Elfelejthetjük a kék kiskönyvet: jobb lesz az alkalmi munkavállalóknak

Pénzcentrum
2009. október 1. 09:02

Megszűnik a kék kiskönyv, az alkalmi munka azonban megmarad mint az egyszerűsített foglalkoztatás egyik típusa - derül ki egy friss törvénymódosításból. A változtatások mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára kedvezők - mondta a Világgazdaságnak Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

2010. január elsejétől úgynevezett blanketta-munkaszerződés lép a megszűnő alkalmi munkavállalói könyv helyébe, ez pedig csak a legszükségesebb adatokat tartalmazza majd. A munkáltatónak a foglalkoztatást a munkavégzés megkezdéséig elektronikus formában, közvetlenül az adóhatóságnak kell majd bejelenteni.

Ugyancsak elektronikus úton kell teljesítenie a munkaadónak a bevallási kötelezettségét is, könnyítést élveznek azonban a háztartási munka keretében foglalkoztató természetes személyek, illetve az idénymunkásokat foglalkoztatók. Ennek a körnek ugyanis elég lesz évente egyszer, papíralapon teljesíteni a bevallást. A munkáltatónak egyébként az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után 40 százalék közterhet kell fizetnie.

Az államtitkár szerint nem csak a munkáltatóknak, a munkavállalóknak is előnyös a módosítás. A megszűnő alkalmi munkavállalói könyv helyébe lépő munkaszerződés ugyanis - a megállapodás kötelező tartalmi elemeinek rögzítésével - a dolgozóknak egyfajta biztonságot nyújt. A korábbi szabályokhoz képest feloldották az alkalmi munkavégzés időbeli korlátozását, így az is lehetővé válik, hogy a foglalkoztatott akár életvitelszerűen alkalmi jellegű munkákból éljen. További könnyebbség, hogy évi 840 ezer forint jövedelem alatt az egyszerűsített foglalkoztatásból jövedelmet szerző magánszemély mentesül az szja-bevallás benyújtásának kötelezettsége alól.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?