6 °C Budapest

Reagált a minisztérium: nem kell fizetni a felvételikért

2009. szeptember 29. 14:32

Cáfolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt a lapinformációt, mely szerint jövőre fizetni kellene az általános-és középiskolai felvételikért.

A Magyar Nemzet szerint a pénzügyminiszter által benyújtott salátatörvény szinte az összes, pénzügyekkel kapcsolatos hatáskörétől megfosztja Hiller István oktatási minisztert.  Jövőre fizethetünk az iskolai felvételikért?

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az alábbi közleménnyel reagált a napilap mai cikkére:

A Magyar Nemzet mai számában megjelent cikk és annak szinte valamennyi állítása nevetséges. A legalapvetőbb ismereteket is nélkülözik azok a "víziók", amelyeket a Magyar Nemzet közölt.

A napilap állításaival szemben tény az: az Oszkó Péter pénzügyminiszter által az Országgyűléshez benyújtott úgynevezett "salátatörvénnyel" módosuló közoktatási törvény minden egyes javasolt paragrafusát a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium készítette.

A "salátatörvény" idézett rendelkezései csupán egyértelművé teszik azokat, a már létező felhatalmazásokat, amelyek alapján a Kormány, illetve az oktatási miniszter rendeletet adhat ki, az illetékes hatóság pedig igazgatási szolgáltatási díjat szedhet. Pontosító, felhatalmazó rendelkezések szerepelnek a tervezetben. Ezek ellenőrzése könnyen megoldható lett volna a közoktatási törvény jelenleg hatályos paragrafusainak elolvasásával, amit a Magyar Nemzet cikkírója - ezek szerint - nem tett meg.

Minden alapot nélkülöz a Magyar Nemzet azon feltételezése is, hogy a Kormány elvonja az oktatási miniszter jogköreit az érettségi szabályozásával, illetve működtetésével kapcsolatban. Ezzel szemben tény az: az érettségi vizsgarendszer működtetését tizenkét éve kormányrendelet szabályozza. Miként jelenleg is miniszteri rendelet szabályozza a tankönyvvé nyilvánítás feltételeit és igazgatási szolgáltatási díját.

Az iskolai, óvodai létszámhatárok átlépésével kapcsolatos szabályok eddig is érvényben voltak. A továbbiakban - a változás értelmében - nem kell engedélyt kérni az Oktatási Hivataltól.

Az általános- és középiskolai felvételi eljárásnak nem volt és nem is lesz miniszteri rendeletben meghatározott díjazása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium már többször helyreigazítási kérelemmel fordult a Magyar Nemzethez a valótlan állítások, a tények elferdítése, a csúsztatások, illetve a tárca válaszainak figyelmen kívül hagyása miatt. A helyreigazításoknak a törvényi határidőn belül nem tett eleget a napilap. Ezért az OKM minden alkalommal megtette a szükséges jogi lépéseket.

Jelenleg több sajtó-helyreigazítási per is folyamatban van az OKM és a Magyar Nemzet között. A perek közül eddig négy zárult le első fokon. Mind a négyet megnyerte a minisztérium.

A Magyar Nemzet mai cikke ismét azt jelzi: a napilap - sajnálatosan - most sem vette a fáradtságot, hogy a tények legelemibb ismeretére alapozva alakítsa ki véleményét olvasóinak hiteles tájékoztatása érdekében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?