8 °C Budapest

Reagált a minisztérium: nem kell fizetni a felvételikért

2009. szeptember 29. 14:32

Cáfolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt a lapinformációt, mely szerint jövőre fizetni kellene az általános-és középiskolai felvételikért.

A Magyar Nemzet szerint a pénzügyminiszter által benyújtott salátatörvény szinte az összes, pénzügyekkel kapcsolatos hatáskörétől megfosztja Hiller István oktatási minisztert.  Jövőre fizethetünk az iskolai felvételikért?

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az alábbi közleménnyel reagált a napilap mai cikkére:

A Magyar Nemzet mai számában megjelent cikk és annak szinte valamennyi állítása nevetséges. A legalapvetőbb ismereteket is nélkülözik azok a "víziók", amelyeket a Magyar Nemzet közölt.

A napilap állításaival szemben tény az: az Oszkó Péter pénzügyminiszter által az Országgyűléshez benyújtott úgynevezett "salátatörvénnyel" módosuló közoktatási törvény minden egyes javasolt paragrafusát a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium készítette.

A "salátatörvény" idézett rendelkezései csupán egyértelművé teszik azokat, a már létező felhatalmazásokat, amelyek alapján a Kormány, illetve az oktatási miniszter rendeletet adhat ki, az illetékes hatóság pedig igazgatási szolgáltatási díjat szedhet. Pontosító, felhatalmazó rendelkezések szerepelnek a tervezetben. Ezek ellenőrzése könnyen megoldható lett volna a közoktatási törvény jelenleg hatályos paragrafusainak elolvasásával, amit a Magyar Nemzet cikkírója - ezek szerint - nem tett meg.

Minden alapot nélkülöz a Magyar Nemzet azon feltételezése is, hogy a Kormány elvonja az oktatási miniszter jogköreit az érettségi szabályozásával, illetve működtetésével kapcsolatban. Ezzel szemben tény az: az érettségi vizsgarendszer működtetését tizenkét éve kormányrendelet szabályozza. Miként jelenleg is miniszteri rendelet szabályozza a tankönyvvé nyilvánítás feltételeit és igazgatási szolgáltatási díját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az iskolai, óvodai létszámhatárok átlépésével kapcsolatos szabályok eddig is érvényben voltak. A továbbiakban - a változás értelmében - nem kell engedélyt kérni az Oktatási Hivataltól.

Az általános- és középiskolai felvételi eljárásnak nem volt és nem is lesz miniszteri rendeletben meghatározott díjazása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium már többször helyreigazítási kérelemmel fordult a Magyar Nemzethez a valótlan állítások, a tények elferdítése, a csúsztatások, illetve a tárca válaszainak figyelmen kívül hagyása miatt. A helyreigazításoknak a törvényi határidőn belül nem tett eleget a napilap. Ezért az OKM minden alkalommal megtette a szükséges jogi lépéseket.

Jelenleg több sajtó-helyreigazítási per is folyamatban van az OKM és a Magyar Nemzet között. A perek közül eddig négy zárult le első fokon. Mind a négyet megnyerte a minisztérium.

A Magyar Nemzet mai cikke ismét azt jelzi: a napilap - sajnálatosan - most sem vette a fáradtságot, hogy a tények legelemibb ismeretére alapozva alakítsa ki véleményét olvasóinak hiteles tájékoztatása érdekében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem