Cafeteria: csak az internetutalvány marad adómentes

Pénzcentrum
2009. szeptember 30. 08:32

Hiába nyújtottak be két adómódosító csomagot is a parlamentnek, idén már nem várható jelentős átalakítás a cafeteria rendszerben. A változtatandó paragrafusoknál csak érintőlegesen utalnak a természetbeni juttatások adóztatására - írja a Napi Gazdaság.

A csomagban egy az év közben elfogadott, a juttatások adóztatására vonatkozó szabályozás kijavítása szerepel. Eredetileg nemcsak 25 %-os jövedelemadóval, hanem 27 %-os egészségügyi hozzájárulással is sújtották volna a juttatásokat, ami azonban technikai hiba volt. A most benyújtott szövegben szerepel az a módosítás, amely kivenné az eho-fizetés kötelezettsége alól a természetbeni juttatásokat.

Elképzelhető - mivel a juttatásokra vonatkozó szabályozás nem jelenik meg a szövegben -, hogy a képviselők önálló indítvány formájában benyújtanak egy javaslatot a 25 %-os adóteher eltörlésére, de a benyújtott csomagban nem lehet ilyen vitát megnyitni - márpedig csak ebben az esetben lehetne esély arra, hogy egyáltalán szavazzon róla az országgyűlés.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésein sem került szóba eddig ez a szabályozás, a lap szerint valószínűbb, hogy inkább a minimálbérrel kapcsolatos tárgyalásokban merül majd ki az OÉT vitája. Ezek alapján megállapítható, hogy jövőre már nem várható érdemi változtatás a természetbeni juttatások körében.

Lényegében csak az internetutalvány marad adómentes, 25 %-kal adózik majd a melegétkezési utalvány, az üdülési csekk, a bérlet vagy az iskolakezdési támogatás a korábban mentes juttatások közül. A normál szabályok szerint, vagyis 54 %-os jövedelemadó és 27 %-os járulék megfizetése mellett adható a hidegétel-utalvány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Friss nyugdíjszámok! Ki mennyit kapott szeptemberben?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?