21 °C Budapest

Reagált a minisztérium: nem kell fizetni a felvételikért

2009. szeptember 29. 14:32

Cáfolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt a lapinformációt, mely szerint jövőre fizetni kellene az általános-és középiskolai felvételikért.

A Magyar Nemzet szerint a pénzügyminiszter által benyújtott salátatörvény szinte az összes, pénzügyekkel kapcsolatos hatáskörétől megfosztja Hiller István oktatási minisztert.  Jövőre fizethetünk az iskolai felvételikért?

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az alábbi közleménnyel reagált a napilap mai cikkére:

A Magyar Nemzet mai számában megjelent cikk és annak szinte valamennyi állítása nevetséges. A legalapvetőbb ismereteket is nélkülözik azok a "víziók", amelyeket a Magyar Nemzet közölt.

A napilap állításaival szemben tény az: az Oszkó Péter pénzügyminiszter által az Országgyűléshez benyújtott úgynevezett "salátatörvénnyel" módosuló közoktatási törvény minden egyes javasolt paragrafusát a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium készítette.

A "salátatörvény" idézett rendelkezései csupán egyértelművé teszik azokat, a már létező felhatalmazásokat, amelyek alapján a Kormány, illetve az oktatási miniszter rendeletet adhat ki, az illetékes hatóság pedig igazgatási szolgáltatási díjat szedhet. Pontosító, felhatalmazó rendelkezések szerepelnek a tervezetben. Ezek ellenőrzése könnyen megoldható lett volna a közoktatási törvény jelenleg hatályos paragrafusainak elolvasásával, amit a Magyar Nemzet cikkírója - ezek szerint - nem tett meg.

Minden alapot nélkülöz a Magyar Nemzet azon feltételezése is, hogy a Kormány elvonja az oktatási miniszter jogköreit az érettségi szabályozásával, illetve működtetésével kapcsolatban. Ezzel szemben tény az: az érettségi vizsgarendszer működtetését tizenkét éve kormányrendelet szabályozza. Miként jelenleg is miniszteri rendelet szabályozza a tankönyvvé nyilvánítás feltételeit és igazgatási szolgáltatási díját.

Az iskolai, óvodai létszámhatárok átlépésével kapcsolatos szabályok eddig is érvényben voltak. A továbbiakban - a változás értelmében - nem kell engedélyt kérni az Oktatási Hivataltól.

Az általános- és középiskolai felvételi eljárásnak nem volt és nem is lesz miniszteri rendeletben meghatározott díjazása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium már többször helyreigazítási kérelemmel fordult a Magyar Nemzethez a valótlan állítások, a tények elferdítése, a csúsztatások, illetve a tárca válaszainak figyelmen kívül hagyása miatt. A helyreigazításoknak a törvényi határidőn belül nem tett eleget a napilap. Ezért az OKM minden alkalommal megtette a szükséges jogi lépéseket.

Jelenleg több sajtó-helyreigazítási per is folyamatban van az OKM és a Magyar Nemzet között. A perek közül eddig négy zárult le első fokon. Mind a négyet megnyerte a minisztérium.

A Magyar Nemzet mai cikke ismét azt jelzi: a napilap - sajnálatosan - most sem vette a fáradtságot, hogy a tények legelemibb ismeretére alapozva alakítsa ki véleményét olvasóinak hiteles tájékoztatása érdekében.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05