2 °C Budapest

Milliárdos adócsalásokat göngyölített fel a VPOP

2009. október 6. 10:17

Több milliárd forintos adócsalásra bukkant a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), amely a múlt héten felderített egy több országra kiterjedő szervezetet és egy nyolcvan társaságot érintő számlázási láncolatot - mondta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A számítástechnikai termékek forgalmazására szakosodott társaság a tintapatronokat, az alaplapokat és a processzorokat - amelyeket különösen nagy haszonkulccsal lehet eladni - Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és a távol-keletről szerezték be - ismertette a parancsnok.

Fröhlich Zsolt, a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese kifejtette: ezeket a termékeket Magyarországon úgy értékesítették, hogy az eladásból keletkező import áfáját fiktív, közösségen belüli exporttal tüntették el, amihez szlovén, szlovák és román gazdasági társaságokat használtak fel. Az ügyben 36 hazai és külföldi vállalkozás érintett, közülük több szlovák, osztrák, román, szlovén és német.

A VPOP eddigi adatai szerint a szervezet 4,8 milliárd forint adóhiányt okozott 2008 januárja és 2009 augusztusa között, és csaknem 16 milliárd forint készpénzt vett fel különböző bankoktól - fejtette ki Nagy János. Azt, hogy a banda miként mosta tisztára a pénzt, még vizsgálják - tette hozzá.

Az VPOP az ügyben tizenegy embert őrizetbe vettel, közülük hetet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, egy ember esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A gyanúsítottak elfogásban csaknem kétszáz pénzügyőr vett részt, akik 32 helyszínen végeztek "nyomozati cselekményeket", és 50 millió forint értékben készpénzt és árukészletet foglaltak el. Az akció idején Magyarországon tartózkodott a német adóhivatal két szakembere is, akik a németországi jogsértések ügyében nyomoztak.

A számlázási láncolat felderítéséről Nagy János közölte: 80 gazdasági társaság érintett az ügyben, amelynek két főszereplője van, akik 2001 és 2007 között több céget alapítottak, illetve alapíttattak. Ezek a társaságok fiktív számlákat állítottak ki velük gazdasági kapcsolatban soha nem álló cégeknek a számlaérték bizonyos százalékáért. Azok a vállalkozók, akik ilyen fiktív számlákat kértek, havonta akár több száz számlát is kaptak, hogy elkerüljék az árbevételük után fizetendő adót.

Nagy János hangsúlyozta: az összesen csaknem 10 milliárd forint értékben kibocsátott hamis számlákkal mintegy 1,8 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoztak a gyanúsítottak. Az elkövetők egy része önként megfizette adótartozását, 90 millió forint értékben, és "további 10 milliós megtérülés várható" - fűzte hozzá.

Az ügyben 34 embert hallgattak ki adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, valamint közokirat-hamisítás miatt. Az elkövetők akár 8 évi letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak - áll az MTI közleményében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58