27 °C Budapest

Reagált a minisztérium: nem kell fizetni a felvételikért

2009. szeptember 29. 14:32

Cáfolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt a lapinformációt, mely szerint jövőre fizetni kellene az általános-és középiskolai felvételikért.

A Magyar Nemzet szerint a pénzügyminiszter által benyújtott salátatörvény szinte az összes, pénzügyekkel kapcsolatos hatáskörétől megfosztja Hiller István oktatási minisztert.  Jövőre fizethetünk az iskolai felvételikért?

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az alábbi közleménnyel reagált a napilap mai cikkére:

A Magyar Nemzet mai számában megjelent cikk és annak szinte valamennyi állítása nevetséges. A legalapvetőbb ismereteket is nélkülözik azok a "víziók", amelyeket a Magyar Nemzet közölt.

A napilap állításaival szemben tény az: az Oszkó Péter pénzügyminiszter által az Országgyűléshez benyújtott úgynevezett "salátatörvénnyel" módosuló közoktatási törvény minden egyes javasolt paragrafusát a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium készítette.

A "salátatörvény" idézett rendelkezései csupán egyértelművé teszik azokat, a már létező felhatalmazásokat, amelyek alapján a Kormány, illetve az oktatási miniszter rendeletet adhat ki, az illetékes hatóság pedig igazgatási szolgáltatási díjat szedhet. Pontosító, felhatalmazó rendelkezések szerepelnek a tervezetben. Ezek ellenőrzése könnyen megoldható lett volna a közoktatási törvény jelenleg hatályos paragrafusainak elolvasásával, amit a Magyar Nemzet cikkírója - ezek szerint - nem tett meg.

Minden alapot nélkülöz a Magyar Nemzet azon feltételezése is, hogy a Kormány elvonja az oktatási miniszter jogköreit az érettségi szabályozásával, illetve működtetésével kapcsolatban. Ezzel szemben tény az: az érettségi vizsgarendszer működtetését tizenkét éve kormányrendelet szabályozza. Miként jelenleg is miniszteri rendelet szabályozza a tankönyvvé nyilvánítás feltételeit és igazgatási szolgáltatási díját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az iskolai, óvodai létszámhatárok átlépésével kapcsolatos szabályok eddig is érvényben voltak. A továbbiakban - a változás értelmében - nem kell engedélyt kérni az Oktatási Hivataltól.

Az általános- és középiskolai felvételi eljárásnak nem volt és nem is lesz miniszteri rendeletben meghatározott díjazása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium már többször helyreigazítási kérelemmel fordult a Magyar Nemzethez a valótlan állítások, a tények elferdítése, a csúsztatások, illetve a tárca válaszainak figyelmen kívül hagyása miatt. A helyreigazításoknak a törvényi határidőn belül nem tett eleget a napilap. Ezért az OKM minden alkalommal megtette a szükséges jogi lépéseket.

Jelenleg több sajtó-helyreigazítási per is folyamatban van az OKM és a Magyar Nemzet között. A perek közül eddig négy zárult le első fokon. Mind a négyet megnyerte a minisztérium.

A Magyar Nemzet mai cikke ismét azt jelzi: a napilap - sajnálatosan - most sem vette a fáradtságot, hogy a tények legelemibb ismeretére alapozva alakítsa ki véleményét olvasóinak hiteles tájékoztatása érdekében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.30 09:20
A legtöbb munkavállaló örül annak, ha a munkahelyén home office-ra van lehetőség, de milyen hatással...
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem