Az ország, ahol az adócsalásért halálbüntetés jár

2009. augusztus 1. 08:02

Kínában háromszor annyi embert végeznek ki egy évben, mint a világ összes többi részén együttvéve, többek között olyan bűnökért is, mint az adócsalás, de ez csak egy, a 68 féle, halálbüntetéssel járó cselekmény közül.

Kína, a világ legnépesebb országa, azonban egyéb listán is első helyen áll, ugyanis sehol a világon nem alkalmazzák olyan gyakran a halálbüntetést, mint náluk. Az Amnesty International emberjogi szervezet statisztikái szerint Kínában tavaly háromszor annyi embert végeztek ki, mint a világ többi részén összesen. Nem kevesebb, mint 68 bűntettért jár ugyanis halál az ázsiai országban.

Természetesen a pontos számokat a kínai kormány igyekszik titokban tartani, az AI szerint azonban 2008-ban több mint 7000 esetben hoztak halálos ítéletet, amiből 1700-at végre is hajtottak, annak ellenére, hogy tavaly az olimpia miatt az egész világ szeme Kínára hegyeződött.

Ehhez képest a világ többi részén az AI adatai szerint "mindössze" 670 kivégzés történt ezidő alatt, a lista második helyén álló Iránban 346.

A 68 féle, halálos ítéletet maga után vonó bűncselekmény között, a gyilkosságon, rabláson, megerőszakoláson kívül olyanok is szerepelnek, mint a pandák meggyilkolása, a régészeti területek fosztogatása, a benzinlopás, adócsalás, vagy a sikkasztás. Halálbüntetésre számíthat azonban az is, aki hitelkártyacsalást követ el, rossz minőségű élelmiszert forgalmaz, vagy pornográf képeket, videókat gyárt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeket a súlyos bűntetési tételeket egyébként 1983-ban vezették be Kínában, és a bevezetés utáni hónapban már több mint 1000 embert ítéltek halálra. 2007 óta valamelyest módosultak a szabályok, és a kisebb fajsúlyú eseteknél már inkább pénzbírságot, vagy börtönt ítélnek a bírák.

Hogy idén miként alakulnak a statisztikák, ősszel lehet inkább megállapítani, ugyanis hagyományosan nemzeti ünnepek alkalmával, tömegesen végzik ki az elítélteket, mint például október elsején, a Kínai Népköztársaság kikiáltásának napján.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem