13 °C Budapest

Az ország, ahol az adócsalásért halálbüntetés jár

2009. augusztus 1. 08:02

Kínában háromszor annyi embert végeznek ki egy évben, mint a világ összes többi részén együttvéve, többek között olyan bűnökért is, mint az adócsalás, de ez csak egy, a 68 féle, halálbüntetéssel járó cselekmény közül.

Kína, a világ legnépesebb országa, azonban egyéb listán is első helyen áll, ugyanis sehol a világon nem alkalmazzák olyan gyakran a halálbüntetést, mint náluk. Az Amnesty International emberjogi szervezet statisztikái szerint Kínában tavaly háromszor annyi embert végeztek ki, mint a világ többi részén összesen. Nem kevesebb, mint 68 bűntettért jár ugyanis halál az ázsiai országban.

Természetesen a pontos számokat a kínai kormány igyekszik titokban tartani, az AI szerint azonban 2008-ban több mint 7000 esetben hoztak halálos ítéletet, amiből 1700-at végre is hajtottak, annak ellenére, hogy tavaly az olimpia miatt az egész világ szeme Kínára hegyeződött.

Ehhez képest a világ többi részén az AI adatai szerint "mindössze" 670 kivégzés történt ezidő alatt, a lista második helyén álló Iránban 346.

A 68 féle, halálos ítéletet maga után vonó bűncselekmény között, a gyilkosságon, rabláson, megerőszakoláson kívül olyanok is szerepelnek, mint a pandák meggyilkolása, a régészeti területek fosztogatása, a benzinlopás, adócsalás, vagy a sikkasztás. Halálbüntetésre számíthat azonban az is, aki hitelkártyacsalást követ el, rossz minőségű élelmiszert forgalmaz, vagy pornográf képeket, videókat gyárt.

Ezeket a súlyos bűntetési tételeket egyébként 1983-ban vezették be Kínában, és a bevezetés utáni hónapban már több mint 1000 embert ítéltek halálra. 2007 óta valamelyest módosultak a szabályok, és a kisebb fajsúlyú eseteknél már inkább pénzbírságot, vagy börtönt ítélnek a bírák.

Hogy idén miként alakulnak a statisztikák, ősszel lehet inkább megállapítani, ugyanis hagyományosan nemzeti ünnepek alkalmával, tömegesen végzik ki az elítélteket, mint például október elsején, a Kínai Népköztársaság kikiáltásának napján.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29