14 °C Budapest

Kiderül végre, mennyit keresnek a tőzsdecégek vezetői

2009. szeptember 29. 08:17

Az állami cégvezetők juttatásaihoz hasonlóan napvilágra kerülnek a szabályozott piacra bevezetett nyilvánosan működő részvénytársaságok (nyrt.) igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tagjainak díjazásai is.

Ezt tartalmazza a gazdasági társaságokról szóló törvény módosításának tervezete, amely hamarosan a kormány elé kerül. (Hiányzik viszont az előterjesztésből az a szabály, amely megengedte volna kft. alapítását kötelező tőkeminimum nélkül is, így létrehozásához továbbra is szükség van az ötszázezer forintra.) A cégek - az éves rendes közgyűlés összehívásával egyidejűleg - kötelesek nyilvánosságra hozni az érintettek nevét, a tagsági minőségükben kapott valamennyi pénzbeli és nem pénzbeli juttatást, mégpedig tagonként és jogcímek szerint részletezve. A részvénytársaságoknak biztosítaniuk kell, hogy az érdeklődők a honlapon folyamatosan elérjék az adatokat - írta a Világgazdaság.

A társasági törvény leendő szabálya azonban nem új keletű uniós kívánalom. Az idevágó, a jegyzett társaságok igazgatóinak díjazásáról szóló közösségi ajánlás 2004-ben született. Jóllehet megjelenik a Budapesti Értéktőzsde felelős társaságirányítási ajánlásaiban, de az érintettek nemigen tartják magukra nézve érvényesnek, ezért szükséges jogszabályban rögzíteni az elvárást az igazságügyi kormányzat szerint.

A társasági törvény mostani módosítását egy 2007-es uniós irányelv követeli meg. A közösségi szabályozás a tőzsdén jegyzett társaságokban erősíti a részvényesi jogokat és igyekszik megoldani a határokon átnyúló szavazáshoz kapcsolódó problémákat. Arra törekszik, hogy elősegítse: az unió más tagállamából való részvényesek lehetőleg egyenlő feltételekkel gyakorolhassák jogaikat, illetve azonos módon vehessenek részt a döntéshozatalban. Ezért többek között átláthatósági szabályokat határoz meg, rendezi a képviselő útján történő szavazással kapcsolatos kérdéseket, valamint kiterjeszti az elektronikus úton való közgyűlési részvétel lehetőségét.

Hatályos társasági jogunk lényegében már ma is megfelel az irányelvnek, így annak átültetése a törvény csupán egyes rendelkezéseinek módosítását, pontosítását, kisebb mértékű kiegészítését igényli. Az uniós irányelv hatálya kötelező jelleggel csak a szabályozott piacra (tőzsdére) bevezetett társaságokat érinti. A hazai társasági jog sajátosságára figyelemmel - miszerint a nyilvánosan működő részvénytársaságokra és a tőzsdén jegyzett vállalatokra vonatkozó transzparencia és tájékoztatási szabályok nem különböznek - a tőzsdei cégeknél szélesebb kört lefedő nyilvánosan működő részvénytársaságokra érvényesül a szabályozás.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm