügyőr vett részt, akik 32 helyszínen végeztek "nyomozati cselekményeket", és 50 millió forint értékben készpénzt és árukészletet foglaltak el. Az akció idején Magyarországon tartózkodott a német adóhivatal két szakembere is, akik a németországi jogsértések ügyében nyomoztak.

A számlázási láncolat felderítéséről Nagy János közölte: 80 gazdasági társaság érintett az ügyben, amelynek két főszereplője van, akik 2001 és 2007 között több céget alapítottak, illetve alapíttattak. Ezek a társaságok fiktív számlákat állítottak ki velük gazdasági kapcsolatban soha nem álló cégeknek a számlaérték bizonyos százalékáért. Azok a vállalkozók, akik ilyen fiktív számlákat kértek, havonta akár több száz számlát is kaptak, hogy elkerüljék az árbevételük után fizetendő adót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy János hangsúlyozta: az összesen csaknem 10 milliárd forint értékben kibocsátott hamis számlákkal mintegy 1,8 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoztak a gyanúsítottak. Az elkövetők egy része önként megfizette adótartozását, 90 millió forint értékben, és "további 10 milliós megtérülés várható" - fűzte hozzá.

Az ügyben 34 embert hallgattak ki adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, valamint közokirat-hamisítás miatt. Az elkövetők akár 8 évi letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak - áll az MTI közleményében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem